ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Αντιφατικός, αμφιλεγόμενος. Οι μοιραίος άνθρωπος για τον ΔΟΛ, τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, αφού την άνοιξη του 2017 οδήγησε τον αιωνόβιο εκδοτικό οργανισμό, υπερχρεωμένο και κατασυκοφαντημένο, στην καταχρέωση και στη χρεοκοπία (info Μπακουνάκης Ν.).

Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν ο άνθρωπος που βούλιαξε ότι «σκαριά» κυβερνούσε, αφού όμως είχε αδειάσει τα αμπάρια. Η «ναυαρχίδα», ΤΟ ΒΗΜΑ, σ’ αυτό ήταν ο Κυβερνήτης, έμπαζε «νερά». Το θωρηκτό, ΤΑ ΝΕΑ, ταξίδευε χωρίς πυξίδες και πλευρικά κι ένα πρωί έγινε το ρεσάλτο. Ο Σταύρος Ψυχάρης έφυγε και τα καράβια πιο ασφαλή «έδεσαν» εκεί που «έπρεπε» να δέσουν σε λιμάνι «πλοιοκτήτη». Δεν πλήρωσε ποτέ τους μισθούς που χρωστούσε στους «ναύτες» του και στους «μούτσους» και στους «υπαξιωματικούς», αλλά φρόντισε τους γαλονάδες και τους ημέτερους και εκείνους που έσπευσαν να τον ευχαριστήσουν, γιατί τους πέταξε ένα κόκκαλο, όπως πετάνε στα καραβόσκυλα οι λοστρόμοι πριν τα κλωτσήσουν για να κάνουν χάζι. Και η αυτοκρατορία πέρασε σε άλλη δυναστεία (αρθ. ΕΘΝΟΣ, Στυλιανίδης Ν.).

Δημοσιογραφικό και για όσους καταλαβαίνουν. Ούτε το στερνό αντίο δεν αξίζει. Να είναι βαρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει (Σπανοπούλου Ελένη). Μια επιφύλαξη για την προσωπικότητά του. Απαιτητικός, σκληρός, καχύποπτος (Κανέλλης Ηλίας).

Είχε αμέτρητους άνδρες για προσωπική του ασφάλεια και αστυνομικούς συνοδούς και φορούσε πάντα μαύρα γυαλιά (rayban).

Ο θείος του Κώστας Λουλές ήταν στέλεχος του ΚΚΕ. Ο ίδιος το 1964 άρχισε την καριέρα του με την αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική αλλαγή», ενώ επί δικτατορίας έκανε κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και ως γνωστός του συμπαραστάθηκε στον Γ. Κάψη, τον δημοσιογράφο που φυλακίστηκε επί Χούντας, ενώ με τον γιό του Παντελή δεν μπόρεσε να συνεργαστεί. Από ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ αποχώρησε ο Παντελής, ενώ ο Μανώλης δεν είχε καμία συνεργασία μαζί του (οι γιοι του).

Είχε στον α’ γάμο του κουμπαριά στους 2 γιούς του τους Β. Σταματόπουλο και Α. Παπανδρέου, ενώ στον β’ γάμο στις κόρες του τον Χρ. Λαμπράκη και τον Σ. Κόκκαλη. Επί Κ. Σημίτη ήταν διοικητής στο Άγιο Όρος και είχε σχέσεις φιλικές με τον Πατριάρχη.

Η κηδεία του σε ηλικία 77 ετών έγινε στις 4/8/2022. Έτσι για να γνωρίζουμε τα… του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη…