Η Χαρά Κεφαλίδου και βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με κατάθεση Τροπολογίας στηρίζουν την «Επέκταση του δικαιώματος εξαγοράς κατεχομένων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου σε παραμεθόριες περιοχές με έντονο δημογραφικό πρόβλημα».

Σε σχετική ανακοίνωση της κ. Κεφαλίδου αναφέρονται τα εξής:

Τροπολογία με θέμα την «Επέκταση του δικαιώματος εξαγοράς κατεχομένων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου σε παραμεθόριες περιοχές με έντονο δημογραφικό πρόβλημα» κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας μαζί με βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται σήμερα  Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου και την προτεινόμενη τροπολογία επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος, που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Ωστόσο, ύψιστος σκοπός δημοσίου συμφέροντος είναι και η ενίσχυση των πληθυσμών ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές όπου υπάρχει ταχεία συρρίκνωση του πληθυσμού.

Με την προτεινόμενη τροπολογία, προκρίνεται η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, σε περίπτωση που αυτά βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο δημογραφικό πρόβλημα και ειδικά στις παραμεθόριες.

Προβλέπεται η συμπερίληψη στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου και της πρώτης δευτερεύουσας κατοικίας πολιτών που βρίσκεται σε «παραμεθόριες περιοχές ειδικού δημογραφικού ενδιαφέροντος», δηλαδή σε περιοχές έντονου δημογραφικού μαρασμού.

Η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, από όλα τα κόμματα, συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες.