Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, με θέμα «Μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του κόστους θέρμανσης στους κατοίκους των Δήμων Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου της Π.Ε. Δράμας», κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ.κ. Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Για τους κατοίκους των ακριτικών ορεινών Δήμων Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου της Π.Ε. Δράμας ο χειμώνας αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος. Από τα μέσα Σεπτέμβρη είναι αναγκασμένοι λόγω χαμηλών θερμοκρασιών να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης.

Με δεδομένο τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, τον υπερδιπλασιασμό των τιμών των καυσόξυλων και πέλετ είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να πάρει επείγοντα και αναγκαία μέτρα για την κάλυψη του κόστους θέρμανσης των κατοίκων.

Με βάση την περσινή χρονιά το επίδομα θέρμανσης που πήραν οι κάτοικοι των δύο Δήμων ήταν ελάχιστο μπροστά στο συνολικό κόστος θέρμανσης που χρειάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα κριτήρια που θεσπίστηκαν, αφετηρία του επιδόματος θέρμανσης ήταν τα 220€, με αποτέλεσμα κάθε οικογένεια να πάρει κατά μέσο όρο 300€ επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, όσον αφορά την χορήγηση καυσόξυλων, διατέθηκαν 8 με 10 χωρικά στους κατοίκους του Δήμου Παρανεστίου και 10 χωρικά στους κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου, που για τη μεταφορά και την κοπή τους επιβαρύνθηκαν οι δικαιούχοι με τουλάχιστον 300€.

Επισημαίνουμε μάλιστα, ότι δεν διατέθηκαν χωρικά σε όλες τις οικογένειες, όπως ίσχυε μέχρι το 2018 αλλά μόνο σε ειδικές ευπαθείς ομάδες -ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, συνταξιούχοι ΟΓΑ- λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δασαρχείων, που ακολουθήθηκε τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και έχει ως συνέπεια να μην καλυφθούν σε καμιά περίπτωση οι αυξημένες ανάγκες που υπήρξαν.

Σύμφωνα με μελέτες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις περιοχές αυτές και τη μεγάλη διάρκεια του χειμώνα, τουλάχιστον 7 μηνών, για τις ανάγκες θέρμανσης ενός μέσου σπιτιού απαιτούνται κατ’ ελάχιστο 20-25 χωρικά καυσόξυλα (12-15 τόνοι) ή 7-8 τόνοι πέλετ ή 4-5 τόνοι πετρέλαιο.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για:

– Την αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης, που θα λάβουν οι κάτοικοι των Δήμων Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου της Π.Ε. Δράμας,

– Την αύξηση των παρεχόμενων χωρικών καυσόξυλων και τη χορήγησή τους στο σύνολο των οικογενειών, όπως ίσχυε μέχρι το 2018,

– Την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των δασαρχείων, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία τους και να ανταποκρίνονται επαρκώς στο έργο τους.