ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Αίφνης ανακαλύψαμε – για πολλοστή ομολογουμένως φορά – ότι έχουμε στη Θράκη μουσουλμανική μειονότητα. Αφορμή οι πρόσφατες εκλογές. Όλη η Ελλάδα μπλε. Μοναδική παραφωνία η Ροδόπη. Βάφτηκε ροζ.

Οι «υγιείς πατριωτικές δυνάμεις» κατέληξαν πως ευθύνεται το Προξενείο. Τουρκικός δάκτυλος! Άλλο που δεν ήθελαν Ν.Δ. και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Να επιτεθούν στους απάτριδες Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ. Που δέχονται να γίνουν όργανα του Τουρκικού σωβινισμού. Με στόχο να γίνει μπλε και η Ροδόπη. Δεν μπορεί να χαλάει την ομοιομορφία η Κομοτηνή.

Βέβαια λάδι στη φωτιά έριξε και η δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Που τυγχάνει να είναι σύζυγος του μη επανεκλεγέντος Βουλευτή. Τιμώ τον πρώην Βουλευτή για τους αγώνες του και τη διαδρομή του. Τιμώ και τη σύζυγό του, που είναι έγκριτη συνάδελφος και στέλεχος της Αριστεράς. Θεωρώ όμως πως η αντίδρασή της οφείλεται εν πολλοίς σε πικρία για το αποτέλεσμα. Όχι σε γεγονότα. Γιατί αν τυχόν υπήρχε πληροφόρηση για αντεθνική παρέμβαση του Προξενείου, θα έπρεπε να υπάρξουν νωρίτερα αντιδράσεις. Όχι μετά.

Από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι κατά το 1991 η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμούσε 98.000 σε συνολικό πληθυσμό 338.000 κατοίκων. Από αυτούς 50% τουρκικής καταγωγής, 35% Πομάκοι και 15% Ρομά. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης οι μειονοτικοί ήταν 64.000 επί συνολικού πληθυσμού 110.828 κατοίκων.

Δηλαδή στη Ροδόπη είναι πλειοψηφία. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μόνο στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει για πρώτη φορά Χριστιανό Βουλευτή, τον Δημήτρη Χαρίτου. Που έχαιρε εκτίμησης και στον μουσουλμανικό πληθυσμό. Πριν από αυτόν και από τα χρόνια του ΣΥΝ ακόμη κυριαρχούσε στο χώρο ο εξαίρετος γιατρός Μουσταφά – Μουσταφά.

Στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου εκλέχθηκε ο Φερχάτ Οζγκιούρ. Οδοντίατρος από τον Ίασμο. Από αριστερή οικογένεια. Ενταγμένος στον ΣΥΝ από το 2003. Με συνδικαλιστική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια. Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπεύθυνος της Υγείας της Ν.Ε. Ροδόπης. Από το 2012 μέλος της Ν.Ε. και επί σειρά ετών αναπληρωτής συντονιστής. Επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υποψήφιος Βουλευτής και το 2019. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Αντλώ στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το βιογραφικό, αν είναι αληθές, γιατί να μην εκλεγεί; Γιατί να είναι όργανο του Προξενείου; Υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Και αν υπάρχουν γιατί δεν ενημερώνονται κόμματα και λαός;

Δεν ευθύνεται λοιπόν για το αποτέλεσμα το καλό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ; Η επί δεκαετίες πολύ καλή παρουσία και δράση των Βουλευτών του και της Ν.Ε. Ροδόπης; Και αν το Προξενείο μπορεί να παρεμβαίνει αντεθνικά και να εκλέγει Βουλευτές της αρεσκείας του, γιατί δεν τα κατάφερε και το 2019; Γιατί δεν κατάφερε να μην εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ ο Ιλχάν Αχμέτ (σημ. η αλήθεια είναι βέβαια ότι τον κόντυνε), που πρόσφατα είχαν συγκρουστεί;

Δεν είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας επιδιώκει πάντοτε να εκλέξει μειονοτικούς Βουλευτές σε όλα τα κόμματα; Γιατί τους θεωρεί πιο κοντά της. Γιατί πιστεύει πως θα την εκπροσωπήσουν καλύτερα. Και ναι ψηφίζει σωρηδόν μειονοτικούς υποψήφιους. Δεν είναι γνωστό ότι το Προξενείο θέλει να επηρεάζει τις εξελίξεις; Είτε προωθώντας υποψηφίους της αρεσκείας του, είτε επενδύοντας σε όσους διαβλέπει ότι έχουν ρεύμα. Δηλαδή τι λιγότερο κάνουμε εμείς ως Ελλάδα με τη μειονότητα στην Αλβανία; Τι κάνουμε με την ομογένεια στις ΗΠΑ; Άλλο αυτό και άλλο το να είναι κάποιος υποψήφιος πράκτορας. Αν ο χ υποψήφιος είναι μίσθαρνο όργανο της γείτονος οφείλουν ΕΥΠ και Κυβέρνηση να ενημερώσουν το κόμμα του. Για να τον απομονώσει και να τον εξοστρακίσει.

Ναι λέει, αλλά ο Φερχάτ Οζκιούρ μίλησε για τουρκική μειονότητα. Ενώ στη συνθήκη της Λωζάνης είχε βαφτιστεί μουσουλμανική. Ναι πράγματι έτσι είναι. Ναι απαγορεύουμε ως Πολιτεία στους μειονοτικούς να λένε ότι είναι Τουρκικής καταγωγής. Κι ας είναι το 50%. Και ας έχει ο καθένας κατά το Διεθνές Δίκαιο το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δεν γνωρίζω αν όλοι οι άλλοι μειονοτικοί υποψήφιοι των λοιπών κομμάτων δεν έχουν κάνει ανάλογες δηλώσεις. Δηλώσεις που γίνονται συνήθως παραμονές εκλογών για να προσεταιριστούν τους μειονοτικούς εκλογείς. Για να μην έχουν απέναντί τους το Προξενείο, το οποίο και επιχειρεί πάντα να επηρεάσει. Αν θυμάμαι καλά ακόμη και ο Μουσταφά – Μουσταφά παλιά σε συνέντευξή του είχε μιλήσει περί τουρκικής μειονότητας.

Είναι αλήθεια ότι το Ελληνικό Κράτος αντιμετώπιζε τους μειονοτικούς επί δεκαετίες ως πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν μπορούσαν ούτε άδεια για περίφραξη να εκδώσουν. Ναι ακόμη και το 1990 για να πάω στον Εχίνο Ξάνθης ως δικαστικός αντιπρόσωπος πέρασα από μπάρες. Λες και πήγαινα σε άλλη χώρα. Εμείς με την πολιτική μας όλους του μουσουλμάνους τους ρίξαμε στην αγκάλη της «μητέρας» Τουρκίας. Αν και οι Πομάκοι και οι Ρομά είναι άλλες φυλές. Και ναι εμείς την άνοιξη του 1954 αναγνωρίσαμε τα έως τότε μειονοτικά σχολεία ως τουρκικά. Και αλλάξαμε και πάλι στάση το 1972.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί Χριστιανοί Έλληνες πολίτες τους αποκαλούμε Τούρκους. Όχι μουσουλμάνους. Όπως κάναμε και στη Δράμα. Με τους κατοίκους στον Ξηροπόταμο, στον Βώλακα. Που τους αποκαλούσαμε Βούλγαρους. Κι ας θίγονταν. Και ας γίνονταν «Τούρκοι». Και ας βάφτιζαν τις κόρες τους Ελλάδα! Όπως κάναμε και με τα χωριά του Κάτω Νευροκοπίου. Και το Νευροκόπι ήταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 επιτηρούμενη ζώνη. Με μπάρες και με έλεγχο ταυτοτήτων. Άλλη χώρα.

Προφανώς και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Πρέπει να βλέπουμε μακριά. Να μη γίνει η Θράκη Κοσσυφοπέδιο. Ορθά στον εκλογικό νόμο υπάρχει πλαφόν 3%. Για να μην έχουμε αμιγώς μειονοτικά ψηφοδέλτια. Όπως με τον Αχμέτ Σαδίκ παλιότερα. Προφανώς και πρέπει Ξάνθη και Ροδόπη να αναπτυχθούν για να νιώσουν οι μειονοτικοί ισότιμοι πολίτες. Να εντάσσονται στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Πράγματι από το 1990 και εφεξής υπάρχει εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της Θράκης.

Η μειονότητα στη Θράκη λογικό είναι να προσβλέπει και να στηρίζει προοδευτικά κόμματα. Να στηρίζει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Κ.Ε. γιατί ήταν πάντοτε υπέρ της ισοπολιτείας και της ισονομίας. Η Ν.Δ. πάντα ήταν περισσότερο επιφυλακτική απέναντι στη μειονότητα.

Οι μειονοτικοί πολιτευτές και ιδιαίτερα όσοι κατορθώνουν να ξεχωρίσουν στην πολιτική τους διαδρομή, «κουβαλάνε» και πολλές χιλιάδες προσωπικούς ψήφους τους από κόμμα σε κόμμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο συνάδελφος και φίλος/σύντροφος από τη ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ. Ήταν στη Ν.Δ., προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, πήγε στο Ποτάμι, στη ΔΗΜΑΡ, στο ΠΑΣΟΚ.

Και ναι υπάρχουν και μουσουλμάνοι πολιτευτές με σταθερή πορεία και διαδρομή στην Αριστερά. Όπως το γκαρσόνι που είχα γνωρίσει σε ταβέρνα της Ξάνθης. Που ήταν επί 20 χρόνια σταθερά υποψήφιος με το ΜΛ ΚΚΕ.

Ας μη δημιουργούμε επιπρόσθετα προβλήματα στο εθνικό μας ζήτημα. Αυτό της Θράκης με την ύπαρξη μειονοτικών πληθυσμών. Ας μη μεγαλοποιούμε ζητήματα που όντως υπάρχουν. Ας μην παίζουμε μικροκομματικά παιχνίδια. Ας προτάσσουμε πάντα το εθνικό συμφέρον. Κακώς αναδείξαμε το εν λόγω ζήτημα πρόσφατα και μάλιστα με εθνικά επιζήμιο τρόπο.

Ας επιδιώκουμε πάντοτε να προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού την αρμονική συμβίωση με την μειονότητα, που έχουμε κατακτήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ας είναι η μειονότητα γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τη γείτονα χώρα.

Υ.Γ. Ο γράφων δεν δηλώνω ειδήμων και γνώστης του θέματος. Προσωπικές εκτιμήσεις και βιώματα παραθέτω. Ως πολίτης της Α.Μ.Θ. Ως δικηγόρος του Εφετείου Θράκης. Ως αριστερός πολίτης και πρώην Γραμματέας Δράμας παλιότερα του ΣΥΝ και μετέπειτα της ΔΗΜΑΡ.