ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Γ. ΚΑΜΙΝΗ

 

 

  • «Πάμε να γίνουμε σε μια πρώτη φάση το δεύτερο κόμμα της χώρας και στη συνέχεια να ηγηθούμε στην προσπάθεια για την μεταμνημονιακή Ελλάδα»
  • «Δεν θα πείσουμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει αν συνεχίσουμε να είμαστε κόμματα και κομματίδια, μια ομοσπονδία κομμάτων, γιατί θα πουν ότι “ο καθένας πάει να κρατήσει το βιλαέτι του”»
  • «Υπάρχει μια οριζόντια γραμμή πια που διακρίνει όλους τους πολιτικούς χώρους ανάλογα με την πρόοδο και τη συντήρηση»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Σέρρες και Ανατολική Μακεδονία ως υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δράμα ο κ. Καμίνης επισκέφτηκε το Δικαστικό Μέγαρο, το Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο. Στο Δικαστικό Μέγαρο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Αναστάσιο Πούλιο, μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου και δικηγόρους. Στο Επιμελητήριο είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και τέλος στο Εργατικό Κέντρο είχε επαφές με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Σαβρίδη και μέλη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Δράμας. Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Καμίνης ενημερώθηκε, ανέπτυξε τις θέσεις του και ζήτησε και την άποψη των φορέων της Δράμας για διάφορα θέματα, όπως π.χ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό από τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ο κ. Καμίνης δήλωσε: «Είχα συναντήσεις εδώ στη Δράμα με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, με το Επιμελητήριο, με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Ενημερώθηκα. Αυτό που θέλω να πω ότι κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιοδείας που κάνω μαθαίνω παρά πολλά πράγματα και ενημερώνομαι και γνωρίζω πολύ ενδιαφέροντες και σοβαρούς ανθρώπους που υπάρχουν στην περιφέρεια και πασχίζουν πάντοτε για το καινούριο. Και αυτό με γεμίζει ελπίδα. Παρόλο που σε πάρα πολλούς τομείς διαπιστώνω πια πόσο τα προβλήματα είναι όμοια και πόσο η καθυστέρηση είναι μεγάλη. Θα χρειαστεί μια μεγάλη προσπάθεια όλων μας για να προχωρήσουμε».

 

«Ο κόσμος να έρθει να ψηφίσει, γιατί αυτό θα δώσει κύρος στην προσπάθεια που πάμε να κάνουμε»

 

Στη συνέχεια ο κ. Καμίνης μίλησε σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ» παρουσία αρκετού κόσμου, φίλων και εθελοντών για την υποψηφιότητά του, αλλά και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Τον Δήμαρχο Αθηναίων προλόγισαν ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Καρπιτσάρης, εκ μέρους της ομάδας υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Καμίνη στη Δράμα, και η Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του Πα.Σο.Κ. κ. Ευγενία Χαρίσκου.

 

Ο κ. Καμίνης στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στον χρόνο των εκλογών (12 Νοεμβρίου): «Δεν το ήθελα αυτό, γιατί ουσιαστικά θα γίνουν πάρα πολύ γρήγορα. Αναγκαζόμαστε κάποιοι υποψήφιοι, όπως εγώ, να τρέχουμε σε όλη την Ελλάδα. Εγώ το κάνω, πάρα την κούραση, με μεγάλη ευχαρίστηση, γιατί μαθαίνω και συναντώ αξιόλογο κόσμο και κόσμο που ανησυχεί, αλλά ανησυχεί με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια». Ακόμη, σημείωσε ότι «η εξ αποστάσεως ψηφοφορία θα μεγάλωνε το ακροατήριό μας. Θα έφερνε πολύ κόσμο κοντά μας». Ο κ. Καμίνης στάθηκε στην ανάγκη συμμετοχής του κόσμου στη διαδικασία εκλογής, επισημαίνοντας: «Ο κόσμος να έρθει να ψηφίσει, γιατί αυτό θα δώσει κύρος στην προσπάθεια που πάμε να κάνουμε. Θα στείλει ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι δεν είμαστε ένα συμπλήρωμα, ένα τρίτο ή ένα τέταρτο κόμμα. Πάμε να γίνουμε σε μια πρώτη φάση το δεύτερο κόμμα της χώρας και στη συνέχεια να ηγηθούμε στην προσπάθεια για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Αυτό είναι μια τεράστια ευθύνη. Και για αυτό θα πρέπει να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, στη συνέχεια της ομιλίας του, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει αποσαφήνιση εξ αρχής σε δύο σημεία, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία. Το πρώτο είναι ότι «όλοι οι υποψήφιοι, από τη στιγμή που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, αναλαμβάνουν την ηθική δέσμευση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, την επόμενη μέρα να είναι πάλι εδώ». Όσον αφορά τον ίδιο υπογράμμισε: «Είναι μια ώριμη απόφαση. Την πήρα. Είμαι ήσυχος. Και θα παραμείνω πλέον για να πάμε να κάνουμε ένα μεγάλο κόμμα». Το δεύτερο στοιχείο που απαιτεί αποσαφήνιση, πρόσθεσε ο κ. Καμίνης, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο κόμμα: «Ένα μεγάλο κόμμα πρέπει να είναι ένα ενιαίο κόμμα. Πρέπει να σεβαστούμε βέβαια την ιστορία του καθενός, τα σύμβολά του. Υπάρχουν άνθρωποι που ταυτίστηκαν με το Πα.Σο.Κ. χρόνια και στα δύσκολα έμειναν εκεί και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να μην το σεβαστούμε. Αλλά για να πείσουμε τον κόσμο ότι πραγματικά πάμε να κάνουμε κάτι σοβαρό, πρέπει να του πούμε “πάμε σε ένα ενιαίο κόμμα, δημοκρατικό μεν, ανοιχτό στο διάλογο, στο να υπάρχουν οι τάσεις”. Αλλά δεν θα πείσουμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει αν συνεχίσουμε να είμαστε κόμματα και κομματίδια, μια ομοσπονδία κομμάτων, γιατί θα πουν ότι “ο καθένας πάει να κρατήσει το βιλαέτι του”. Έτσι θα σκεφτεί ο κόσμος».

 

«Πρέπει να επανασυνδεθούμε με τις καλύτερες παραδόσεις της παράταξής μας. Από την εποχή του Τρικούπη και του Ελευθερίου Βενιζέλου»

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καμίνης ανέπτυξε τις απόψεις του τόσο για το πολιτικό σύστημα όσο και για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. «Τόσα χρόνια φτιάξαμε μια κοινωνία η οποία δεν παρήγε, αλλά κατανάλωνε, δεν εισέπραττε, αλλά ξόδευε, δεν εξήγε προϊόντα, αλλά εισήγε μόνο. Αυτό είναι ένα μοντέλο που είναι η συνταγή της χρεοκοπίας» ανέφερε. Μιλώντας για τις διακρίσεις Αριστερά και Δεξιά ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν και οι διακρίσεις ανάμεσε στην πρόοδο και τη συντήρηση: «Θα πρέπει αυτές τις διακρίσεις Αριστερά – Δεξιά να τις δούμε κάτω από ένα οπτικό πρίσμα της σύγχρονης εποχής. Εγώ μιλάω για Αριστερά και Δεξιά, αλλά μιλάω και για πρόοδο και συντήρηση. Υπάρχει μια οριζόντια γραμμή πια που διακρίνει όλους τους πολιτικούς χώρους ανάλογα με την πρόοδο και τη συντήρηση». Μάλιστα, τόνισε ότι πρόοδος δεν είναι ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και ούτε η Ν.Δ.. «Για μένα η Αριστερά ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την ιδέα της προόδου. Όλο αυτό που κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είτε το κάνει κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών και το κάνει επειδή είναι υποχρεωμένος να το κάνει είτε το κάνει από μόνος του και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αύριο, πάει ουσιαστικά να αποκαταστήσει όσο μπορεί την Ελλάδα της χρεοκοπίας, γιατί θέλει να χτίσει μια συμπαγή εκλογική πελατεία που θα τον κρατάει παρόντα στις πολιτικές εξελίξεις» σημείωσε για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο κ. Καμίνης, ενώ για τη Ν.Δ. ανέφερε: «Λίγο να ξύσεις από κάτω αυτά που λένε βρίσκεις πάντοτε τη λαϊκή δεξιά, τη σκληρή, τη συντηρητική δεξιά και βρίσκεις ότι στα οικονομικά τους σχέδια δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη μέσα».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ακόμη ότι «το ζητούμενο δεν είναι μόνο να φέρουμε επενδύσεις, να πέσει η φορολογία… Αυτά είναι σωστά. Το ζητούμενο για μας είναι πως θα γίνουν αυτά τα πράγματα, αλλά να γίνουν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ανθρώπους πίσω. Να πάμε από το ένα άκρο, στον κρατισμό και στον απόλυτο προστατευτισμό στο άλλο άκρο. Αυτό είναι δική μας υπόθεση». Για τον ίδιο τόνισε ότι είναι «βαθύτατα φιλελεύθερος και βαθύτατα αριστερός», εξηγώντας ότι «όταν λέω φιλελεύθερος εννοώ πολιτικά φιλελεύθερος. Ότι πρέπει να επανασυνδεθούμε με τις καλύτερες παραδόσεις της παράταξής μας. Από την εποχή του Τρικούπη και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εννοώ Δημοκρατία, Κοινοβουλευτισμό, Κράτος Δικαίου, τα δικαιώματα. Αυτό είναι δική μας κληρονομιά. Κι αριστερά σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη». «Να κάνουμε μια Ελλάδα που δεν θα αφήνει τους ανθρώπους πίσω» υπογράμμισε. Όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία, ο κ. Καμίνης σημείωσε: «Όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες κανένα πρόβλημα. Όπου όμως θα πρέπει να στηριχθεί ο άνθρωπος ο μεροκαματιάρης εκεί είτε ο δημόσιος τομέας είτε προστασία σοβαρή». «Εγώ θέλω μια Αριστερά που δίνει ευκαιρίες, που δίνει δικαιώματα επιλογής στους ανθρώπους και στους θεσμούς και που δεν αφήνει κανέναν πίσω» ανέφερε ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και πρόσθεσε: «Τα ψέματα τέλειωσαν. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τουλάχιστον αυτή την υπηρεσία την προσέφερε στη χώρα. Εξάντλησε τη δύναμη του ψέματος, γιατί το καταχράστηκε σε τέτοιο βαθμό που μας μπάφιασε. Πρέπει να πάμε με σοβαρότητα, αλήθεια, προσπάθεια και προστασία των αδύναμων ανθρώπων. Αυτό είναι η παράταξή μας για μας».

Τέλος, ο κ. Καμίνης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και πώς θα επιτευχθεί να επιστρέψουν στην πολιτική. «Τους νέους θα τους φέρουμε δύσκολα πάλι στην πολιτική» σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. «Να τους πείσουμε ότι πολιτική σημαίνει υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον και για αυτό πρέπει όλοι να δίνουμε το παράδειγμα» και «Πολιτική σημαίνει επεξεργάζομαι και εφαρμόζω πολιτικές. Δεν δημαγωγώ, δεν αποφεύγω την αλήθεια, δεν κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί», ανέφερε ο κ Καμίνης.