Επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξαν ένα νέο τεστ PCR ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Το JRC κάλεσε τα εργαστήρια από όλο τον κόσμο να επιβεβαιώσουν σε κλινικά δείγματα (in vivo) την αξιοπιστία του OmMet, όπως ονομάστηκε το νέο τεστ.

Η μέθοδος ανίχνευσης βασίζεται στην ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική RT-qPCR. Η αρχική αξιολόγηση του τεστ με τη χρήση υπολογιστών και βιοπληροφορικής (in silico) έδειξε ότι μπορεί να “πιάσει” με επιτυχία την μετάλλαξη  Όμικρον του κορονοϊού. Το τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιοδήποτε εργαστήριο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μοριακά τεστ τύπου RT-PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο).

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JRC ανακοίνωσε ότι αμέσως κατέστησε διαθέσιμο το νέο τεστ στην ΕΕ και στην επιστημονική κοινότητα, έτσι ώστε να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ενάντια στον χρόνο, όσον αφορά τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον.

Πηγή: newsit.gr