Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ Θ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ

 

  • «Αν θέλει ο οποιοσδήποτε να ζητήσει άδεια για το Πέτρινο Θέατρο που βρίσκεται στην περιοχή Φαράγγι, το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει είναι να απευθυνθεί στο Δασαρχείο, αν του το επιτρέπει. Κι από εκεί και πέρα συζητάμε τα υπόλοιπα εμείς»
  • Προχωρά η διαδικασία για υποβολή αιτήματος παραχώρησης χρήσης του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι της Πετρούσας – Ολοκληρώθηκε η τοπογραφική αποτύπωση
  • Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την προηγούμενη διοίκηση και η νυν Δημοτική Αρχή καλείται να φτάσει σε λύση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • Χωρίς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου και χωρίς αναφορά στη νομοθεσία του 2014 δίνονταν μέχρι πέρυσι από την πρώην Διοίκηση του Δήμου και σημερινή αντιπολίτευση άδειες για πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο σύνολο της έκτασης του Φαραγγιού της Πετρούσας και όχι συγκεκριμένα στο Πέτρινο Θέατρο

 

 

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι της Πετρούσας, έναν χώρο στον οποίο πραγματοποιούνταν μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Στην προηγούμενη έκδοση η εφημερίδα «Εργασία… συν» (αρ. φύλλου 660, Πέμπτη 28 Μαΐου 2020) παρουσίασε, μέσα από επίσημα έγγραφα, πως η έκταση του Φαραγγιού της Πετρούσας ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας, το οποίο σε σχετικό έγγραφο ανέφερε τα εξής: «…το Φαράγγι της Πετρούσας εμπίπτει στον ορεινό όγκο, εκτός εποικιστικών εκτάσεων. Σύμφωνα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη είναι δασικού χαρακτήρα (με τον χαρακτηρισμό ΧΑ) και εμπίπτει στις δεσμευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Από τον έλεγχο του αρχείου μας δεν διαπιστώθηκε να έχει εκδοθεί κάποια διοικητική πράξη που να αφορά την παραχώρηση της έκτασης». Παράλληλα, μέσα από επίσημο έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, γινόταν γνωστό πως η συγκεκριμένη θέση ηλεκτροδοτείται από τα νεκροταφεία του χωριού και η ισχύς παροχής είναι 70 ΚVA. Όπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας, πρόκειται για μια μεγάλη ισχύ παροχής, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επαρκεί για πραγματοποίηση συναυλιών, χωρίς όμως να είναι διαπιστωμένο πως συνέβη κιόλας κατά το παρελθόν.

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» ζήτησε για το θέμα την άποψη του Δημάρχου Προσοτσάνης κ. Θόδωρου Αθανασιάδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του επέλεξε να κινηθεί στο δρόμο της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας, τόσο για αυτό το θέμα όσο και για κάθε ζήτημα του Δήμου. Ο κ. Αθανασιάδης συγκεκριμένα ανέφερε στην «Εργασία… συν»: «Το Φαράγγι είναι μια τοποθεσία. Δεν είναι ένας συγκεκριμένος χώρος. Άλλο η τοποθεσία και άλλο το Πέτρινο Θέατρο στην τοποθεσία Φαράγγι. Το Πέτρινο Θέατρο είναι συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος είναι περιφραγμένος και ο οποίος αυτός ο χώρος δεν ανήκει στο Δήμο Προσοτσάνης. Εάν ανήκε ο χώρος στο Δήμο Προσοτσάνης, θα είχαμε όλο το δικαίωμα να συζητήσουμε, γιατί μας ανήκει. Για κάτι που δεν μας ανήκει, δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη. Αφορά το Δασαρχείο. Εκεί υπεύθυνος και υπόλογος είναι το Δασαρχείο. Έξω από αυτό τον χώρο, και στα διοικητικά όρια τα δικά μας, μπορούμε να δώσουμε οποιαδήποτε άδεια, συμφώνα με το νόμο».

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από τον Δήμαρχο κ. Αθανασιάδη, ο Δήμος πέρα από τις απαραίτητες επαφές στις οποίες έχει προχωρήσει ως προεργασία, ήδη έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία που απαιτείται για να υποβληθεί αίτημα παραχώρησης της χρήσης του Πέτρινου Θεάτρου στο Δήμο, στα πρότυπα της παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί η σχετική τοπογραφική αποτύπωση, μια απαραίτητη διαδικασία για οποιοδήποτε αίτημα, και έπεται συνέχεια. Δυστυχώς από την προηγούμενη Διοίκηση δεν είχε γίνει καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και τώρα να καλείται ο Δήμος να δώσει άμεσα λύση σε ένα θέμα για το οποίο απαιτούνται σύνθετες διαδικασίες. Δεδομένη βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η βούληση από πλευράς Διοίκησης Δήμου για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την παραχώρηση, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα και τη νόμιμη λειτουργία του χώρου, αλλά και δυνατότητες παρέμβασης για να πληρούνται όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές (π.χ. πυρασφάλεια, πρόσβαση οχημάτων άμεσης επέμβασης, πρόσβαση σε ΑμεΑ κ.α.).

Από τη στιγμή που ανέκυψε το θέμα στην τοπική επικαιρότητα υπήρξαν και φωνές, από πλευράς αντιπολίτευσης, ότι ο Δήμος Προσοτσάνης μπορεί να εκδώσει άδειες, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Η εφημερίδα «Εργασία… συν» φέρνει σήμερα στο φως μια παλαιότερη άδεια για πραγματοποίηση εκδήλωσης το περσινό καλοκαίρι. Παρά τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν ότι μπορεί να δοθεί άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με νομοθεσία του 2014, από το έγγραφο μπορεί να διαπιστώσει και ο πιο αδαής ότι πρόκειται για προσωρινή άδεια του Δημάρχου χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ επίσης ουδεμία αναφορά υπάρχει στη νομοθεσία του 2014!!! Και είναι απορίας άξιο, γιατί η νομοθεσία που επικαλείται η σημερινή αντιπολίτευση του Δήμου δεν εφαρμόστηκε από την ίδια ως Δημοτική Αρχή… Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η προσωρινή άδεια παραχώρησης κοινοχρήστου χώρου αφορά συνολικά την τοποθεσία «Φαράγγι Πετρούσας» (μια πολύ μεγάλη έκταση αρκετών στρεμμάτων) και όχι ειδικά το Πέτρινο Θέατρο, όπου και ως γνωστόν πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις.

Για το αν ο Δήμος Προσοτσάνης μπορεί να δώσει άδεια πραγματοποίησης εκδηλώσεων, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, ερωτήθηκε από την «Εργασία… συν» ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Μπορεί να δώσει, αλλά σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο χώρο, όχι όμως μέσα στην κοίτη του Φαραγγιού, που δεν ανήκει σε εμάς και ιδιαίτερα μέσα στο χώρο αυτό που είναι δασική έκταση. Αν δεν πάρουμε την έγκριση από την υπηρεσία που ανήκει ο χώρος, δεν μπορούμε να εκδώσουμε καμία άδεια. Άρα αν θέλει ο οποιοσδήποτε να ζητήσει άδεια για το Πέτρινο Θέατρο που βρίσκεται στην περιοχή Φαράγγι, το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει είναι να απευθυνθεί στο Δασαρχείο, αν του το επιτρέπει. Κι από εκεί και πέρα συζητάμε τα υπόλοιπα εμείς».