Σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο συνέδριο «ygeiamou» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντάς την ταυτόχρονα γραφική με το εύρος των απαιτήσεων που εγείρει και για την ακραία ρητορική της.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη τη διακοπή της συνενόησης που είχε ξεκινήσει μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να γίνουν προκλητικές ενέργειες, ωστόσο «είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά» όπως επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης, επιπλέον, κάλεσε τη γείτονα χώρα να μην μεταφέρει όλη αυτή την ένταση στο πεδίο και τόνισε πως «είναι υποχρέωση της χώρας μας να ζητάει τη στήριξη των συμμάχων μας. Εχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους».

Αναφερθείς στο γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν αρνείται να του μιλήσει, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «εγώ δεν κρατάω μούτρα σε κανέναν» και υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στην κρίση του Έβρου. «Εγώ δεν θα πω ποτέ ότι δεν μιλάω με κάποιον. Αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ευκαιρία την επισιτιστική κρίση προκειμένου να αναδειχθεί η θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημεώνοντας τα εξής: «Ο μόνος τρόπος να βγουν 20 εκατομμύρια εγκλωβισμένοι τόνοι σιταριού από την Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού και η Τουρκία προφανώς έχει ρόλο να παίξει όπως και η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη». «Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις λέγοντας: «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινωνία στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα καύσιμα και την τιμολόγηση του ρεύματος: «είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας, καθώς «αυτό ορίζει η θεσμική τάξη» και επιτέθηκε στην μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση για την ποιότητα του αντιπολιτευτικού τους λόγου, λέγοντας χαρακτηριστικά «για ό,τι γίνεται στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης». Μάλιστα ο πρωθυπουργός «τόνισε πως η Ελλάδα  2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας, νομίζω ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το γεγονός ότι μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης «δεν είναι άλλοθι για να σταματήσει το κυβερνητικό έργο που θα είναι έτσι κι αλλιώς π΄λούσιο και θα το δείτε μέχρι τον Αύγουστο».

Πηγή: dikaiologitika.gr