Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΣΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Επειδή πολλά λέγονται και δυστυχώς ελάχιστα μεν… αλλά ακούγονται, σχετικά με την αποκατάσταση της αλήθειας και τις φραστικές παλινωδίες στελεχών (εν προκειμένω του πρώην Αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Ηλιάδη) της πρώην Δημοτικής Αρχής του Δημάρχου κ. Άγγελου Λύσσελη, έχω να δώσω στη δημοσιότητα εκ νέου ορισμένα στοιχεία, θεωρώντας πως θα φωτίσω ακόμα περισσότερο το… σήριαλ που συντηρείται εδώ και 10 περίπου χρόνια χωρίς λόγο και αιτία.

Άκουσα λοιπόν και αποφώνησα με μεγάλη προσοχή λεγόμενα του πρώην Αντιδημάρχου του Δήμου Προσοτσάνης κ. Μιχάλη Ηλιάδη για το θέμα της Εκκλησίας της Παναγίας στην Πετρούσα στην συνέντευξη του στην τοπική τηλεόραση STAR Βορείου Ελλάδος και στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στις 26 Μαΐου 2020 που παρουσιάζει ο συνάδελφος Θανάσης Φυλακτός. Στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει την δική του άποψη περί «αίθουσας πολλαπλών χρήσεων» ή όχι… ακούστηκε να λέει μεταξύ άλλων για το εν λόγω ακίνητο πως… «δεν ήταν εκκλησία, ήταν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων».

Επειδή λοιπόν το θέμα απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σεβασμό και ευλάβεια τουλάχιστον όταν μιλάμε για καθαγιασμένους χώρους θρησκευτικής λατρείας, η εφημερίδα «Εργασία… συν» φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφα, που αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο τις αναλήθειες και τα φανταστικά σενάρια επιστημονικής αλλά και πολιτικής φαντασίας για το τι ήταν το εν λόγω ακίνητο του Ι.Ν. της Παναγίας στην Πετρούσα.

Ο πίνακας λοιπόν οριστικής διανομής του 1967 όπως αναθεωρήθηκε κατά τα έτη 1968-1972 και με επικεφαλίδα «Κοινόχρηστες εκτάσεις» αναφέρει ρητά ότι στο οικόπεδο με αριθμό 650 και με αριθμό οικοδομικού τετραγώνου 29 το εν λόγω ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «Εκκλησία».

Αυτό αποτυπώνεται και στα δύο τοπογραφικά διαγράμματα και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο 29 εμπεριέχεται το σχήμα της εκκλησίας με το ιερό της να κοιτάζει ανατολικά, χωρίς να επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Επίσης ο κ. πρώην Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως «το κτήριο γυρνάει στην πρότερη κατάσταση» προφανώς υπονοώντας πως επιστρέφει στην αρχική μορφή του, δηλαδή Εκκλησία.

Και γεννάται απορία όχι μόνο για το θέμα της εκκλησίας αλλά και γενικά για πολλά θέματα που έχουν ήδη ανοίξει στην Προσοτσάνη και συγκεκριμένα στην Πετρούσα για το πώς έχουν εξαχθεί έγγραφα μέσα από τον Δήμο και παρουσιάζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Αν βέβαια έχουν παραχωρηθεί κατόπιν αιτήσεως με αριθμό πρωτοκόλλου κανένα θέμα. Αν όμως επειδή ο συγκεκριμένος Αντιδήμαρχος ήταν στέλεχος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δεν υπέβαλε καμία αίτηση για την εξαγωγή του εγγράφου, διερωτώμαι αν αυτό εκτός από ηθικό είναι νόμιμο… και πώς λέγεται αυτό στην νομική ορολογία.

Όπως και να έχει πάντως το θέμα η υπόθεση αυτή ταλανίζει και ταλαιπωρεί όλους αυτούς που θέλουν πίσω την Εκκλησία τους εδώ και 10 χρόνια με αντιδικίες στα Ελληνικά δικαστήρια και φυσικά μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανακλήθηκε η παραχώρηση στο Δήμο, επειδή κατά τον χρόνο παραχώρησης η απελθούσα Δημοτική Αρχή του κ. Άγγελου Λύσσελη δεν έπραξε τίποτα από τις υποχρεώσεις της ως προς την αξιοποίηση της «αίθουσας πολλαπλών χρήσεων».

Στη συνεχεία με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραχωρήθηκε στον αρχικό ιδιοκτήτη που ήταν ο Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου της Πετρούσας και επέστρεψε όπως είπε και ο πρώην Αντιδήμαρχος κ Μιχάλης Ηλιάδης «στην πρότερη κατάσταση», εννοώντας προφανώς από πλευράς ιδιοκτησίας.

Τα υπόλοιπα και σημαντικότερα σύντομα θα αποτυπωθούν στην εφημερίδα μας όχι μόνο για το θέμα της Εκκλησίας, καθώς έχουν ανοίξει πολλά και σημαντικά ζητήματα μη σύννομης διαχείρισης στον Δήμο Προσοτσάνης που ήδη διερευνώνται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.