Μετά από δύο χρόνια, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, ο εορτασμός της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Δράμα είχε μαζική συμμετοχή, καθώς πάρα πολλοί Δραμινοί, βοηθούμενοι και από τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, παρακολούθησαν την παρέλαση συλλόγων, μαθητών και στρατού στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα και επισημότητα την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2022. Αρχικά τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, παρουσία των αρχών του τόπου. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό και Διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κα Παναγιώτα Γερακάκη. Στη συνέχεια, στο Άγαλμα της Ελευθερίας, στον δημοτικό κήπο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Δράμα ήταν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης. Παραβρέθηκαν ακόμη οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Αναπληρώτρια Δημάρχου Δράμας κα Αναστασία Τόλιου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Αργύρης Πατακάκης και Γιάννης Στεφανίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Δράμας, οι Διοικητές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στο Ν. Δράμας, εκπρόσωποι συλλόγων, κ.α. Από τις εκδηλώσεις απουσίαζαν λόγω νόσησης με κορωνοϊό ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την Αναπληρώτρια Δημάρχου κ. Τόλιου.

Σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο Γενικός Γραμματέας Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης σημείωσε: «Τιμούμε την 25η Μαρτίου, το αγέρωχο πνεύμα των Ελλήνων που υπερασπίστηκαν τα υψηλά ιδανικά μας. Τιμούμε το πανανθρώπινο μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης για την Ελευθερία των Ελλήνων. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους ήρωες, οι οποίοι τήρησαν τις αξίες και τα ιδανικά. Εμείς ας εγκολπωθούμε το πνεύμα τους, ας συνεχίσουμε από το παράδειγμά τους, γιατί η ιστορική μνήμη δημιουργεί ιστορική συνείδηση. Και η ιστορική συνείδηση είναι αυτή που μας κρατά δεμένους με το παρελθόν και μας καθορίζει το μέλλον. Χρόνια πολλά!».

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Μπλούχος ανέφερε: «Οι ηρωίδες και οι ήρωες του ’21 ξεσηκώθηκαν με ένα στόχο. Ο στόχος ήταν να έχουμε πατρίδα. Χρέος όλων ημών είναι να υπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την πατρίδα. Στη δύσκολη συγκυρία τη σύγχρονη αναδεικνύεται ότι η Ελλάδα, η Ελληνική Πολιτεία και η Κυβέρνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, εξυπηρετεί και αποτελεί παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες! Χρόνια πολλά πατρίδα!».

Η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Κεφαλίδου επεσήμανε: «Χρόνια πολλά σε όλους. Η φετινή 25η Μαρτίου έρχεται να επισκιαστεί από τη μεγάλη καταχνιά που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιβάλλει σε όλο τον κόσμο. Μια Ευρώπη που είχε συνηθίσει σε 70-80 χρόνια ειρήνης κατακλύζεται από σκηνές φρίκης. Στη Μαριούπολη, που είναι η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, βλέπουμε τον ζόφο, την εγκατάλειψη, τη μετανάστευση, γυναίκες με παιδιά να εγκαταλείπουν άρον άρον. Όλα αυτά σε μια Ευρώπη που δεν ήταν ετοιμασμένη για κάτι τέτοιο και κανένας δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη. Παρόλα αυτά, μια Ευρώπη που ενωμένη δίνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχίσουμε έτσι. Σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε να ξεχνάμε αυτόν τον διπλό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Μήνυμα ομοψυχίας, ενότητας, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης. Επειδή ζούμε εμείς ελεύθεροι τώρα, αλλά κάποιοι πριν από εμάς έχασαν το υπέρτατο αγαθό της ζωής για να ζούμε ελεύθεροι, ας είναι αυτή η 25η Μαρτίου η υπόσχεση των απανταχού Ελλήνων ότι θα τιμήσουμε τις θυσίες τους. Χρόνια πολλά σε όλους!».

Στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ είπε: «Είμαστε στο εμείς κι όχι στο εγώ, αδέλφια Έλληνες, αν θέλουμε να κάνουμε χωριό. Αυτά τα λόγια του Μακρυγιάννη πριν από 201 χρόνια αποτέλεσαν το μυστικό του νικηφόρου επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων απέναντι στη σκλαβιά των 400 ετών από τον οθωμανικό ζυγό. Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής και δόξας για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Είναι όμως ταυτόχρονα και ημέρα εθνικής μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας. Εθνικής μνήμης γιατί θυμόμαστε όλα εκείνα τα ιστορικά ένδοξα γεγονότα που μας κάνουν να νιώθουμε σήμερα υπερήφανους. Έχουμε όμως στραμμένο το βλέμμα μας και στον Ουκρανικό λαό που δέχτηκε μια βάρβαρη απειλή. Κι εμείς ως Έλληνες, επειδή έχουμε πάρα πολλά γεγονότα στην ιστορία μας από τέτοιες κατοχές και έχουμε στείλει μηνύματα αγωνιστικότητας, μηνύματα ειρήνης, μηνύματα συναδέλφωσης των λαών, το ίδιο μήνυμα, το διαχρονικό του ’21, το πάντα επίκαιρο, στέλνουμε και σήμερα. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε ως Έλληνες και θα στείλουμε σε όλη την ανθρωπότητα το μήνυμα της ειρήνης και του ανθρωπισμού. Χρόνια σε πολλά όλες τις Ελληνίδες, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά στη Δράμα μας!».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε: «Διπλή γιορτή για τον απανταχού Ελληνισμό. Αφενός γιορτάζει η Ορθοδοξία τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και αφετέρου ο Ελληνισμός γιορτάζει την επέτειο από την Εθνική Παλιγγενεσία. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε πει ότι ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδας και την υπογραφή αυτή δεν την έχει πάρει πίσω. Και παρά τις αντιξοότητες, παρά τα όσα προβλήματα συνάντησε ο λαός μας, κατά την πάροδο των ετών που μεσολάβησαν από το 1821 μέχρι σήμερα, στέκεται όρθιος και δυνατός. Όπως και η πατρίδα μας στέκεται όρθια αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του σήμερα και επικαιροποιώντας τα μηνύματα των αγωνιστών του 1821, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα όλοι ελεύθεροι. Ρίγη συγκίνησης, λοιπόν, μας διαπερνούν και στη σημερινή ημέρα, όπου οι συνθήκες επέτρεψαν να επανέλθουμε σε μια μίνι κανονικότητα, αφού έγινε η καθιερωμένη παρέλαση και μας θύμισε κάτι από το παρελθόν. Η ημέρα γιορτάζεται υπό το βάρος της σκιάς του πολέμου στην Ουκρανία, ενός πολέμου ο οποίος έρχεται να μας θυμίσει ότι η ειρήνη δεν είναι ένα αυταπόδεικτο αγαθό, ένα αυτονόητο αγαθό. Όλοι μας πρέπει να τη διαφυλάττουμε, αλλά πρέπει και να προετοιμαζόμαστε για την ειρήνη. Και για να προετοιμαζόμαστε για την ειρήνη απαιτείται ενότητα και εθνική ομοψυχία. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!».

Η Αναπληρώτρια Δημάρχου Δράμας κα Τόλιου ανέφερε: «Η 25η Μαρτίου είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, με τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τιμούμε τους προγόνους μας και τον ηρωικό τους αγώνα για την ελευθερία. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των γυναικών και των ανδρών, οι οποίοι με την Επανάσταση του 1821, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους, πέτυχαν τον στόχο της εθνικής ανεξαρτησίας από τον οθωμανικό ζυγό. Παίρνοντας ώθηση από το παράδειγμά τους, με ομοψυχία, πίστη και δύναμη, στεκόμαστε απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας και προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Μετά από δύο χρόνια, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε και πάλι παρέλαση στην πόλη της Δράμας και είχαμε την ευκαιρία να γεμίσουμε με υπερηφάνεια, καμαρώνοντας το μέλλον του τόπου, τους μαθητές των σχολείων μας, τους θεματοφύλακες του πολιτισμού και της παράδοσης, τους πολιτιστικούς συλλόγους μας, και τους φρουρούς της πατρίδας μας, τους στρατιώτες μας. Χρόνια πολλά στις Δραμινές και στους Δραμινούς, χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες!».