Την έντονη ανησυχία του για την είσοδο ιδιωτικών, κερδοσκοπικών συμφερόντων στη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, διατάξεις που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, εξέφρασε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, κατά την ομιλία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στη συζήτηση ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης.

«Το Κτηματολόγιο είναι έργο μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος που αν και ξεκίνησε το 1995 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η παρουσία του κράτους σε αυτό πρέπει να είναι καθοριστική γιατί έτσι η πολιτεία διασφαλίζει τα δικά της συμφέροντα, δηλ. τις δημόσιες γαίες αλλά και ρυθμίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα σε σχέση με τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων», είπε.

«Ωστόσο, μου προκάλεσε ανησυχία το γεγονός ότι είναι στη διαβούλευση η διακήρυξη συμφωνίας-πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης στις περιφερειακές δομές του Εθνικού κτηματολογικού με ανοικτή διαδικασία μέσω του ΕΣΗΔΗΣ αξίας 30 εκ. ευρώ. Να μας εξηγήσει η κυβέρνηση το πως αντιλαμβάνεται τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους και την εγγυητική λειτουργία της πολιτείας για την διασφάλιση συμφερόντων της ίδιας και των ιδιωτών. Διότι με την φρενίτιδα που σας έχει καταλάβει, δεν αφήνεται τίποτα στο δημόσιο συμφέρον, στον πυρήνα του κράτους ώστε να υπάρχει η διασφάλιση ότι και αυτές οι λειτουργίες δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο κερδοσκοπικών συναλλαγών και εξυπηρέτησης συμφερόντων αλλά θα έχουν την ομπρέλα του δημοσίου που κατά τεκμήριο εγγυάται μια αμερόληπτη λειτουργία», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία τερματισμού της διαδικασίας μεταφοράς του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στον Εθνικό Κτηματολόγιο ενώ στηλίτευσε ως ρουσφετολογική, τη διάταξη που επιτρέπει τον γενικό διευθυντή να επιλέγει τους τομεάρχες του Κτηματολογίου, χωρίς κανένα κριτήριο.

Όσον αφορά επίσης τις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία πρότεινε το κομμάτι που είναι μεταξύ του υφιστάμενου ορίου κτηματογράφησης και του αιγιαλού και της παραλίας να θεωρείται αγνώστου ιδιοκτήτη και όσοι έχουν δικαιώματα να τα προβάλουν ώστε αυτά να κριθούν ενώ τα υπόλοιπα να περάσουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου. «Εάν δε το κάνουμε δημιουργούμε συνθήκες καταπάτησης και ενισχύουμε τη νοοτροπία ότι δεν υπάρχει δημόσιο και ο πιο καπάτσος μπορεί να εκμεταλλευτεί την ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου για να προσπορίσει στον εαυτό του και τους οικείους του κέρδος σε βάρος της δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.