ΑΡΘΡΟ
του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου
Δικηγόρου Δράμας
Προφανώς. Άλλωστε εμείς την εφηύραμε πριν από χιλιάδες χρόνια. Στη Δημοκρατία όμως της «καθ’ ημάς Ανατολής». Ολίγη. Τόσο, όσο ταιριάζει σε μας τους Νεοέλληνες. Γιατί, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «Πάν μέτρον άριστον».
Δεν θα μας μάθουν Δημοκρατία οι ξένοι. Όταν εμείς είχαμε Εκκλησία του Δήμου και Βουλή, οι κουτόφραγκοι ζούσαν ακόμη σε αγέλες.
Μα γίνεται ολίγον Δημοκρατία; είχε αναρωτηθεί προ ημερών ο φίλος μου Θανάσης. Τι δημαρίτικη λογική είναι αυτή. Ολίγον Δημοκρατία; Ολίγον έγκυος;
Ναι Θανάση. Και η κυοφορούσα στον πρώτο μήνα έγκυος είναι. Ναι Θανάση και στη χώρα μας, που έχει καθιερώσει το Πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο εξουσίας δίχως θεσμικά αντίβαρα, Δημοκρατία έχουμε. Ανώριμη και ελλιπή μεν, Δημοκρατία δε.
Τι θα γινόταν υποθετικά πάντα σε μια άλλη Δημοκρατία της Δύσης; Π.χ. στις ΗΠΑ. Όπου ανακάλυψαν τη Δημοκρατία μόλις πριν από 200 χρόνια. Αν αποδεικνύονταν ένα σκάνδαλο υποκλοπών (ας πούμε ένα Γουότεργκεϊτ);
Οι δημοσιογράφοι που τυχόν θα το αποκάλυπταν, ονόματι λόγου χάρη Καρλ Μπερνστάιν και Μπομπ Γούντγουορντ, μπορεί και να έπαιρναν το βραβείο Πούλιτζερ. Το Κογκρέσο, η Δικαιοσύνη θα ξεσκέπαζε ίσως όλες τις πτυχές του. Θα έσερναν ενδεχομένως τους υπεύθυνους σε Επιτροπές, Δικαστήρια, Φυλακές. Ο πανίσχυρος Πρόεδρος, ονόματι π.χ. Νίξον, θα είχε παραιτηθεί.
Στην «καθ’ ημάς ανατολικοδυτική Δημοκρατία»; Είναι βέβαιο. Θα στήριζαν αναφανδόν τον υπεύθυνο Π/Θ: Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και site. Οι φαν του. Οι Βουλευτές του. Η Δικαιοσύνη θα παρατηρούσε αμήχανη. Η Βουλή θα προχωρούσε σε μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. Αν τυχόν υποβάλλονταν πρόταση μομφής θα γίνονταν τριήμερη συζήτηση επί του θέματος. Θα κέρδιζε βεβαίως η κυβερνητική πλειοψηφία. Η ζωή θα συνεχίζονταν.
Όχι μόνο. Ενδεχομένως επιπρόσθετα. Θα κατηγορούνταν οι δημοσιογράφοι για παράνομη χρήση – διαρροή απορρήτων εγγράφων. Θα λοιδορούνταν Ανεξάρτητες Αρχές, που ερεύνησαν το θέμα. Θα στηλιτεύονταν η Αντιπολίτευση, που διέσυρε τη χώρα, αναδεικνύοντας το ζήτημα. Θα απαξιώνονταν νομικοί, που έκαναν λόγο για παραβίαση του Συντάγματος. Θα πυροβολούνταν Πολιτικός Αρχηγός, που δημόσια ανέφερε ονόματα παρακολουθούμενων, τα οποία είχαν ήδη διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο.
Θα κραύγαζε ίσως ο Πρωθυπουργός στη Βουλή με εύγλωττη αγανάκτηση. «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΕΓΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;;;».
Θα αναρωτιόντουσαν οι Πολίτες με εύλογη απορία… Μα Εσύ δεν πήρες την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό Σου; Εσύ δεν διόρισε ως Διοικητή τον εκλεκτό Σου; Εσύ δεν όρισες ως Γραμματέα του Γραφείου Σου τον έμπιστο ανιψιό Σου, να την εποπτεύει; Και αν δεν ήξερες εξ αρχής, γιατί δεν τους ρώτησες; Μήπως τους ρώτησες και επικαλούμενοι το απόρρητο δεν Σου απάντησαν; Μήπως σαν τον Ανδρουλάκη δεν θέλεις να ενημερωθείς;
Ποιος Κυβερνάει επιτέλους αυτό τον τόπο; Τι συμβαίνει; Ποια η αλήθεια; Οι μισοί Έλληνες στηρίζουν άκριτα τον Π/Θ. Θεωρούν ότι είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα. Θεωρούν τους άλλους μισούς ψεύτες και συκοφάντες. Επικίνδυνους για τη χώρα. Πιστεύουν πως δεν τίθεται ζήτημα ευθύνης του. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν πως καλά έκανε και παρακολουθούσε. Πιστεύουν ακόμη – ακόμη πως αυτό βοηθάει τη χώρα… Πως προσδίδει πόντους στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές…
Οι άλλοι μισοί θεωρούν τους πρώτους λαμόγια, απατεώνες, ολετήρες της πατρίδας. Εχθρούς του λαού. Πιστεύουν ότι η Ν.Δ. είναι η χειρότερη Κυβέρνηση στην ιστορία. Ότι ο Μητσοτάκης καταστρέφει τη χώρα.
Η αλήθεια προφανώς βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι η καλυτερότερη, αλλά δεν είναι και η χειρότερη. Αλλού είχε επιτυχίες (οικονομία, εξωτερική πολιτική και άμυνα, μεταναστευτικό, πρώτη φάση πανδημίας…) και αλλού τα έκανε ρόιδο (διαφάνεια, ελευθεροτυπία, κράτος δικαίου…).
Οι Έλληνες επί επταετίας για να ενημερώνονται πιο αξιόπιστα άκουγαν BBC και DW. Διάβαζαν ξένο τύπο. Τι άραγε λένε σήμερα για το θέμα Μ.Μ.Ε., έγκυρες εφημερίδες και σχολιαστές σε Ευρώπη και Αμερική.
Έγιναν ή όχι υποκλοπές; Είναι νόμιμες ή παράνομες; Είναι σκάνδαλο ή όχι; Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν ή όχι; Πρέπει να υπάρξει κάθαρση ή όχι; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα είναι αναμφίβολα ομόφωνες και θετικές.
Τι είπαν κατά καιρούς, ακόμη και στελέχη της Ν.Δ. για το επίμαχο ζήτημα;
-Κώστας Καραμανλής: Όλα στο φως
-Αντώνης Σαμαράς: Η παράταξή μας εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία στη χώρα, αυτά είναι ανεπίτρεπτα, δεν συγχωρούνται
-Τζαβάρας & Κεφαλογιάννη: αδιανόητο
-Μάκης Βορίδης: αν έγιναν, είναι κακούργημα
-Άδωνις Γεωργιάδης: πρέπει να κλείσει η αμαρτωλή ΕΥΠ και να συσταθεί εξ αρχής
Ας ελπίσουμε κάποιος επιτέλους να δώσει τα στοιχεία και στον Πρωθυπουργό. Να λάβει επιτέλους γνώση. Ως υπεύθυνος Π/Θ να επιδιώξει να φωτιστεί επιτέλους αυτή η δυσώδης υπόθεση.
Γιατί δίχως κάθαρση, αυτό το άγος θα μας ακολουθεί.
Γιατί οι Έλληνες θέλουμε να μείνουμε Δημοκρατία.
Αλλά και θέλουμε να την διευρύνουμε. Όχι να την περιορίσουμε κι άλλο διάολε!!!