Οι τιμές στο ηλιέλαιο αλλά και το πλαφόν που εφαρμόζεται στην παροχή του προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε καταστήματα «γρήγορης» εστίασης, φαστ φουντ, ταβέρνες και ψησταριές, κι έτσι έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες ακόμη και σκέψεις να «καταργηθεί» η τηγανιτή πατάτα από τα μενού για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο η ακρίβεια, όσο και το ζήτημα των ελλείψεων.

Κάθε μέρα οι τιμές στα αγαθά αυξάνονται ακόμη περισσότερο δημιουργώντας τεράστιο πλήγμα στις οικογένειες. Ένα παρακλάδι είναι και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν την αύξηση στην ενέργεια και τώρα το ηλιέλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Στο τραπέζι η κατάργηση της τηγανιτής πατάτας από το πιτόγυρο

Μια από τις σκέψεις επίσης είναι εκτός από το να αφαιρέσουν τα τηγανητά από το μενού των εστιατορίων και των ταβερνών ενώ τα σουβλατζίδικα, δεδομένης της αύξησης της τιμής των σουβλακίων, να αφαιρέσουν τις τηγανιτές πατάτες από το εθνικό μας φαγητό προκειμένου να μην χρειαστεί να αυξήσουν και άλλο την τιμή.

Υπενθυμίζεται ότι το τυλιχτό σουβλάκι (πίτα γύρος) ακριβαίνει κατά 20-50 λεπτά του ευρώ, κι αναμένεται να πάει στα 3,20 ευρώ στην Αθήνα. Μετά από την αύξηση κατά 12% που είχε γίνει πέρυσι στο τέλος του καλοκαιριού, το σουβλάκι με πίτα κοστίζει από 2,60 έως 3 ευρώ και το καλαμάκι (σκέτο) στα 1,80 με 1,90 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το πάλαι ποτέ φθηνό γεύμα για μία τετραμελή οικογένεια, θα κοστίζει πλέον κοντά στα 30 ευρώ, αν πάρουν κι αναψυκτικό και πατάτες!

Εκτός από τις πατάτες, ίσως βγουν από τα μενού και άλλα τηγανητά

Την ίδια μοίρα πιθανόν να έχουν καλαμαράκια και κολοκυθάκια, αφού το κόστος για το τηγάνισμά τους υποστηρίζουν ότι είναι αποτρεπτικό και για να συνεχίσουν θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές κάτι, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των πελατών.

Η «εκτίναξη» της τιμής στο ηλιέλαιο θα αυξήσει το κόστος στα τηγανητά, ενώ ήδη στην περιοχή της Χαλκιδικής έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ελλείψεις. Μάλιστα, αρκετοί επαγγελματίες αναγκάζονται να ζητούν ηλιέλαιο από συναδέλφους που έχουν απόθεμα, καθώς αυτό που είχαν στην κατοχή τους τελείωσε.

Πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης

Δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα. Έχουμε πρόβλημα στις πρώτες ύλες, ηλιέλαιο και άλευρα έχουν μια τεράστια αύξηση τιμών, μόνο το ηλιέλαιο πωλείται στα 32 και τα 35 ευρώ. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει διαθέσιμο το επόμενο διάστημα».

Σημείωσε πως καλώς το υπουργείο Ανάπτυξης παρενέβη ώστε να γίνει καταγραφή των αποθεμάτων. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι να μην υπάρχουν στοκ που κρύβονται και να βγαίνουν όταν επιθυμούν. Αυτό οδηγεί σε τεχνητή αύξηση της τιμής».

Μάλιστα, τόνισε πως «δεν μπορεί να ανοίξει μια κουζίνα με 10 και 20 λίτρα, τα τηγάνια είναι κύριο μέρος στην κουζίνα». «Οι άνθρωποι είναι παγωμένοι», κατέληξε, ενώ σήμερα όλο και περισσότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ βάζουν πλαφόν και στα φυσικά τους καταστήματα για την πώληση ηλιελαίου και άλλων προϊόντων. Υπενθυμίζεται πως στην χονδρική το πλαφόν έχει εφαρμοστεί εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Άρχισαν τα πλαφόν σε προϊόντα τα σούπερ μάρκετ

Στο μεταξύ, υπό τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης και των ελλείψεων τροφίμων η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που ενδεχομένως εκλείψουν και ακριβύνουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Τα σούπερ μάρκετ, παράλληλα, καλούνται εντός 48 ωρών να δηλώσουν τα αποθέματα των 7 επίμαχων κατηγοριών και προχωρούν σε επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι μεγάλες αλυσίδες επέβαλαν αρχικά «κόφτες» στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα βάζοντας στη «μαύρη» λίστα ηλιέλαια και τα πιο δημοφιλή άλευρα, ενώ πλέον έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και στα φυσικά καταστήματα.