ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΜΠΛΟΥΧΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

· «Να εμπιστευτούμε τους φορείς που είναι εξειδικευμένοι με υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορούν να μας καθοδηγήσουν»

· «Πρέπει να αποφύγουμε τον όποιο πανικό, αλλά οφείλουμε να μην παρασυρθούμε στην άρνηση και στον εφησυχασμό»

· «Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε και να συμμορφωθούμε με τις επιταγές του δημοσίου συμφέροντος»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Την συμμετοχή όλων στην συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, ζήτησε ο Βουλευτής Δράμας Ν.Δ. Νομού Δράμας Κωνσταντίνος Μπλούχος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2020. «Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε και να συμμορφωθούμε με τις επιταγές του δημοσίου συμφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, και εστίασε στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη. Επίσης, αφού ξεκαθάρισε ότι τις στιγμές αυτές δεν χρειάζεται πανικός, καθώς είναι ο χειρότερος σύμβουλος στη διαχείριση κρίσεων, ζήτησε από τους πολίτες να εμπιστευθούν τους φορείς που είναι ειδικευμένοι με υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορούν να μας καθοδηγήσουν. «Πρέπει να αποφύγουμε τον όποιο πανικό, αλλά οφείλουμε να μην παρασυρθούμε στην άρνηση και στον εφησυχασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλούχος.

Αναλυτικά ο κ. Μπλούχος, στις δηλώσεις του, ανέφερε τα εξής: «Η κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών. Το αγαθό της δημόσιας υγείας υπερέχει όλων, είναι υπέρτατο και μη διαπραγματεύσιμο. Δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Αυτό προέχει, γιατί απλούστατα χωρίς αυτό όλα παραλύουν, έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Χωρίς δημόσια υγεία δεν υπάρχει οικονομία, παραγωγή, παιδεία και πολιτισμός. Αυτή τη στιγμή, όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί, δηλαδή η επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το επιδημιολογικό φορτίο της πανδημίας τείνει να ξεφύγει. Πράγμα που σημαίνει ότι το αγαθό της δημόσιας υγείας κινδυνεύει πραγματικά και για αυτό επιβάλλεται όλες οι δυνάμεις να στέρξουν προς την ενίσχυσή του. Γίνεται φανερό ότι στις παρούσες συνθήκες δεν

μπορούν να υπηρετηθούν στην ολότητά τους, πολιτικοί προγραμματικοί στόχοι καθώς άλλες είναι οι προτεραιότητες.

Κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, σαφώς, να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας, να αποφύγουμε την ελαφρότητα των ρητορικών εξάρσεων και τις κορώνες, ιδίως όσοι από εμάς δεν μπορούμε να έχουμε είτε τη γνώση είτε τη διαχειριστική δυνατότητα και ενδεχομένως την επάρκεια.

Κάποιοι συνωμοσιολογούσαν, κάποιοι μικροπρεπείς ελεεινολογούσαν, κάποιοι αδαείς διεκδικούν ρόλους και κάποιοι ελάχιστοι άλλοι εξαντλούνται στο να δρέψουν οφέλη. Αλίμονό μας… Δεν πρέπει να θυματοποιήσουμε τους πολίτες με ψευδοδιλήμματα. Και μόνο στην πιθανότητα ενός υψηλού διακυβεύματος οφείλουμε να ισορροπήσουμε.

Η διαχειριστική ικανότητα της Πολιτικής Προστασίας έχει καταγραφεί και αποδειχθεί. Οι φορείς και οι δομές με άμεση εμπλοκή στην ουσιαστική διαχείριση της κρίσης είναι σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή και σε απόλυτη επαγρύπνηση. Μένει το κρισιμότερο: Να γίνει σεβαστή η κρισιμότητα κι η σοβαρότητα των συνθηκών που επικρατούν από όλους τους πολίτες, ώστε να ανταποκριθούν άπαντες σε οποιαδήποτε υγειονομική επιταγή.

Όταν η Πολιτεία και η Πολιτική Προστασία απαιτήσει ή ζητήσει τη συνδρομή των όποιων φορέων στην διεκπεραίωση του έργου της, σαφέστατα υπάρχει και η πρόνοια και η άμεση ενημέρωσή τους. Ας εμπιστευτούμε τη συντεταγμένη Πολιτεία, η οποία ουδέποτε αποποιήθηκε το ρόλο της. Δεν εφησύχασε, δεν παλινώδησε. Ας μην επιλέξουμε μηδενιστικές προσεγγίσεις που τις θρέφουν προφανώς αναπόδραστες ανάγκες τοξικών ή και όποιοι εγωπαθητικοί καλαμοβατισμοί.

Η ισχύς των μέτρων υγειονομικής προστασίας είναι δεδομένη. Να έχουμε επίσης κατά νου ότι οι μηχανισμοί του κράτους και των φορέων του δεν είναι ανεξάντλητοι. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και όσοι έχουν δημόσιο λόγο, οφείλουμε και πρέπει να αποφύγουμε οποιεσδήποτε καταστάσεις, παραγνωρίζοντας την κρισιμότητα των συνθηκών και με παροιμιώδη ελαφρότητα και επιπολαιότητα να επιδιδόμαστε σε κακόπιστη, ανοϊκή κριτική. Στην παρούσα φάση, πρέπει να αποφύγουμε τον όποιο πανικό, αλλά οφείλουμε να μην παρασυρθούμε στην άρνηση και στον εφησυχασμό.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, άλλοι φορείς, οφείλουν απλώς να κάνουν καλά τη δουλειά τους σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες και τις εγκυκλίους της κεντρικής διοίκησης. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εγκαλεί κάποιους ή να αποδίδει ευθύνες σε άλλους παρά μόνο οι φυσικές τους ηγεσίες και οι προϊστάμενες αρχές τους.

Το διακύβευμα τώρα είναι σε απόλυτη συνεργασία και όχι θορυβωδώς ή φλυαρώντας να συμμετέχουμε στη συλλογική προσπάθεια βελτιώνοντας όσο περισσότερο μπορούμε με τις αναγκαίες συστάσεις και παροτρύνσεις τις ατομικές συμπεριφορές. Επαγγελματικοί φορείς και σωματεία πρέπει να συναισθανθούν ότι η προσαρμογή στους υγειονομικούς κανόνες σε βάθος χρόνου θα αποβεί προς όφελος τους. Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε και να συμμορφωθούμε με τις επιταγές του δημοσίου συμφέροντος. Η επαγρύπνηση των φορέων απέχει από τη λογική του εφησυχασμού και του δεν κάνω τίποτε, όπως απέχει και από τη λογική του κατηγορώ και πανικοβάλω τον κόσμο. Οφείλουμε όλοι με πνεύμα συνεργασίας να συνεγείρουμε τον κόσμο σε αυτή την προσπάθεια.

Είναι δεδομένο επίσης ότι κάποιοι θα απαντήσουν μόνο στη λογική των ποινών, στην αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά πραγματικά, αυτοί θα έπρεπε να είναι οι ελάχιστοι. Κάποιοι θα συμμορφωθούν -ανεπίγνωστα έστω- στην έκκληση, διότι λειτουργεί η υπευθυνότητα, την οποία οφείλουμε να επιδεικνύουμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Κάποιοι τέλος, στην ενημέρωση και γνωστοποίηση και μόνον, θα υπακούσουν, διότι έχουν φιλότιμο.

Τι χρειάζεται όμως τώρα; Να απομονωθούν όλοι αυτοί που παίρνουν την ευκαιρία και λειτουργούν με εναλλασσόμενους ρόλους, κήνσορες χειρισμών και συμπεριφορών ή σωτήρες, πάντα ανάλογα με τη συγκυρία, με την αμετροέπεια ή με την ιδιοτέλεια που κρύβουν.

Είναι κρίσιμο, να φανούμε ΤΩΡΑ όλοι μας χρήσιμοι. Και εσείς που εκπροσωπείτε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στόχος μας πρέπει να είναι ένας, η διάδοση του μηνύματος, να προσπεράσουμε την κόπωση και την επιφυλακτικότητα και να στέρξουμε. Η κατανόηση του μηνύματος, ότι ναι, τώρα είναι η ώρα της συλλογικής προσπάθειας.

Δεν μας χρειάζεται πανικός, διότι στον πανικό, δεν είμαστε λειτουργικοί, δεν προσαρμοζόμαστε. Στη διαχείριση των δικών μας κρίσεων, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Αντί του πανικού, να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας, ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τις συμπεριφορές μας!

Το ξαναλέω: Να εμπιστευτούμε τους φορείς που είναι εξειδικευμένοι με υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορούν να μας καθοδηγήσουν.

Όλοι πλέον πρέπει να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις μας, την συνείδησή μας. Όλοι να προστατευτούμε και να προστατεύουμε τους άλλους. Οι άλλοι σε αυτή την συγκυρία, είμαστε εμείς και οι οικείοι μας. Πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες και συνθήκες συγχρωτισμού ενοχοποιούνται με βάση και τα δεδομένα πλέον, τα οποία είναι αμείλικτα, ως εστίες υπερμετάδοσης. Πρέπει να συναισθανθούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ότι η συμμόρφωση στους κανόνες μπορεί να επιφέρει παροδικά μείωση ωφελημάτων, αλλά σε βάθος χρόνου, η ελεγχόμενη διαχείριση θα αποσοβήσει καταστρεπτικές βλάβες σε συγκεκριμένους τομείς.

Δεν ωφελούν λογικές “αναθεμάτων”, που και αυτές μπορεί να κρύβουν ιδιοτέλεια- και εναγώνια προσπάθεια αυτό-απενοχοποίησης.

Ας επιδείξουμε φιλότιμο, φιλοπατρία, συνείδηση στην επιταγή του εθνικού συμφέροντος. Όπως λοιπόν η διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απαιτεί προσήλωση και ομορρυθμία στα συλλογικά μας αδιαπραγμάτευτα, έτσι και η άρνηση, η αστόχαστη φλυαρία κι ο θόρυβος μπορεί να μας αφήσουν έκθετους σε έναν άλλο ασύμμετρο πόλεμο, αυτόν της αόρατης απειλής, της πανδημίας. Χρέος όλων μας και ηθική απαίτηση και ύψιστη ένδειξη φιλοπατρίας και φιλανθρωπίας είναι να συνταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και τις συμπεριφορές μας στη συλλογική προσπάθεια.

 

«Να αποφύγουμε τους οποιουσδήποτε στιγματισμούς και έναν ιδιότυπο ρατσισμό»

 

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει ειδικά σε τοπικό επίπεδο και αν βοηθούσε τη διαχείριση της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός η συχνότερη ενημέρωση, ο κ. Μπλούχος σημείωσε: «Η λογική είναι να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες με εύσχημο τρόπο και να αποφύγουμε τους οποιουσδήποτε στιγματισμούς και έναν ιδιότυπο ρατσισμό». Όπως είπε, «επέλεξε κεντρικά η Κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία από την αρχή της κρίσης ότι θα έπρεπε η ενημέρωση να είναι κεντρική από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, κάτι που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο». «Η λογική των ενημερώσεων από κατά τόπους περιοχές ενέχει αυτό τον κίνδυνο. Εύκολα μπορούμε να μην έχουμε την πολυτέλεια της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και όλα τα συνακόλουθα. Πιστεύω ότι η γραμμή της λογικής ότι η Πολιτική Προστασία είναι υπεύθυνη κεντρικά για την ενημέρωση σαφέστατα είναι σωστή» επεσήμανε ο Βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος πρόσθεσε: «Θα μπορούσε και πρέπει ενδεχόμενα κατά καιρούς ή όποτε κρίνεται σκόπιμο, να υπάρχει ενημέρωση και από τον τοπικό φορέα, όπως είναι για παράδειγμα το Νοσοκομείο». Μάλιστα, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Να αντιληφθούμε όλοι, ότι επειδή οι συνθήκες είναι έκτακτες και η ενημέρωση ακόμη κι αυτή, όσο σημαντική κι αν είναι, περνάει σε δεύτερη μοίρα, όταν έχεις τον όγκο της εργασίας σου σε έναν φορέα που είναι μπροστά στην πρώτη γραμμή, αντιλαμβάνεστε ότι είναι προτιμότερο να ασχοληθούν οι άνθρωποι αυτοί με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των οδηγιών που έχουν και να κάνουν καλά τη δουλειά τους από ο,τιδήποτε άλλο».

 

Και δεύτερη κλινική Covid στο Γ.Ν. Δράμας – Επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ.

 

Σε ερώτηση για το αν το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας είναι θωρακισμένο για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Μπλούχος αρχικά επεσήμανε: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το έχει πει και άλλοτε, ότι είναι ένα “χρεοκοπημένο σύστημα”, γιατί αφέθηκε στη μοίρα του τα τελευταία 15-20 χρόνια τουλάχιστον, να μην πω και παραπάνω, και χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αναταθεί χρειάζεται ριζοσπαστισμός, αλλά δεν είναι της παρούσης. Η Κυβέρνηση κάνει μια τιτάνια προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα ενίσχυσης του ΕΣΥ και όσον αφορά τις δομές και υποδομές του, αλλά και όσον αφορά το προσωπικό. Η προσπάθεια είναι συνεχής».

Ειδικότερα για το Νοσοκομείο της Δράμας, ο κ. Μπλούχος σημείωσε: «Η δική μας δομή, μέσα σε ένα διάστημα από τότε που έχει νέα διοίκηση, τον τελευταίο χρόνο, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στο να διαφυλάξει και να διασφαλίσει την υποδομή αυτή καθεαυτή». Όπως εξήγησε, έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν, καθώς ήδη υπάρχει κλινική Covid με 36 κρεβάτια και δημιουργείται και δεύτερη κλινική, με το συνολικό αριθμό των κρεβατιών να ανέρχεται στα 63. Μάλιστα έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό κρεβατιών στο δικό μας επίπεδο και με τον πληθυσμό ευθύνης». Επίσης, ο κ. Μπλούχος υπογράμμισε πως υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης επιπλέον 5 κλινών ΜΕΘ και συνολικά ο αριθμός φτάνει στις 12. Αυτές, πρόσθεσε ο Δραμινός Βουλευτής, «θα λειτουργήσουν αναλόγως των συνθηκών και αν το απαιτήσουν οι συγκυρίες». Όσον αφορά το προσωπικό, ο κ. Μπλούχος επεσήμανε πως έχουν εξασφαλιστεί 82 συνολικά εγκρίσεις μέχρι αυτή τη στιγμή για νέο προσωπικό, θέσεις που αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό, λοιπό επικουρικό προσωπικό και ιατρικό προσωπικό.

 

«Τον στόχο, αν δεν συναισθανθούμε όλοι την πραγματικότητα, δεν θα τον πετύχουμε»

 

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το αν υπήρξαν αστοχίες στη διαχείριση του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Π.Ε. Δράμας μέσα σε μόλις λίγες ημέρες άλλαξε δύο επίπεδα στον υγειονομικό χάρτη και τελικά έφτασε στο κόκκινο, ο κ. Μπλούχος ανέφερε: «Όταν ξεφεύγει μια κατάσταση, είναι δεδομένο ότι ναι μπορεί να υπήρξαν αστοχίες σε τοπικό επίπεδο και να μην έγιναν όλα σωστά. Πρώτα από τις δικές μας συμπεριφορές. Εγώ αντιτάσσομαι στη λογική να ρίξουμε τα αναθέματα δεξιά και αριστερά και να μπούμε στη λογική να αποδώσουμε συγκεκριμένες ευθύνες. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε στην παρούσα φάση. Και δεν χρειάζεται όταν πας στον πόλεμο, να κάνεις αυτό το πράγμα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συναισθανθούμε όλοι ότι υπήρξαν ενδεχόμενες τέτοιες συμπεριφορές όλο το προηγούμενο διάστημα, και στο καλοκαίρι και ακριβώς μετά το καλοκαίρι, όταν κάποιοι θεωρούσαν ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα στη διαχείριση που είχαμε στην περιοχή μας. Όταν πάρθηκαν εκείνα τα μέτρα είχαν έναν προληπτικό χαρακτήρα».

Επίσης, ο κ. Μπλούχος σημείωσε: «Σαφέστατα πρέπει να κάνουμε μια συνολική προσπάθεια και η προσπάθεια αφορά την ενημέρωση του κόσμου, όχι την καταγγελτική. Η λογική να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να πείσουμε τον κόσμο πώς να συμπεριφερθούμε. Το να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο και να ρίχνουμε το ανάθεμα δεξιά και αριστερά είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να πετύχουμε τον στόχο. Και τον στόχο, αν δεν συναισθανθούμε όλοι την πραγματικότητα, δεν θα τον πετύχουμε. Και σε αυτό, εντός εισαγωγικών το λέω, μερίδιο ευθύνης θα έχουν όλοι».