ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ερώτηση και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, με θέμα «Η άθλια διαχείριση και η αδιαφανής πελατειακή κατανομή του Εθνικού Αποθέματος που ξεκίνησε από το ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται και επι Ν.Δ. και προκαλεί άνιση μεταχείριση στην κατανομή του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, μεταξύ των παραγωγών που συνεισφέρουν στην δημιουργία του», κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ

Η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος ενισχύσεων 2020 συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση προβλημάτων αφού μεταξύ των νόμιμων δικαιούχων παρεισφρέουν δόλια κομματικά ρουσφέτια ημετέρων της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά της μεγάλης αδιαφάνειας αποτελούν τα εξής στοιχεία:

1. Για πρώτη φορά γίνεται συμπληρωματική κατανομή Εθνικού Αποθέματος εντός του ίδιου έτους αιτήσεων ΟΣΔΕ 2020, λίγο πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμών 30.6.2021, που είναι σε αξία μεγαλύτερη της κύριας κατανομής που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τύπο η συμπληρωματική κατανομή γίνεται για να ικανοποιήσει μεταξύ άλλων και ρουσφετολογικές δεσμεύσεις που έμειναν έξω από την πρώτη κατανομή και θα ανέλθει σε 48 εκ ευρώ επιπλέον των 44 εκ ευρώ της αρχικής κατανομής του Δεκεμβρίου!

2. Ενώ έχει ανακοινωθεί η πληρωμή της συμπληρωματικής κατανομής στις 29 Ιουνίου δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση της κατανομής του Εθνικού Αποθέματος σε παραγωγούς και Περιφέρειες. Η πληρωμή προηγείται της κατανομής. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αδιαφάνειας είναι σαν να γίνεται πληρωμή των νέων αγροτών πριν δημοσιοποιηθεί ποιοι έχουν ενταχθεί στο μέτρο των νέων αγροτών.

3. Η κατανομή παραβιάζει την παράγραφο 4 του άρθρου 30, του Καν. (ΕΕ), 1.307’/2013 που υποχρεώνει τα κράτη μέλη χορηγούν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα με αντικειμενικά κριτήρια και κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των γεωργών και να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού.

4. Προκειμένου μαζί με τους νόμιμους δικαιούχους να ικανοποιηθούν τα ρουσφέτια ημετέρων, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ συνεργάζονται εξωθεσμικά με διάφορα κέντρα που προωθούν την τεχνητή δημιουργία των προϋποθέσεων (υπερβολικές δηλώσεις εκτάσεων βοσκοτόπων και ζώων που δεν κατέχουν) για την απόκτηση πλεονεκτημάτων ενισχύσεων από το εθνικό απόθεμα που είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερα από τον Μ.Ο. των ενισχύσεων των υπολοίπων δικαιούχων επιδοτήσεων.

5. Το μεγαλύτερο ποσοστό ενισχύσεων οδεύει προς αντιπαραγωγικές επιλογές (αγρανάπαυση, βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, αγριλιές κλπ) την στιγμή που μετά την πανδημία ο παραγωγικός πρωτογενής τομέας χρειάζεται πλήρη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου για να ανακάμψει.

Η κατάσταση αυτή δικαιώνει πλήρως τον τραγέλαφο της εξόφλησης της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης στις 17 και 21 Δεκεμβρίου 2020 αλλά και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να κρύψει με κάθε τρόπο τις πραγματικές της επιδιώξεις εις βάρος του συνόλου των αγροτών. Επιβεβαιώνει δυστυχώς πλήρως την δυσφορία και την αγανάκτηση των αγροτών ότι προκειμένου να συγκαλυφθούν οι παρατυπίες και η εξυπηρέτηση ημετέρων στις πληρωμές της εξόφλησης του Δεκεμβρίου 2020 περισκόπησαν αδικαιολόγητα και χωρίς καμία εξήγηση πάνω από ποσά πάνω από το 10% των ενισχύσεων τα οποία ποτέ δεν θα λάβουν.

Η αδιαφάνεια αυτή είναι προκλητική ιδίως για τους νέους που ενώ δεν μπορούν εν μέσω της κρίσης, να βρουν διαθέσιμη γη έστω και λίγων στρεμμάτων για να αιτηθούν κατανομή εθνικού αποθέματος και να ξεκινήσουν την γεωργική δραστηριότητά τους, την ίδια στιγμή βλέπουν να έχει γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατανομή μεγάλων δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος σε επιτήδειους αιτούντες, που δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα απλά δηλώνουν κάτοχοι ή ενοικιαστές ιδιωτικών βοσκοτόπων.

Την ώρα που οι επιλαχόντες νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης αναζητούν εναγωνίως σχετικά μικρά ποσά ενίσχυσης για να θέσουν σε παραγωγική λειτουργία τα σχέδια των επενδύσεων και η κυβέρνηση τους κουνάει το δάχτυλο ότι αυτό είναι αντικανονιστικό, την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραβιάζοντας τον κοινοτικό κανονισμό διασπάθισε τους πόρους σε αντιπαραγωγικά ρουσφέτια πάνω από 150 εκ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια. Πραγματική πρόκληση και κυρίως σκάνδαλο αδιαφανούς διαχείρισης. Η διαφορά είναι ότι ενώ στο μέτρο των νέων αγροτών οι λίστες με τους δικαιούχους δίνονται πριν στην δημοσιότητα με το Εθνικό Απόθεμα, το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνούνται για ψηφοθηρικούς λόγους πεισματικά την δημοσιοποίηση των στοιχείων των δικαιούχων. Η Κυβέρνηση προτιμά να περικόπτει με αδιαφάνεια ανέξοδα ποσά από τους 600.000 παραγωγούς για να ικανοποιήσει τα αντιπαραγωγικά ρουσφέτια της, αντί να βρει λίγα ποσά κα να ενισχύσει νέους και νέες παραγωγικές εκμεταλλεύσεις με έτοιμες επενδύσεις.

Την ώρα που οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βρουν βοσκοτόπια και πλήττονται από την μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, βλέπουν αγανακτισμένοι το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τους περικόπτουν τις ενισχύσεις για να τις δώσουν με αντιπαραγωγικό ψηφοθηρικό τρόπο σε πειρατές των επιδοτήσεων. Αντί η Κυβέρνηση να δώσει την διαχείριση των βοσκοτόπων στις Περιφέρειες της χώρας και τους κτηνοτρόφους προτιμά την αδιαφάνεια και την ασάφεια στην διαχείριση ώστε να ευνοούνται παράνομες διαδικασίες. Έτσι το πλεονέκτημα της χώρας ενόψει της νέας ΚΑΠ από την ενσωμάτωση των 9,3 εκ. στρεμμάτων βοσκοτόπων λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξελίσσεται σε αντιπαραγωγικό φιάσκο και σκάνδαλο.

Επειδή η συνεχιζόμενη αδιαφάνεια αποτελεί σοβαρή παράλειψη απέναντι στη χρηστή διοίκηση και στην παραγωγική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και στον περιορισμό των παρατυπιών και των παρανομιών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προστατεύσει τους δικαιούχους και να διορθώσει τις στρεβλώσεις, παρατυπίες και τα σφάλματα στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2021, όπου φαίνεται ότι λόγω της ψηφοθηρικής νοοτροπίας, με την οποία αντιμετωπίζει το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ το θέμα, το σκάνδαλο συνεχίζεται και το ζήτημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο εκθέτοντας τη χώρα;

2. Ποια είναι τα δικαιώματα που περικόπηκαν για να δημιουργηθεί το Εθνικό Απόθεμα προς διανομή το έτος 2020; (Να κατατεθούν οι Πίνακες των στοιχείων)

3. Ποια είναι τα αντίστοιχα ποσά που κατανεμήθηκαν σε δικαιούχους του Εθνικού Αποθέματος το 2020 και σε πόσους παραγωγούς της κάθε Περιφέρειας; (Να κατατεθούν Πίνακες Στοιχείων)

4. Πόσες από τις εκτάσεις που κατανεμήθηκε Εθνικό Απόθεμα αφορούσαν, αγρανάπαυση, βοσκότοπους σε καλή γεωργική κατάσταση (χωρίς ζώα), αγριλιές, χαρουπιές και ακρόδρυα και για πόσους δικαιούχους το 2020 και ποιες από αυτές τις εκτάσεις αφορούν ιδιωτικά βοσκοτόπια ενοικιαζόμενα ή ιδιόκτητα.

Και παρακαλούμε για την ενημέρωση της Βουλής:

Να κατατεθούν με τήρηση των στοιχείων προσωπικών δεδομένων οι πίνακες δικαιούχων 2020 στους οποίους θα αναφέρεται, η έδρα της εκμετάλλευσης και η Περιφέρεια των αγροκτημάτων, το ποσό του Εθνικού Αποθέματος που τους κατανεμήθηκε, το επιπλέον ποσό για το πρασίνισμα, η εξισωτική αποζημίωση που τους έχει καταβληθεί και τα στοιχεία των ζώων που θεώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι κατέχουν, και τις εκτάσεις, χωρισμένες σε 4 συγκεντρωτικές κατηγορίες, α)καλλιέργειες, β) βοσκότοποι, γ) αγρανάπαυση, δ) βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση με την έδρα που βρίσκονται οι εκτάσεις από τα αγροτεμάχια κάθε κατηγορίας (Να κατατεθούν οι αναλυτικοί Πίνακες των στοιχείων).