ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ ΚΑΙ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ

 

  • «Σε εξέλιξη είναι η δημοπράτηση του κτηρίου της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης από την ΚΤΥΠ, η διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού της φυλακής και η διαδικασία πρόσληψης εξακοσίων υπαλλήλων για τις φυλακές»
  • «Η μόνη καθυστέρηση που εγώ βλέπω εδώ, είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά και πάλι γνωρίζετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Κυβέρνηση»
  • «Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υδροδότησης και να γίνουν δοκιμές του έργου ώστε να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων»

 

 

Συζητήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 2 Απριλίου 2018, στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι δύο ξεχωριστές επίκαιρες ερωτήσεις των Βουλευτών Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κ. Χαράς Κεφαλίδου, σχετικά με το Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή να δίνει σχετικές απαντήσεις.

Ο κ. Κοντονής παρουσίασε το πλαίσιο των ενεργειών που έχουν γίνει από την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το θέμα στο Κοινοβούλιο, παρέθεσε όσα σημεία της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη, αλλά και στάθηκε στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να τεθεί σε λειτουργία το Κατάστημα Κράτησης.

Σχετικά με το τι έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Πρώτα από όλα –και είναι το βασικότερο- εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 153/2017 και πλέον το Κατάστημα Κράτησης θα λειτουργήσει με πέντε τμήματα, Διοίκησης, Οικονομικού, Κοινωνικής Εργασίας, Φύλαξης, Εξωτερικής Φρούρησης. Το Προεδρικό Διάταγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ο θεμέλιος λίθος, διότι χωρίς αυτό δεν μπορούσε να γίνει κανένας σχεδιασμός και κανένας προγραμματισμός. Και δυστυχώς, είχε μείνει σε εκκρεμότητα. Τότε που σας είχα απαντήσει, κύριε συνάδελφε, σας είχα πει ότι επίκειται η έκδοσή του και πράγματι έγινε εντός του 2017. Δεύτερον, εξασφαλίστηκαν μέχρι σήμερα οι πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις λειτουργίες και για τις λειτουργικές δαπάνες του Καταστήματος Κράτησης που ανέρχονται σε 800.000 ευρώ μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτά τα χρήματα έχουν οριστικοποιηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τρίτον, εκδόθηκε βεβαίωση περαίωσης των εργασιών από την ΚΤΥΠ στις 22-12-2017 και η τελική επιμέτρηση εγκρίθηκε –έχουμε τελειώσει και με την επιμέτρηση- στις 26 Μαρτίου 2018. Τέταρτον, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σύστασης των θέσεων προσωπικού, με άλλα λόγια ο υπολογισμός του αριθμού και των ειδικοτήτων του προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του Καταστήματος».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και σε όσα είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι «σε εξέλιξη είναι η δημοπράτηση του κτιρίου της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης από την ΚΤΥΠ», «το δεύτερο που είναι σε εξέλιξη είναι η διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού της φυλακής πάλι από την ΚΤΥΠ», «τρίτον, η διαδικασία πρόσληψης εξακοσίων υπαλλήλων για τις φυλακές». Επιπλέον, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε: «Εάν γίνουν, κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ και γίνουν οι προσλήψεις, είναι πολύ εύκολο να στελεχωθεί, διότι θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ακόμα και αν αυτές δεν αναφέρονται -διότι δεν αναφέρονται- στο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου που με ρωτάτε. Θα έχουμε για όλα τα καταστήματα κράτησης συν εξακόσιους υπαλλήλους. Οπότε είναι πολύ εύκολο. Γι’ αυτό είχα πει ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα βοηθήσει στη στελέχωση και του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης».

Όσον αφορά αυτά που πρέπει να γίνουν ο κ. Κοντονής τόνισε: «Κατά πρώτον, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υδροδότησης, κύριοι συνάδελφοι. Εσείς που είσαστε από την περιοχή, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον Δήμο Παρανεστίου σχετικά με την υδροδότηση, διότι πρέπει να υποβληθεί ο Δήμος σε μια δαπάνη για την ηλεκτροδότηση αντλιοστασίου, που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότηση του Καταστήματος Κράτησης. Επίσης, πρέπει να γίνουν δοκιμές του έργου ώστε να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Μόλις συσταθούν οι θέσεις προσωπικού με τον νόμο που σας είπα, θα υποβληθεί αίτημα για την έγκριση πρόσληψης αντίστοιχου αριθμού υπαλλήλων». Για τα επόμενα βήματα επί του θέματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι έχει ενημερωθεί «από την ΚΤΥΠ ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνει η παραλαβή του έργου, διότι αυτό επιτάσσει η σύμβαση». «Η μόνη καθυστέρηση που εγώ βλέπω εδώ, είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά και πάλι γνωρίζετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έχουμε εδώ μια ανεξάρτητη αρχή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε -και το κάνουμε- είναι να ζητάμε την επίσπευση αυτών των διαδικασιών», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

 

Τα κυριότερα σημεία της απάντησης του Υπουργού Στ. Κοντονή

 

Κατά την πρωτολογία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής ανέφερε τα εξής:

«…Όσον αφορά την πορεία της υπόθεσης, από τον Νοέμβριο που είχα απαντήσει σε εσάς, κύριε Κυριαζίδη, έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα πράγματα, τα οποία πρέπει να σας αναφέρω.

Πρώτα από όλα –και είναι το βασικότερο- εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 153/2017 και πλέον το Κατάστημα Κράτησης θα λειτουργήσει με πέντε τμήματα, Διοίκησης, Οικονομικού, Κοινωνικής Εργασίας, Φύλαξης, Εξωτερικής Φρούρησης.

Το Προεδρικό Διάταγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ο θεμέλιος λίθος, διότι χωρίς αυτό δεν μπορούσε να γίνει κανένας σχεδιασμός και κανένας προγραμματισμός. Και δυστυχώς, είχε μείνει σε εκκρεμότητα.

Τότε που σας είχα απαντήσει, κύριε συνάδελφε, σας είχα πει ότι επίκειται η έκδοσή του και πράγματι έγινε εντός του 2017.

Δεύτερον, εξασφαλίστηκαν μέχρι σήμερα οι πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις λειτουργίες και για τις λειτουργικές δαπάνες του Καταστήματος Κράτησης που ανέρχονται σε 800.000 ευρώ μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτά τα χρήματα έχουν οριστικοποιηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τρίτον, εκδόθηκε βεβαίωση περαίωσης των εργασιών από την ΚΤΥΠ στις 22-12-2017 και η τελική επιμέτρηση εγκρίθηκε –έχουμε τελειώσει και με την επιμέτρηση- στις 26 Μαρτίου 2018.

Τέταρτον, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σύστασης των θέσεων προσωπικού, με άλλα λόγια ο υπολογισμός του αριθμού και των ειδικοτήτων του προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του Καταστήματος.

Σας ενημερώνω δε ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία –και θα ολοκληρωθεί σύντομα- θα έρθει νόμος στη Βουλή που θα οριστικοποιεί αυτόν τον προσδιορισμό.

Τι είναι σε εξέλιξη; Σε εξέλιξη είναι η δημοπράτηση του κτιρίου της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης από την ΚΤΥΠ. Η ΚΤΥΠ είναι εκείνος ο φορέας που διαχειρίζεται τα δημόσια κτίρια και που σε αυτόν ενοποιήθηκαν, όπου μόνο η ενοποίηση και ο όγκος δουλειάς έχει ένα πρόβλημα. Είναι ο φορέας εκείνος που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών. Επομένως, και αυτό σας ενημερώνω ότι είναι σε εξέλιξη. Υπήρξε εδώ μια καθυστέρηση, από ό,τι ενημερώθηκα, από το Υπουργείο Υποδομών, διότι σχετικά με το νέο κτίριο υπήρχε μια διάσταση με τον παλαιό και τον νέο ανάδοχο. Το θέμα, όμως, αυτό είναι νομικό, θα ολοκληρωθεί και θα τελειώνουμε. Η δημοπράτηση προχωράει.

Το δεύτερο που είναι σε εξέλιξη είναι η διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού της φυλακής πάλι από την ΚΤΥΠ.

Τρίτον, η διαδικασία πρόσληψης εξακοσίων υπαλλήλων για τις φυλακές, στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Κεφαλίδου ειδικότερα. Εδώ θέλω να πω το εξής: Επίκειται άμεσα η προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή που έχει τους κανόνες λειτουργίας του και τους χρόνους. Εμείς πιέζουμε αυτό το πράγμα να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Θέλω να διευκρινίσω ότι είχα απαντήσει τον Νοέμβριο στον κ. Κυριαζίδη σχετικά με τις προσλήψεις των εξακοσίων υπαλλήλων. Εάν γίνουν, κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ και γίνουν οι προσλήψεις, είναι πολύ εύκολο να στελεχωθεί, διότι θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ακόμα και αν αυτές δεν αναφέρονται -διότι δεν αναφέρονται- στο κατάστημα κράτησης «Νικηφόρος» που με ρωτάτε. Θα έχουμε για όλα τα καταστήματα κράτησης συν εξακόσιους υπαλλήλους. Οπότε είναι πολύ εύκολο. Γι’ αυτό είχα πει ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα βοηθήσει στη στελέχωση και του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης. Νομίζω ότι διευκρινίστηκε αυτό το πράγμα. Έτσι ακριβώς το είχα πει και στον κ. Κυριαζίδη τον Νοέμβριο που είχα απαντήσει.

Τι πρέπει να γίνει; Κατά πρώτον, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υδροδότησης, κύριοι συνάδελφοι. Εσείς που είσαστε από την περιοχή, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον Δήμο Παρανεστίου σχετικά με την υδροδότηση, διότι πρέπει να υποβληθεί ο Δήμος σε μια δαπάνη για την ηλεκτροδότηση αντλιοστασίου, που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότηση του καταστήματος κράτησης.

Επίσης, πρέπει να γίνουν δοκιμές του έργου ώστε να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Μόλις συσταθούν οι θέσεις προσωπικού με τον νόμο που σας είπα, θα υποβληθεί αίτημα για την έγκριση πρόσληψης αντίστοιχου αριθμού υπαλλήλων. Να μη μείνουμε δηλαδή σε μια προσωρινότητα, με βάση τον αριθμό των υπηρετούντων στο σύνολο, συν τους εξακόσιους, που ελπίζουμε να έχουμε το κατά δύναμιν συντομότερο, αλλά πλέον να έχουμε τοποθέτηση υπαλλήλων στο κατάστημα κράτησης.

Ποια είναι τα περαιτέρω βήματα; Έχουμε ενημερωθεί από την ΚΤΥΠ ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνει η παραλαβή του έργου, διότι αυτό επιτάσσει η σύμβαση. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια, από τη μεριά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η παραλαβή του έργου να συντελεστεί το συντομότερο και όχι στα απώτερα όρια που αναφέρει η σύμβαση. Θα λειτουργήσει αμέσως -σας το λέω αυτό το πράγμα υπεύθυνα- μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της πρόσληψης των εξακοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Διότι χωρίς αυτούς τους εξακόσιους υπάλληλους δεν είναι δυνατόν να γίνει καμμία απόσπαση από κανένα άλλο κατάστημα κράτησης. Αυτό είχα απαντήσει και στη συνάδελφο Βουλευτή Σερρών, την κυρία Αραμπατζή, αν θυμάμαι καλά, που είχε ρωτήσει. Δεν μπορεί να γίνει καμμία απόσπαση, διότι θα δημιουργηθεί μέγα ζήτημα στα άλλα καταστήματα κράτησης και κυρίως στα γειτονικά».

Στη δευτερολογία του ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα του βιολογικού και της υδροδότησής του: «Σχετικά με αυτό που είπατε για την υδροδότηση και τον βιολογικό, κυρία Κεφαλίδου, ο βιολογικός πράγματι είναι έτοιμος. Δεν είπαμε εμείς κανένα ψέμα. Το πρόβλημα πού είναι; Στην υδροδότηση. Γιατί το ξέρετε κι εσείς -έχω πληροφορηθεί ότι έχετε διατελέσει και αυτοδιοικητικός- ότι η υδροδότηση είναι ένα ζήτημα που άπτεται των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των δήμων. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα ζήτημα για μια δαπάνη που ο Δήμος της περιοχής θεωρεί υψηλή για την ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου. Χωρίς νερό, αν δεν λυθεί αυτό το μέγα ζήτημα, δεν μπορεί να λειτουργήσει κατάστημα κράτησης. Πιστεύω ότι θα λυθεί. Θα δούμε πώς». «Αλλά αυτό, το βιολογικό, που είναι των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το λύσαμε, είναι εντάξει, έχουμε τελειώσει από εκεί. Με το άλλο ζήτημα, που δεν είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για αυτό μην λέτε ότι λέμε», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Για τις προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, ο κ. Κοντονής τόνισε στη δευτερολογία του: «Περιμένουμε να τελειώσει αυτή η διαδικασία. Σας είπα ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης. Πιέζουμε, μάλιστα, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να επισπεύσει για την πρόσληψη εξακοσίων περίπου σωφρονιστικών υπαλλήλων. Εάν τους έχουμε αυτούς τους εξακόσιους, κυρία Κεφαλίδου, πράγματι δεν φτάνουν, αλλά μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αποσπάσεις για να λειτουργήσει το κατάστημα κράτησης. Αν δεν γίνουν αυτές οι προσλήψεις, αν δεν περαιωθεί ο διαγωνισμός, είναι αδύνατο να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Σας το λέω αυτό το πράγμα…». Επίσης, για το ίδιο θέμα επεσήμανε: «Εφόσον προσληφθούν οι εξακόσιοι τριάντα -πόσοι είναι- σωφρονιστικοί υπάλληλοι, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποσπάσουμε τον αναγκαίο για τη λειτουργία αριθμό σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. Αν δεν έχουμε, όμως, αυτούς τους εξακόσιους για όλη την Ελλάδα, τότε είναι αδύνατον να προχωρήσουμε, γιατί ήδη υπάρχουν κενά. Αυτό σας είπα. Έχουμε έναν σχεδιασμό, ούτως ώστε με την πρόσληψη αυτών των ανθρώπων, να προχωρήσουμε αυτόματα στην απόσπαση του αναγκαίου για τη λειτουργία σε πρώτη φάση προσωπικού».

Ακόμη, ο κ. Κοντονής στη δευτερολογία του επεσήμανε: «Πιστεύω κι εγώ ότι δομές που έχουν ξεκινήσει, πρέπει να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σας είπα τα προβλήματα που υπάρχουν με την ΚΤΥΠ και τον φόρτο εργασίας που έχουν». «Εμείς κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες, ούτως ώστε να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος την δευτερολογία του λέγοντας: «Σας λέω ότι καλύτερη απόδειξη αυτών που σας λέω, είναι αυτά που υλοποιήθηκαν. Τον Νοέμβριο σας είχα υποσχεθεί αυτά που σας αναφέρω σήμερα ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και ολοκληρώθηκαν. Η μόνη καθυστέρηση που εγώ βλέπω εδώ, είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά και πάλι γνωρίζετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έχουμε εδώ μια ανεξάρτητη αρχή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε -και το κάνουμε- είναι να ζητάμε την επίσπευση αυτών των διαδικασιών.

 

Δ. Κυριαζίδης: «Καμία πρόβλεψη λειτουργίας για το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου»

 

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη για τη συζήτηση της επίκαιρής ερώτησής του για το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου αναφέρονται τα εξής:

«Ύστερα από μια τρίμηνη περίπου παλινωδία (έρχομαι – δεν έρχομαι, απαντώ – δεν απαντώ) προσήλθε στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου επιτέλους να δώσει μια καθαρή απάντηση, αναφορικά με τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας, το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρέλαβε στο 90% της κατασκευής του.

Το έργο αυτό, ως ομολόγησε κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση στη Βουλή, παραδόθηκε από την ανάδοχο Εταιρεία τον Οκτώβριο του 2017 (υπ. αριθμ. ΔΣ/ΚΟΙΝ/08), πλην, όμως η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την περάτωση των εργασιών τον Ιούλιο 2015 (αρ. πρωτ. 50/01-04-2015 απάντηση κ. Παρασκευόπουλου). Μετά από τρία χρόνια απραξίας – αδιαφορίας ο Υπουργός σε ανάλογη συζήτηση (Νοέμβριο 2017 – πρακτικά Βουλής 6-11-2017) απάντησε προς τον Βουλευτή ότι το κατάστημα κράτησης θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει μέσα στο έτος 2018. Προφανώς, ακολουθώντας την τακτική και των λοιπών κυβερνητικών στελεχών (άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ) στις αρχές του χρόνου σε σχετική ερώτηση της Βουλευτή Σερρών Ν.Δ. κ. Αραμπατζή Φ. για το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών, απάντησε εμμέσως και για το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου, αναφέροντας ότι για το συγκεκριμένο κατάστημα δεν υπάρχει πρόβλεψη λειτουργίας από πλευράς της Κυβέρνησης (αρ. πρωτ. 935/9-2-2018 απάντηση κ. Κοντονή).

Ο Υπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή προσπάθησε με διάφορα κόλπα να παραπλανήσει και να συσκοτίσει την προοπτική λειτουργίας, πότε με τη μελλοντική δημοπράτηση νέων έργων στο κατάστημα, πότε ότι ευθύνεται ο Δήμος Παρανεστίου για τη μη υδροδότησή του και πότε, εάν περισσέψει προσωπικό από την επικείμενη προκήρυξη στελέχωσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας με 633 άτομα, ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Πρόκειται, για ανικανότητα Κυβερνητική (αυτό είναι δεδομένο πλέον), για κοροϊδία ή για συνειδητή πολιτική επιλογή;

Δυστυχώς ισχύουν άπαντα, πλην, όμως εν προκειμένω υπερισχύει το τελευταίο, δηλαδή είναι πολιτική επιλογή, καθ’ ότι με το πρόσχημα συμφόρησης των φυλακών της Χώρας και την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε., η κυβέρνηση ΣΥΡΙΣΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε τρεις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις αποφυλακίζοντας χιλιάδες βαρυποινίτες ειδεχθών εγκλημάτων (τρομοκράτες, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών κ.α.).

Η λειτουργία σύγχρονων καταστημάτων, όπως και αυτό του Νικηφόρου Δράμας, αφαιρούσε τη δυνατότητα από την Κυβέρνηση, ν’ απαλλάξει τα “καλά” παιδιά της και συνοδοιπόρους βεβαίως βεβαίως.

Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και αφού η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “τακτοποίησε” και αυτήν την οικογενειακή της υπόθεση, το τι θα συμβεί στη συνέχεια και γι’ αυτό το ζήτημα, της είναι αδιάφορο.

Τελικά όποιος αντέξει».

 

Χ. Κεφαλίδου: «Ανέξοδα, για άλλη μια φορά, ο αρμόδιος Υπουργός μοιράζει ωραία λόγια και δεσμεύσεις»

 

Σε ανακοίνωση της η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κ. Χαράς Κεφαλίδου, για τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της για τις Φυλακές Νικηφόρου, αναφέρει:

«Κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο κ. Κοντονής πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών σε όλους τους άλλους εκτός από το ίδιο το Υπουργείο του.

Για τις προσλήψεις την αποκλειστική ευθύνη έχει το ΑΣΕΠ και όχι το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο εξέδωσε την Προκήρυξη πρόσληψης 633 υπαλλήλων και δεν συμπεριέλαβε τις Φυλακές Νικηφόρου.

Για την καθυστέρηση στη δημοπράτηση του εντευκτηρίου την αποκλειστική ευθύνη έχει η ΚτΥπ και το Υπουργείο Υποδομών που την εποπτεύει.

Για την υδροδότηση των φυλακών την ευθύνη έχει ο Δήμος Παρανεστίου που πρέπει να προχωρήσει στην ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου.

Αυτές δεν είναι πλέον Φυλακές! Είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον κ. Κοντονή!

Για το θέμα των προσλήψεων απάντησε ο Υπουργός ότι το Υπουργείο χρειάζεται 600 άτομα χωρίς τις Φυλακές της Δράμας και 600 άτομα με τις Φυλακές της Δράμας. Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει υποστελεχωμένες τις Φυλακές Νικηφόρου.

Σχετικά με τον υπολογισμό του αριθμού και των ειδικοτήτων που θα απαιτηθούν για τη στελέχωση των Φυλακών ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι θα έρθει νόμος στη Βουλή! Ούτε ο ίδιος γνωρίζει περί τίνος πρόκειται!

Ανέξοδα, για άλλη μια φορά, ο αρμόδιος Υπουργός μοιράζει ωραία λόγια και δεσμεύσεις, με την άνεση αυτού που ξέρει ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τίποτε από όσα υπόσχεται σήμερα. Γιατί όχι; Πρόκειται για την δοκιμασμένη Συνταγή διακυβέρνησης αλά Σύριζα της προώθησης των ευθυνών στον επόμενο…».