ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

 

Πολλές αναφορές για τον θηλασμό από τον Όμηρο, τον Αριστοφάνη, τον Ιπποκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Γαληνό. Τι λέει η μυθολογία μας για τον μητρικό θηλασμό;

Ο Ερμής έβαλε τον Ηρακλή να θηλάσει κρυφά το θεϊκό γάλα της Ήρας, όσο εκείνη κοιμόταν. Όμως ξύπνησε και τράβηξε το στήθος της βίαια. Οι σταγόνες από το γάλα σκόρπισαν παντού κι έτσι δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας (γάλα+αξία). Ο Ερμής νόμιζε πως μόνο η Ήρα είχε το φίλτρο αυτό, ενώ είναι σε θέση να το παράγει κάθε γυναίκα. Και μακάρι να γεννιούνται παιδιά –διότι δεν παντρεύονται οι νέοι λόγω ανεργίας και μεταναστεύουν λόγω φτώχειας- για να θηλάζουν. Σήμερα όμως οι νέες δεν πολυθηλάζουν, γιατί ή δεν το θέλουν ή δεν παράγουν γάλα. Άλλωστε στις μέρες μας έχουν αλλάξει οι παγιωμένες αντιλήψεις και οι μητέρες μπορούν σε οποιοδήποτε χώρο βρεθούν να θηλάσουν. Μάλιστα προτιμούν τον χώρο του σπιτιού τους, φοβούμενες την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Από 1-7 Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Ας σκεφτούμε όμως και την εργαζόμενη μητέρα που πρέπει να γυρίσει στον χώρο εργασίας της και που δεν μπορεί να θηλάζει. Πρέπει από μόνη της να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη της ένας 20λεπτο για τον θηλασμό. Θα δεχτεί ο εργοδότης και πόσο την προστατεύει το κράτος; Ας εστιάσουμε περισσότερο από όλες τις ιδέες ή ενέργειες που διατυμπανίζουμε στην εργαζόμενη μητέρα.

Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο ΟΗΕ αποφάσισε στις 17/12/99 να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα εξάλειψης εναντίον τους, διότι είναι έλλειψη σεβασμού για την αναγνώριση της αξιοπρέπειας των γυναικών. Είναι ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και πέρα από ακροατήρια, αφηγήσεις γυναικών, ενδιαφέρον τάχα μου από κάποιους που επωφελούνται για την προβολή τους (που αργότερα θα τους οδηγήσει σε κάποια θέση)… «Μόνο με τη σωστή ενημέρωση η γυναίκα που υπέστη βία θα μπορέσει να προβεί σε σωστές κινήσεις. Οι Ιατροδικαστές είμαστε δίπλα στα θύματα βίας, όποτε και αν μας χρειάζονται (Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας).