ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή Ν. Δράμας

Μέλους Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Τρία πράγματα ξεχώρισαν αυτήν την εβδομάδα…

1. Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης να ενδυναμώσει το ΕΣΥ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει οδηγήσει το σύστημα στην κατάρρευσή του. Περιφερειακά νοσοκομεία αναφοράς, όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων, είναι πλέον πλήρη στις ΜΕΘ που διαθέτουν. Το Νοσοκομείο της Δράμας, όπως και όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία, κλείνουν τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία, γιατί το προσωπικό δεν φτάνει να καλύψει τα κρούσματα του Covid. Και φυσικά επειδή το προσωπικό δεν είναι άτρωτο οι εργαζόμενοι είτε ξεθεώνονται από τις βάρδιες, είτε μπαίνουν σε καραντίνα λόγω ασθένειας ή θετικού δείγματος. Αυτό αποδεκατίζει ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία. Όσοι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν σε ιδιωτικά για επεμβάσεις ή εξετάσεις ή ιατρική περίθαλψη μπορούν να πεθάνουν ησύχως στο σπίτι τους.

2) Την Τρίτη μπήκε λουκέτο στην εστίαση και στους χώρους του θεάματος. Και στο δεύτερο αυτό λουκέτο η Κυβέρνηση μοιράζει ευχές και ψίχουλα. Αφού βέβαια συκοφάντησε αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο και αφού τον χρέωσε με ένα μεγάλο μέρος της δικής της αποτυχίας στην αντιμετώπιση του Covid. Για μια μεγαλύτερη επιβράβευση σε αυτόν τον επαγγελματικό χώρο ψήφισε το πτωχευτικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε αυτόν να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους στις τράπεζες.

3) Οι εντολές του κ. Χρυσοχοΐδη στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας είναι ξύλο και χημικά. Την Κυριακή το ξύλο και τα χημικά (κατά την εκδοχή της Αστυνομίας) έπεσαν και σε ανήλικο 5 ετών. Θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε γεγονότα που έχουμε ζήσει και στο παρελθόν με τραγικές καταλήξεις. Αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τον «σερίφη» Υπουργό. Αντιθέτως νομίζω ότι το επιδιώκει κιόλας.

Όλα τα παραπάνω έχουν έναν υπεύθυνο. Τον Πρωθυπουργό. Όχι ως πρόσωπο μόνο αλλά και ως πολιτική ιδεολογία. Οι πολιτικές που εφαρμόζει δεν είναι από προσωπικό βίτσιο. Είναι η πολιτική αντίληψη στην βάση της οποίας λειτουργεί. Αυτός και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός για ακόμα μία φορά μένει σταθερά ιδεοληπτικός. Εδώ κι 8 μήνες δεν έκανε καμία προσπάθεια να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν έκανε καμία μόνιμη πρόσληψη σε υγειονομικό προσωπικό, αλλά απεναντίας φλόμωσε με δημόσιο χρήμα τις ιδιωτικές κλινικές και τα Μ.Μ.Ε. για να προπαγανδίζουν το ένα ψέμα μετά το άλλο.

Εδώ κι 8 μήνες δεν έκανε απολύτως τίποτα για να υπάρξει ασφαλής λειτουργία των σχολείων. Βέβαια βρήκε κάποιους χρήσιμους, για την υποστήριξη των πολιτικών του, επιστήμονες, για να μας πείσουν πως είναι πιο υγιεινό να έχουμε 27 μαθητές στις αίθουσες παρά 15.

Εδώ κι 8 μήνες δεν έκανε απολύτως τίποτα για τις δημόσιες μεταφορές με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μετακινούνται παστωμένοι σε ΜΜΜ με ό,τι σημαίνει αυτό.

Εδώ κι 8 μήνες και παρά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε και τα οποία έπληξαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως την εστίαση μοίρασε ψίχουλα και άφησε όλους αυτούς τους επαγγελματίες να σβήνουν μέσα στην καταστροφή. Ενδιαφέρθηκε όμως να ψηφίσει ένα νόμο που δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να πάρει τις περιουσίες τους.

Εδώ και 8 μήνες δεν πήρε κανέναν απολύτως μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, απεναντίας ψήφισε και θα ψηφίσει σύντομα νομοθετικά μέτρα που εξαφανίζουν οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα και μετατρέπει την εργασία σε ζούγκλα εκμετάλλευσης.

Κι αφού «επανεκκίνησε» τον τουρισμό ένα πρωινό του Ιουλίου από τη Σαντορίνη, μας γέμισε με εισαγόμενα κρούσματα, αφού και πάλι δεν έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κατόπιν τούτων των μεγάλων επιτυχιών βγήκε να ομολογήσει την παταγώδη αποτυχία του και να μας μιλήσει πάλι ως μαθητής γυμνασίου που γράφει έκθεση ιδεών…