ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

  • Θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στις 13 και 14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή

 

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για το διευρυμένο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το προετοιμάζεται αυτές τις ημέρες από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από τοπικά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Α.Μ.Θ. θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για το πέμπτο στη σειρά Αναπτυξιακό Συνέδριο, μετά από αυτά που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο για τη Δυτική Μακεδονία και για τη Στερεά Ελλάδα, το Σεπτέμβριο για την Κρήτη και πριν από λίγες ημέρες για τη Θεσσαλία. Εξάλλου ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός περιελάμβανε τη διοργάνωση συνολικά 13 τέτοιων Συνεδρίων, ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Η ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου της Κομοτηνής, 13 και 14 Νοεμβρίου, οριστικοποιήθηκε, μετά από αναβολές λόγω των υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού και αφού αρχικά υπήρξε προγραμματισμός για διεξαγωγή το Σεπτέμβριο και στη συνέχεια τον Οκτώβριο.

Στόχος των περιφερειακών συνεδρίων είναι να «ακουστεί» η «φωνή» των τοπικών φορέων και να τους δοθεί η δυνατότητα να συναποφασίσουν και να σχεδιάσουν από κοινού τις αναπτυξιακές στρατηγικές για το μέλλον των Περιφερειών τους γύρω από τους άξονες:

-Διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας

-Απασχόληση (στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες μέσα στην επόμενη πενταετία)

-Μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων

-Περιβαλλοντική αειφορία

 

Πυρετώδεις προετοιμασίες σε Α.Μ.Θ. και Αθήνα

 

Για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία του Συνεδρίου στην Κομοτηνή έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες τόσο σε τοπικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί Νομαρχιακές Συνελεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε κάθε Νομό της Περιφέρειας και οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος έχουν αποστείλει η καθεμιά την εισήγησή της για τα θέματα που την απασχολούν, αλλά και την αναπτυξιακή πρόταση για κάθε Νόμο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων κτηνοτρόφων στο Διοικητήριο, το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου 2017, μετά από πρόσκληση της Ν.Ε. Δράμας, έτσι ώστε να γίνει η προετοιμασία των θεμάτων που θα τεθούν στο Συνέδριο για τον κτηνοτροφικό τομέα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, οι Δήμαρχοι Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες επισκέψεων κυβερνητικών κλιμακίων στους Νομούς της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για να προετοιμαστεί το Αναπτυξιακό Συνέδριο. Για τη Δράμα, χωρίς να είναι βέβαιο, υπάρχει το ενδεχόμενο επίσκεψης του Βουλευτή και πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Παράλληλα, προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη συμμετοχή μελών της Κυβέρνησης. Για τη Δράμα πιθανή θεωρείται η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Επιπλέον, προς το τέλος του Οκτώβρη αναμένεται να κληθούν στην Αθήνα, για συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και οι πέντε Αντιπεριφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Αργύρης Πατακάκης.

 

Θα εξαγγείλει το τμήμα Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα ο Πρωθυπουργός;

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τη Δράμα το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Α.Μ.Θ. και για όσα πιθανόν να αναφέρει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας για την οδική σύνδεση της περιοχής με την Εγνατία. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατασκευή του τμήματος Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα, το οποίο διαθέτει μελετητική ωριμότητα, να εξαγγελθεί από τα χείλη του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πήχης για την έναρξη κατασκευής των συγκεκριμένων 10 χλμ. του άξονα Δράμα – Αμφίπολη θα έχει μπει ψηλά, αν και βέβαια θα πρέπει να υπάρξουν και τα τεύχη δημοπράτησης για να μετουσιωθεί η αισιοδοξία για έναρξη κατασκευής μέσα στο 2018 σε πράξη.