«Βραχυκύκλωμα» έχει προκαλέσει και στο πεδίο των μοριακών τεστ (PCR) η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, που χθες ξεπέρασαν τις 28.000.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», ήδη από τις προηγούμενες ημέρες παρατηρούνταν καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των
μοριακών τεστ.

Το πρόβλημα διογκώνεται καθώς ορισμένα διαγνωστικά κέντρα, ειδικά τα μικρότερα, δηλώνουν αδυναμία διενέργειας τεστ, λόγω του όγκου των δειγμάτων. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία τοποθετείται την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, ενώ μεσολαβεί και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «αλυσίδα» του όγκου των τεστ και των καθυστερήσεων φαίνεται να έχει προκαλέσει αρρυθμίες και στο κεντρικό σύστημα του ΕΟΔΥ, όπου καταλήγουν όλα τα δείγματα και συνεπώς καταγράφονται τα κρούσματα. «Η έκρηξη στα κρούσματα εχει φέρει και σημαντική αύξηση στη διενέργεια των τεστ και ως εκ τούτου να έχουν μεγαλώσει και οι ανάγκες διαχείρισης των αποτελεσμάτων» σημειώνει αρμόδια πηγή  

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα αντιδραστήρια για τα μοριακά τεστ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχει επαρκές απόθεμα. Όπως τονίζεται, ωστόσο, με το σκηνικό έξαρσης που διαμορφώνεται, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

Πάνω από 30.000 τα κρούσματα σήμερα 

Την ίδια ώρα, νέα αύξηση των κρουσμάτων, σε συνέχεια της εκτόξευσης των τελευταίων ημερών, αναμένεται και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ.

Το στέλεχος «Ομικρον», το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες εκτιμάται ότι έχει επικρατήσει μέσα σε λίγα 24ωρα σε ένα ποσοστό 60%-70% του συνόλου των νέων διαγνώσεων, έχει εκτινάξει τους επιδημιολογικούς δείκτες σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη θετικότητας χθες να φτάνει το 7,23% (3,9% ήταν προχθές και 9,7% τη Δευτέρα), όταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 2%.

Πηγή: kathimerini.gr