ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ενόψει του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής στην Αθήνα στις 16, 17 και 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2018. Λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης χιονόπτωσης σε όλη την Ανατολική Μακεδονία δεν κατέστη δυνατή η παρουσία των ομιλητών, κ. Δημήτρη Παπουτσή, πρώην Βουλευτή Πα.Σο.Κ. Ν. Καβάλας και κ. Πασχάλη Τόσιου, μέλους του Π.Σ. ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.. Παρούσα στην εκδήλωση, η οποία διεξήχθη κανονικά, ήταν η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η εκλογική διαδικασία ανάδειξης συνέδρων θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου και δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη και περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους. Στη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι κατά τη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής ζήτησαν να γίνουν μέλη του νέου φορέα, αλλά και όσοι εγγράφηκαν στη συνέχεια. Για την εγγραφή μελών, μέσω της ιστοσελίδας kinimaallagis.gr, ως καταληκτική προθεσμία καθορίστηκε η Πέμπτη 1 Μαρτίου και μέχρι τις 12.00 το βράδυ, με δυνατότητα καταβολής της οικονομικής εισφοράς και ως κατά την ημέρα εκλογής. Το χρονικό περιθώριο για υποβολή υποψηφιοτήτων ανάδειξης συνέδρων είναι η Παρασκευή 2 Μαρτίου έως τις 12.00 το μεσημέρι, ενώ απόσυρση υποψηφιότητας μπορεί να γίνει έως τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 4 Μαρτίου θα διεξαχθεί προσομοίωση της διαδικασίας σε όλα τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν. Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής θα καταβάλουν 1 ευρώ.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην «Εργασία… συν» η Συντονίστρια της Συντονιστικής Επιτροπής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ευγενία Χαρίσκου: «Εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν 1 για το Δήμο Δράμας με 2 κάλπες, στο Διοικητήριο, 1 για το Δήμο Παρανεστίου στο πρώην Δημαρχείο Νικηφόρου, 2 για το Δήμο Δοξάτου, 1 στο Καλαμπάκι και 1 στον Αγ. Αθανάσιο στο κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου, 1 για το Δήμο Προσοτσάνης στο Δημαρχείο Προσοτσάνης και 1 για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου στο Δημαρχείο». Από το Νομό Δράμας θα εκλεγούν συνολικά 15 σύνεδροι, με την κ. Χαρίσκου να σημειώνει πως «9 θα είναι από τη Δράμα, με ποσόστωση 1/3 για το άλλο φύλλο, 2 από το Δήμο Προσοτσάνης, 2 από το Δήμο Δοξάτου, 1 από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και 1 από το Δήμο Παρανεστίου».

 

«Προγραμματικός λόγος που θα απευθύνεται στις ανάγκες της Ελλάδας του 2018»

 

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε:

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. 16, 17 και 18 Μαρτίου είναι το Συνέδριο. Όλη η προσπάθεια είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε έναν προγραμματικό λόγο που θα απευθύνεται στις ανάγκες της Ελλάδας του 2018, στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη που έχει ανατραπεί τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης και φυσικά θέλουμε να μπορέσουμε να ακουμπήσουμε στην κοινωνία, στη νεολαία που φεύγει, που έχει πάρα πολλά προβλήματα και δυστυχώς 7 στους 10 νέους εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Προσπαθούμε να αναδείξουμε μια καθημερινότητα η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή, πάρα πολύ δύσκολη, με 1 στα 2 νοικοκυριά να συντηρούνται από τη σύνταξη που παίρνει κάποιο ηλικιωμένο άτομο, με 100 δις περίπου χρέη στην εφορία, με 100 δις ληξιπρόθεσμα. Όλο αυτό είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο βρισκόμαστε και εμείς θέλουμε να εκφράσουμε και την καθημερινότητα του Έλληνα, αλλά και την Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Και την Ελλάδα με ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό, με ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να γυρίσουμε σε μια κανονική πορεία καθημερινή. Η καθημερινότητα είναι η λέξη κλειδί στην όλη προσπάθεια που χαρακτηρίζει το χώρο μας αυτή την περίοδο».

 

«Ενιαίο, ενωτικό, ρεαλιστικό και οραματικό πρόγραμμα»

 

Στην εφημερίδα «Εργασία… συν» μίλησε και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιάννης Παπουτσής, ο οποίος σημείωσε:

«Όλες οι συμπράττουσες δυνάμεις που διαμορφώσαμε και είμαστε στο Κίνημα Αλλαγής κάνουμε το ιδρυτικό μας Συνέδριο στις 16, 17 και 18 Μαρτίου, το οποίο θέλουμε να σηματοδοτήσει την ενότητα της Κεντροαριστεράς. Από εκεί και μετά συντεταγμένα, εφόσον υπάρχουν τα κείμενα, τα οποία έχουν δοθεί στον προσυνεδριακό διάλογο και τα οποία είμαστε σε φάση να τα διαμορφώσουμε σε ένα σημείο, πάμε με ενιαίο και ενωτικό πρόγραμμα, ταυτόχρονα ρεαλιστικό και οραματικό, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους, εκτός από το να εκφραστούμε, να συμπεριλαμβάνει και τη σημερινή κατάσταση για να δώσουμε την πρότασή μας και για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Αυτό είναι το στοίχημα, το οποίο θα κερδίσει ο χώρος, για να ξεφύγουμε από τις λογικές του πελατειασμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της Δεξιάς, που έτσι κι αλλιώς, αν λάβουμε υπόψη και τη συγκυρία, είτε για τα εθνικά ζητήματα, είτε για τα οποία σκάνδαλα, υπαρκτά ή μη, έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά, σοβαρά και με το στίγμα του πατριωτισμού τα πολιτικά ζητήματα της χώρας, τα οποία σε αυτή τη φάση θέλουμε να είναι σύνθεσης, με την έννοια της προοπτικής εξόδου πια από την εποπτεία. Αυτή είναι η λογική μας και με αυτό πρέπει να μιλάμε για την Ελλάδα της παράγωγης του πλούτου, όχι της διαχείρισης της μιζέριας. Αυτή είναι η πολιτική μας πρόταση, μέσα από το πρόγραμμα και τα πολιτικά κείμενα που το εμπεριέχουν, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να μιλάμε για ενιαίο βηματισμό, ο οποίος θα μας οδηγήσει μέχρι την κυβερνησιμότητα».

Επιπλέον, ο κ. Παπουτσής, απαντώντας σε ερώτηση για τα οργανωτικά ζητήματα που θα τεθούν στο Συνέδριο, υπογράμμισε: «Πέρα από τα οργανωτικά ζητήματα, το ζήτημα είναι το πολιτικό. Κι αυτό είναι η ενότητα του χώρου. Να αφήσουμε να ανθίσουν όλα τα λουλούδια. Ενδεχομένως να υπάρξουν αριστίδην μέλη στην Κεντρική Επιτροπή για να μην αφομοιωθούν οι φωνές στο Πα.Σο.Κ., ως μεγαλύτερο κόμμα από τις συμπράττουσες δυνάμεις. Με αυτή τη λογική, εμείς θέλουμε όλοι να έχουν έναν λόγο. Σε αυτή τη λογική φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν εκείνες οι διαδικασίες για να υπάρχει “συγχορδία” και όχι παραφωνία στο “μουσικό αποτέλεσμα”. Αν θα υπάρχουν παραφωνίες και δεν πάμε σε ενιαίο λόγο αφήγησης για τις αιτίες τις κρίσης, δεν μπορούμε να πάμε στην πρόταση».