ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Μαυραγορίτης: Αδίστακτος, σκληρόκαρδος έμπορος την Κατοχή, μαυρόψυχος που έπαιρνε ολόκληρη περιουσία αντί «πινακίου φακής».

Μαυραγορίτης σήμερα: Καμουφλαρισμένος κύριος «ευγενική τάξη» (Στρίκος).

Ιδιότυπη εχεμύθεια: Ιδιαίτερη μορφή εμπιστοσύνης (Στρίκος).

1942: Γερμανική Κατοχή, όπου κατά χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά (Ο Μεγάλος Λιμός στην Αθήνα) από την πείνα, ενώ κάποιοι πλούτιζαν συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές ως μαυραγορίτες. Ήταν δηλ. εκείνοι οι επιτήδειοι έμποροί που με την ανοχή των Γερμανών με διάφορους τρόπους μπορούσαν να προμηθεύονται τρόφιμα και να τα «μοσχοπουλούν». 1940-44: Άνθηση της μαύρης αγοράς, όπου σε εξευτελιστικές τιμές αγόραζαν κοσμήματα, αντικείμενα τέχνης, ακίνητα, οι μαυραγορίτες. Έτσι είχαν έναν τεράστιο πλούτο στα χέρια τους –κέρδος σε λίρες- και επένδυαν τα παράνομα κέρδη τους στις ρουλέτες (αυτό επιδιώκουν και σήμερα). Η μεγαλύτερη ρουλέτα το 1943 υπό τον έλεγχο των Γερμανών ήταν η «Φεμίνα» με ακριβό εστιατόριο, όπου στρατολογούσαν Έλληνες πληροφοριοδότες (δωσίλογοι) που σύχναζαν σαν πελάτες και ήθελαν τις πολύτιμες πληροφορίες τους.

Οι μαυραγορίτες έμειναν ανέγγιχτοι και στο απυρόβλητο (Δασκαλάκης). Μάλιστα μετά την Κατοχή προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο και κατάφεραν να μπλοκάρουν την άμεση επιστροφή των ακινήτων που κατείχαν, όταν ο μικρασιάτης Αθηνογένης ως Πρόεδρος ηγήθηκε προσπάθεια επιστροφής σπιτιών στους δικαιούχους.

Στο δε Κορωπί 3 μέρες πριν την απελευθέρωση κατέστρεψαν το Υποθηκοφυλακείο με τα τοπικά συμβολαιογραφεία οι «εθνικόφρονες» μαυραγορίτες για να μην υπάρχουν αποδείξεις εναντίον τους (Θωμάς Πρόφης).

Οι βιομήχανοι της εποχής εξόφλησαν όλα τα χρέη τους προς την Εθνική με κατοχικές πληθωριστικές δρχ. και ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις Τράπεζες (Δασκαλάκης).

Οι δε νεόπλουτοι επιχειρηματίες που εμφανίστηκαν οφειλόταν στους μηχανισμούς που πολύ γρήγορα αναπτύχθηκαν στην Κατοχή (Ναπ. Μαραβέγιας).

Στην «Μηχανή του Χρόνου» ακούστηκε η πληροφορία: Μαυραγορίτες επιχείρησαν να δημιουργήσουν κρατίδιο με ονομασία «Πριγκηπάτο» της Ηπείρου!!!

Χάριν βέβαια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της Εθνικής Αντίστασης οι μαυραγορίτες και οι συμμορίες τους εξαφάνισαν.

Ριζοσπάστης, 5-9-1945: 2.500 άνθρωποι καταληστεύουν τον τόπο. Μια βιομηχανική ολιγαρχία.

Αυτή τη στιγμή οι Βιομήχανοι είναι το άλλο σκέλος της βιομηχανικής πλουτοκρατίας και το πιο δυναμικό σε αυτές τις μέρες της κρίσης, όπου τόνοι χρυσού φεύγουν για τις αγορές της Ευρώπης.

Σήμερα την «ιδιότυπη εχεμύθεια» (πώληση κοσμημάτων κρυφά από τους οικείους τους, λόγω φτώχιας), που οι μαυραγορίτες οι σύγχρονοι εκμεταλλεύονται με κρατική άδεια! που έχει όσες μορφές, πλοκάμια, κεφαλές. Σωστό πολυκέφαλο τέρας (Στρίκος Αθ.).

Τραγούδι με τον Νταλάρα:

Πρωί – βράδυ τρέχουνε

στους δρόμους σαν κοράκια

πελάτες ψάχνουν για να βρουν

να γδάρουνε κορμάκια…