ΑΡΘΡΟ

Του Ελευθέριου Χρυσοχοΐδη

Δημοτικού Συμβούλου παράταξης «πόλη+ζωή»

 

 

 

Σχετικά με το ζήτημα της μετονομασίας περιοχής της Δράμας σε Οικισμός «Άγιος Παύλος» (η σχετική αίτηση προς το Δήμο Δράμας για επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δημοσιεύεται στις σελίδες 4-5 της εφημερίδας) ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης απέστειλε άρθρο στην «Εργασία… συν», το οποίο και δημοσιεύεται αυτούσιο.

 

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται μια επιτροπή του άτυπου συλλόγου οικισμού «Άγιος Παύλος» με στόχο της την αλλαγή της ονομασίας της περιοχής νότια του συνοικισμού «Αμπελοκήπων» του Δήμου Δράμας σε οικισμό «Άγιος Παύλος». Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην γειτονιά των «Αμπελοκήπων», είμαι περήφανος για αυτό όπως πιστεύω και ο κάθε γηγενής και μη κάτοικος της περιοχής αυτής. Το αγρόκτημα «Αμπελοκήπων» όπως ονομάστηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή είναι προσφυγικός συνοικισμός, φιλοξένησε και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, έχει πάρει την ονομασία του από τα αμπέλια που καλλιεργούσαν από τότε που δημιουργήθηκε και όλοι οι δρόμοι του έχουν ονόματα πόλεων και περιοχών της Μικράς Ασίας και του Ευξείνου Πόντου.

Η συνοικία των «Αμπελοκήπων» το όνομα της και οι δρόμοι της καθρεφτίζουν την σχέση της κοινωνίας αυτής με το παρελθόν της, με αυτό που όλοι λέμε και ορίζουμε ως «ρίζες» και ως «κληρονομιά» μας.

Η ονοματοθεσία των δρόμων και των οικισμών αποτελεί μια διαδικασία που έχει σχέση με τη μελέτη του παρελθόντος και τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης, που συνδυάζεται με την ανέγερση μνημείων ή ναών προς τιμήν ενδόξων νεκρών ή ενδόξων πράξεων. Συνδέεται όμως με τα στοιχεία που συνθέτουν την επίσημη ή την μη επίσημη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινότητας.

Τα τοπωνύμια και οι ονομασίες οικισμών δεν είναι τυχαία, έχουν το άρωμα, την χροιά, την ιστορικότητα της εποχής που πρωτακούστηκαν. Εκφράζουν τους κατοίκους που μένουν στην περιοχή, είναι κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Γιατί να σβήσει η ονομασία «Αμπελόκηποι», επειδή το θέλει μία επιτροπή η οποία δεν εκφράζει καν το λαϊκό αίσθημα και την βούληση των κατοίκων, αλλά και η επιδίωξη της δεν έχει νομική βάση.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι ένα κύριος ο οποίος δεν διαμένει καν στη Δράμα. Είναι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης πάνω από τριάντα χρόνια.

Η επιτροπή αυτή και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος αυτής διατείνεται και υποστηρίζει ανυπόστατα πράγματα. Έχει προβεί σε ενέργειες που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, επισκέπτεται υπηρεσίες του Δήμου όπου τον έχουν πετάξει έξω, σχεδόν, με τις κλωτσιές και απασχολεί τις υπηρεσίες με ανούσιες προτάσεις, φλυαρίες και μωρολογίες.

Μεταξύ άλλων αυτά που έχει υποστηρίζει και πράξει κατά καιρούς εν συντομία έχουν ως ακολούθως:

  1. Ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντιδρούν στην μετονομασία, μέγα ψέμα. Κανένας κάτοικος της περιοχής δεν θέλει να αλλάξει το όνομα. Μόνο αυτοί που δεν προέρχονται από τους «Αμπελοκήπους», έχουν μετακομίσει πρόσφατα στην περιοχή και κυρίως αυτοί που έχουν αγροκτήματα, ίσως επιθυμούν την μετονομασία, και είναι λίγοι στον αριθμό.
  2. Ο κύριος αυτός σε ανύποπτο χρόνο, πριν αρκετά χρόνια γύριζε τον συνοικισμό «Αμπελοκήπων» και μάζευε υπογραφές, λέγοντας στους κατοίκους ότι αγωνίζονται να ανεγείρουν στην περιοχή ένα Ιερό Ναό, διεγείροντας έτσι το θρησκευτικό συναίσθημα. Αυτοί που υπόγραφαν στα χαρτιά που τους προσκόμιζε δεν ήξεραν τι υπόγραφαν. Το κείμενο αναφερόταν για την αλλαγή της ονομασίας, σχεδόν όλου του αγροκτήματος «Αμπελοκήπων». Ουσιαστικά τους παραπλάνησε και τους ξεγέλασε. Και ο υπογράφων αν επρόκειτο να του ζητήσουν υπογραφή για την ανέγερση Ιερού Ναού θα υπόγραφε στο χαρτί που του προσκόμιζαν.
  3. Υποστηρίζει ότι το θέμα της ονομασίας από πλευράς του Δήμου Δράμας έχει τελειώσει. Μέγα ψέμα. Είχε ληφθεί μια απόφαση το 2014 από το Δημοτικό Συμβούλιο, επί θητείας κ. Κ. Χαρακίδη. Το θέμα, τότε, είχε εισαχθεί προς ψήφιση από μέλος της παράταξης «πόλη+ζωή» αιφνιδιαστικά «εν κρυπτώ και παραβύστω» για ρουσφετολογικούς λόγους, ο υπογράφων το αγνοούσε, αντέδρασε όμως έντονα και κατά την ψηφοφορία απεχώρησε από την συνεδρίαση. Η απόφαση αυτή δεν έχει νομική ισχύ, πρέπει να ληφθεί νέα και προς τιμή του νυν Δημάρχου κ. Χ. Μαμσάκου δεν έρχεται προς ψήφιση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνοικία των «Αμπελοκήπων» έχει όνομα, δεν υφίσταται λαϊκό και νομικό έρεισμα για αλλαγή της ονομασίας.
  4. Στο αγρόκτημα «Αμπελοκήπων» υπάρχουν πολλά αδέσποτα-εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια από τους ιδιοκτήτες τους. Γιατί ο κύριος αυτός επιμένει τόσο πολύ να δημιουργηθεί νέος οικισμός με άλλη ονομασία. Μήπως υποκρύπτονται εκ μέρους του προσωπικές επιδιώξεις και προθέσεις καταπάτησης αυτών;
  5. Ο εν λόγω κύριος από μόνος του, αυθαίρετα και παράνομα, έχει δώσει ονόματα στους αγροτικούς δρόμους της περιοχής σε έναν ανύπαρκτο οικισμό «Αγίου Παύλου» και έχει τοποθετήσει πινακίδες με τα ονόματα αυτά. Οι αγροτικοί δρόμοι σύμφωνα με την νομοθεσία είναι ανώνυμοι, δεν λαμβάνουν όνομα. Αλλά και αν γινόταν αυτό θα έπρεπε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να δοθεί ονομασία και να τοποθετήσει τις πινακίδες η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Ο κύριος αυτός υποκαθιστά την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας και έχει τοποθετήσει παράνομα πινακίδες με ανύπαρκτα ονόματα στους αγροτικούς δρόμους. Η ασυδοσία και η αυθαιρεσία σε πλήρες μεγαλείο.
  6. Ο κύριος αυτός προβάλλει στους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων ότι η περιοχή θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως και θα πάρουν αξία τα ακίνητα τους. Μέγα ψέμα. Έχει γίνει επέκταση του σχεδίου πόλεως πρόσφατα στην περιοχή νότια των «Αμπελοκήπων» και δεν προβλέπεται νέα ένταξη ή επέκταση, λαμβάνοντας υπόψη και την κρίση που ζούμε, για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
  7. Στους «Αμπελόκηπους» έχει ήδη συσταθεί Ενορία, μετά από θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, με την προσωνυμία «Ενορία του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης πόλεως Δράμας» και περικλείει στα όρια της μέρος του φανταστικού οικισμού. Στην υπάρχουσα Ενορία της Αγίας Ειρήνης θα συσταθεί ακόμα μία, αυτή του «Αγίου Παύλου»;
  8. Στους «Αμπελόκηπους» υπάρχει η οδός Πολυδεύκη η οποία θεωρείται ως διαχωριστική (φανταστική) γραμμή προς βορά του υποτιθέμενου οικισμού και δεν έχει διανοιχτεί ακόμα. Το όνομα αυτής της οδού δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μετά από ισχυρές πιέσεις του εν λόγω κυρίου με μοναδικό επιχείρημα και αιτιολογικό ότι έτσι έλεγαν τον πατέρα του!

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί ότι ο εν λόγω Πρόεδρος του άτυπου συλλόγου χαρακτηρίζεται από έλλειψη ηθικών φραγμών, είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή, αυτά που ισχυρίζεται και προτάσσει ως επιχειρήματα για αλλαγή της ονομασίας είναι φληναφήματα, βερμπαλισμοί, μεγαλοστομίες και ουδείς σοβαρός άνθρωπος τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Αν θέλει η προαναφερθείσα επιτροπή να ανεγείρει Ιερό Ναό στο αγρόκτημα «Αμπελοκήπων» και εφόσον το επιτρέψει ή συναινεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο υπογράφων και η πλειοψηφία των κατοίκων θα είμαστε μαζί της. Είμαστε όμως εναντίον της αλλαγής της ονομασίας του συνοικισμού «Αμπελοκήπων» και λέμε φωναχτά και τρανταχτά ένα μεγάλο ΌΧΙ.

Η αλλαγή και μόνο της ονομασίας όπως υποστηρίζει η άτυπη αυτή επιτροπή προάγει, αναδεικνύει την περιοχή και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας!!!

Στην Ελλάδα του 2018 Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. συνενώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται και αυτοί υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσουν στον υποτιθέμενο οικισμό «Πανεπιστήμιο Άγιος Παύλος Ανατολικής Μακεδονίας» και «Πανεπιστημιούπολη Δράμας» αλλάζοντας μόνο το όνομα του οικισμού;

Σύμφωνα με τα λεγόμενά και τα επιχειρήματά τους ας αλλάξουμε το όνομα της πόλης μας από Δράμα σε «Κωμωδία» μήπως και δούμε «άσπρη και χαρούμενη μέρα».

Η μεγάλη και βαθιά κρίση που ζούμε εδώ και οκτώ χρόνια δεν μας επιτρέπει να ασχολούμαστε με ανοησίες, σαχλαμάρες και ανούσιες προτάσεις του Προέδρου της διοικούσας επιτροπής του άτυπου συλλόγου του ανύπαρκτου οικισμού «Άγιος Παύλος».

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι».