ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Covid-19= κορωνοϊός

Lcokdown= απαγόρευση, εγκλεισμός

Delivery= διανομή κατ’ οίκον, τροφοδιανομή

Take away= φαγητό σε πακέτο, ή καφές σε πλαστικό

Remote working= τηλεργασία

SMS= μήνυμα στο κινητό

Οι ξενικές αυτές λέξεις και άλλες πολλές που μπήκαν στο ελληνικό λεξιλόγιο και τώρα με τον κορωνοϊό, χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Έτσι στις 18-6-2020 με τίτλο «ξενομανία από την άλλη γενιά», σε κείμενό μου αγγλικές λέξεις από την άλλη γενιά που θα μας αντικαταστήσει, διότι δεν γνωρίζουμε πολλοί την Αγγλική, άρα ελληνικές λέξεις να τις καταλαβαίνουμε.

Ακούω λοιπόν στις 3-12-2020 στην TV τον λεξικολόγο Μπαμπινιώτη να λέει: Προσβλητικό για τη γλώσσα μας να λένε τόσες ξενικές λέξεις. Μια ασχήμια αγγλικών λέξεων σε αντιπαραβολή με την ομορφιά των ελληνικών. Διότι έτσι χάνεται ένας γνήσιος θησαυρός.

Η τραγουδοποιός Αφροδίτη Μάνου έγραψε για τον παρουσιαστή εκπομπών κ. Μπαμπινιώτη: Ήταν ένας απολύτως ακατάλληλος, ατάλαντος και άμουσος γλωσσολόγος που κατέστρεψε την πιο όμορφη γλώσσα του κόσμου… χωρίς το πολυτονικό, χωρίς το ωμέγα.

Ας θυμηθούμε τι έγραψε ο φιλόλογος Μπαμπινιώτης, που λέει πως η γλώσσα αποτελεί ένα από τα κύρια πολιτιστικά χαρακτηριστικά και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός Έθνους.

1998. Εξέδωσε λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας και στις λέξεις Βούλγαρος και Πόντιος αναφερόταν ως καταχρηστική / υβριστική.

Βούλγαρος: σε βάρος ποδοσφαιριστών και οπαδών της Θεσσαλονίκης.

Πόντιος: σε βάρος οποιουδήποτε θεωρείται αφελής ή ανόητος όπως οι Πόντιοι.

Τότε ιδιώτης άσκησε αγωγή εναντίον του λεξικογράφου για προσβολή της προσωπικότητάς του και ζητούσε ως ασφαλιστικά μέτρα να απαληφθεί η δεύτερη σημασία από κάθε αντίτυπο του λεξικού. Η αίτηση έγινε δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος τότε είπε: γεγονός ότι είχαν διαφύγει οι επεξηγήσεις της προσοχής του λεξικογράφου.

Αυτό δεν είναι δικαιολογία κ. Μπαμπινιώτη, διότι το λεξικό δεν το γράφετε για όλο τον κόσμο ή και για τους γνωρίζοντες επαρκώς τη γλώσσας. Το γράφεται για όλο τον κόσμο και οποιοσδήποτε θα πει: αφού το γράφει ο καθηγητής έτσι είναι (Σιώπης, νευρολόγος – ψυχίατρος στο Βήμα).

Προσθέτω και σαν Πόντια που είμαι πως ακόμη περισσότερο οι πολιτικοί (χρημάτισε και Υπουργός Παιδείας ο κ. Μπαμπινιώτης) πρέπει να προσέχουν πολύ το τι γράφουν και το τι θα πουν, διότι αυτά μένουν και εμείς που τα διαβάζουμε ή ακούμε δεν πρέπει να τα ξεχνούμε για να συμπεριφερθούμε αναλόγως.