ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα «Αλλαγή ορίου μελών σύστασης δασικών συνεταιρισμών», κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Η σύσταση και λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών είναι καθοριστική για την ορθή διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας, την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών καθώς και την αποφυγή της ερήμωσης των ορεινών χωριών και κοινοτήτων της χώρας.

Με δεδομένη όμως την μείωση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές, όπου κατά βάση βρίσκεται η πλειονότητα των δασών της χώρας καθίσταται όλο και δυσκολότερη η συγκέντρωση του ελάχιστου αριθμού των 21 μελών για να συσταθεί δασικός συνεταιρισμός όπως προβλέπει το άρθρο 3 παράγραφος 1 του νόμου 4423/2016. Επίσης υφιστάμενοι δασικοί συνεταιρισμοί δεν καλύπτουν σήμερα των ελάχιστο αριθμό των 21 μελών με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη διακοπή της δραστηριότητας τους.

Το όριο των 21 μελών δεν ισχύει όμως για άλλες ομαδικές και συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών. Και συγκεκριμένα για τις Ομάδες Παραγωγών προβλέπεται ελάχιστο όριο των 5 μελών ενώ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τα 10 μέλη που καλύπτει τις περιπτώσεις των ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Η εναρμόνιση κρίνεται αναγκαία για την διευκόλυνση της λειτουργίας και των δασικών συνεταιρισμών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ,

Προτίθεστε να προβείτε σε τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 4423/2016 ώστε να διευκολυνθεί η δυνατότητα σύστασης των δασικών συνεταιρισμών στις ορεινές, μικρές σε πληθυσμό περιοχές της χώρας, δεδομένων του καίριου ρόλου και σημασίας τους;