ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Α. ΠΑΤΑΚΑΚΗ

 

  • Σε αφανισμό οδηγείται η κτηνοτροφία λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του γάλακτος

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ενημερωτική σύσκεψη με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων του Ν. Δράμας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη. Στη σύσκεψη, εκτός του κ. Πατακάκη, συμμετείχαν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Άγγελος Σολάκης, καθώς και ο κ. Δήμος Παπατόλιας, εκπρόσωπος της Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κ. Χαράς Κεφαλίδου, η οποία απουσίαζε στην Αθήνα. Από πλευράς κτηνοτρόφων στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Σάκης Πελέχρας και ο Γραμματέας κ. Πέτρος Τσέρνιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη προκλήθηκε με πρωτοβουλία των ίδιων των κτηνοτρόφων, ενώ αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν και στους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βασικό θέμα των συσκέψεων ήταν οι συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία από τη ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, οι αιτίες και οι αφορμές της πτώσης και οι τρόποι και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή της.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πέρα από τις μειωμένες τιμές στο γάλα, τέθηκε και το ζήτημα της άρδευσης, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργεί το έντομο λυμάντρια, το οποίο προσβάλει τους βοσκότοπους με πουρνάρια και επηρεάζει την κτηνοτροφική παραγωγή. Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται ιδαίτερα έντονο τα δύο τελευταία χρόνια στην Π.Ε. Δράμας.

Όσον αφορά το γάλα, αυτό που ουσιαστικά ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρίως για το εισαγόμενο γάλα. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε να στελεχωθεί η αρμόδια υπηρεσία με περισσότερο προσωπικό. «Να πιέσουμε το Υπουργείο να ελέγξει αυτούς που εισάγουν γάλα. Να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ακριτίδης.

Με την ολοκλήρωση των συσκέψεων σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν τις κινήσεις τους. όπως ειπώθηκε είτε θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Απόστολου στην Αθήνα, είτε θα γίνει προσπάθεια, από πλευράς του Βουλευτή κ. Καραγιαννίδη, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του από τους άλλους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να υπάρξει επίσκεψη του κ. Αποστόλου στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Ακριτίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Έγινε μια πολύ καλή ενημέρωση για τα θέματά μας, τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά και έχουν να κάνουν με το γάλα και το κρέας. Θα έχουμε τις υπόλοιπες ημέρες νέα συνάντηση για να δούμε με τους υπόλοιπους Νομούς τι αποτελέσματα υπάρχουν για να πιέσουμε από κοινού τον κ. Αποστόλου με τις προτάσεις που έχουμε, ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα άμεσα έναντι των γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες φέρνουν εισαγόμενο γάλα και δυστυχώς δεν είναι οι νομιμότεροι σε αυτό που κάνουν. Έτσι πιστεύουμε εμείς. Και για αυτό έχει πέσει και η τιμή». Ακόμη, ο κ. Ακριτίδης σημείωσε: «Πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί, γιατί ο κ. Αποστόλου δεν μπορεί μόνος του να καταφέρει να αποτρέψει όλο αυτό το καρτέλ. Γιατί όντως υπάρχει ένα καρτέλ στο κρέας και στο γάλα. Πρέπει όλοι μαζί από κοινού να στηρίξουμε την προσπάθεια για να μπορέσουμε τουλάχιστον να κάμψουμε αυτές τις πιέσεις προς το Υπουργείο». «Η υπηρεσία του Υπουργείου, η οποία κάνει τους ελέγχους, δεν φτάνει για όλη την επικράτεια. Πηγαίνει κάνει ελέγχους στην Πελοπόννησο, έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά μέχρι να έρθει πίσω να κάνει σε άλλη περιοχή ελέγχους ήδη έχει περάσουν πάρα πολλοί χιλιάδες τόνοι γάλα. Τα scanner που έχουν μπει στα τελωνεία πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν υπέρ του πρωτογενή τομέα, γιατί θα ελέγχουν τα πάντα στα τελωνεία. Άρα αν γίνει σωστή λειτουργία της υπηρεσίας πιστεύω ότι θα πιάσουν σε μεγάλο ποσοστό αυτή την ποσότητα γάλακτος που μπαίνει μέσα. Επομένως περιμένουμε τις επόμενες ημέρες κι άλλες εξελίξεις προς όφελος της κτηνοτροφίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης.

Ο κ. Πελέχρας, στις δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι «όπως σε όλες τις περιοχές και στη δική μας περιοχή έχουν πέσει οι τιμές στα γάλατα. Οι βιομηχανίες απειλούν ότι θα σταματήσουν να παίρνουν γάλατα. Περιμένουμε όλοι κάτι αλλάξει» και επεσήμανε: «Οι γαλακτοβιομηχανίες βασικά πρέπει να καταλάβουν ότι οδηγούν σε αφανισμό το δικό μας τον κλάδο και θα πρέπει να αλλάξουν τακτική».

Ο κ. Τσέρνιος στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από το έντομο λυμάντρια: «Το 95% του πουρναριού έχει τελειώσει. Έμεινε το τσαλί κι αυτό είναι λίγο. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Αναγκάζονται τα ζώα να κάνουν παραπάνω χιλιόμετρα. έχουμε χάσει το 40% της παραγωγής αυτό το μήνα και συνεχίζεται η πτώση, γιατί δεν έχει μείνει τροφή. Κι αναγκάζονται τα ζώα να κάνουν πολλά χιλιόμετρα». «Είναι σε όλο το Νομό. Σε κάποια μέρη είναι πιο πολύ. Σε κάποια μέρη τώρα έχει πάει η κάμπια, αλλού γίνονται κουκούλι τώρα. Σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο το μέρος», πρόσθεσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης χαρακτήρισε τη σύσκεψη ως «εποικοδομητική και ουσιαστική» και ανέφερε: «Θα πρέπει να ελέγξουμε και να έχουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό σε άμεση εποπτεία, γιατί πάρα πολλά βυτία από τη Ρουμανία και όχι μόνο φέρνουν γάλα, το οποίο πολλές φορές το μικροβιακό φορτίο είναι πάνω από τα όρια. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και για τη δημόσια υγεία, αλλά και για να προστατεύσουμε τη δική μας κτηνοτροφία, η οποία δοκιμάζεται. Η πατρίδα μας, μετά από πολέμους και καταστροφές, πάνω στην κτηνοτροφία και στον πρωτογενή τομέα στηρίχθηκε για να ξεπεράσει τα προβλήματα και ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχουμε τέτοια μεγάλη οικονομικά κρίση, θα πρέπει να στηρίξουμε την κτηνοτροφία, η οποία δοκιμάζεται και όχι να αναγκάζουμε τον κτηνοτρόφο να εγκαταλείψει τα πάντα. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά μας έχει στεναχωρήσει ιδιαίτερα». Για το έντομο λυμάντρια ο κ. Πατακάκης σημείωσε: «Πλέον έχει εξαπλωθεί όχι μόνο σε επίπεδο Νομού, αλλά και στους γειτονικούς Νομούς και δεν υπάρχει τροφή για τα αιγοπρόβατα, κάτι το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κόστος».

Τέλος, ο Βουλευτής κ. Καραγιαννίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., επεσήμανε: «Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Κρατάει 2-3 χρόνια. Το πρόβλημα προσπαθεί να το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση με ελέγχους, όχι πάντοτε με επιτυχία. Και λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και γιατί το καρτέλ είναι πολύ καλά οργανωμένο, ισχυρό. Σε μας μένει τώρα, το είπαμε και με τους φίλους κτηνοτρόφους, αν μπορεί να τεθεί ένα κατώφλι τιμής, που το βρίσκω λίγο δύσκολο, αλλά θα έσωζε κάπως την κατάσταση. Το δεύτερο είναι όντως να γίνουν ισχυρότεροι έλεγχοι στα σύνορα περισσότερο, δηλαδή από εκεί που μπαίνει το εισαγόμενο γάλα. Το τρίτον είναι να καταπολεμηθεί ένα καρτέλ, κατά την άποψή μου, να σπάσει και να μην υπάρχει, πράγμα αρκετά δύσκολο, αλλά εγώ πιστεύω ότι η πίεση προς τον Υπουργό πρέπει να είναι και σε αυτό το επίπεδο. Τέλος, συμφωνήσαμε με τους κτηνοτρόφους, να έχει ο Υπουργός μια άμεση επαφή όχι μόνο με τη Δράμα, αλλά και με κτηνοτρόφους από τους γειτονικούς Νομούς. Η Δράμα εκπροσωπεί σε μεγάλο βαθμό τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί έχει μεγάλη παραγωγή γάλακτος και κρέατος». Ακόμη, ο κ. Καραγιαννίδης δήλωσε: «Το καρτέλ είναι ισχυρό. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης πρέπει να είναι στον περιορισμό του και στον έλεγχο εισαγωγής. Αν κάνουμε αυτά είναι το πρώτο βήμα. Δεν λέω ότι θα σωθούν οι κτηνοτρόφοι. Περνάνε δύσκολα έτσι κι αλλιώς. Αλλά τουλάχιστον να γίνει ένα πρώτο βήμα και να δείξει η Κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται για τις δικές τους περιπτώσεις».