ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

x-default

 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, έκρυβε μια ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη για τη Δράμα και τις διεκδικήσεις της. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό, μέσω του άξονα Δράμα – Αμφίπολη, επισημαίνοντας ότι η ωρίμανση του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, ενώ η έναρξη υλοποίησής του θα γίνει εντός του 2019. Η αναφορά του Πρωθυπουργού από το βήμα του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας για το συγκεκριμένο θέμα ήταν η εξής: «Η ωρίμανση του έργου Δράμα-Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου και η έναρξη της υλοποίησης του θα γίνει εντός του 2019».

Έτσι, η δέσμευση από τα χείλη του Πρωθυπουργού, από το ανώτερο δηλαδή κυβερνητικό επίπεδο, έρχεται μετά από μια σειρά δεσμεύσεων για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη που δόθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη και από τον Πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» κ. Απόστολο Αντωνούδη.

Πάντως με την αναφορά του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να αποκαθίσταται και το ζήτημα που είχε προκύψει στο αντίστοιχο Συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Κομοτηνή, στις 14 Νοεμβρίου 2017. Τότε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για διχογνωμία και διαφορετικές οπτικές, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουν μελετητικά τόσο ο άξονας Δράμα – Αμφίπολη όσο και ο άξονας Δράμα – Καβάλα. «Η δική μας δέσμευση σε αυτό το σημείο είναι ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρχει πλήρη εικόνα της βιωσιμότητας, ώστε τα έργα να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Οι συγκεκριμένες αναφορές του κ. Τσίπρα είχαν προκαλέσει «μούδιασμα» στους θεσμικούς της Δράμας που είχαν παραβρεθεί στο συνέδριο. Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, το «βραχυκύκλωμα» αυτό προκλήθηκε όταν, πριν από την ομιλία του κ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή Υπουργών, του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου και Βουλευτών, ο Περιφερειάρχης ζητούσε να προταχθεί ο δρόμος Δράμα – Καβάλα, ενώ είχε καταγραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Μέτιο και στο Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη.

Βέβαια, η πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού, με το ιδιαίτερα θετικό περιεχόμενο για τη Δράμα, σχετικά με τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη, έρχεται ως συνέχεια έντονης κινητικότητας που καταγράφηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Συνεργασίας Επιχειρηματικών, Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων για την προώθηση Αναπτυξιακών Θεμάτων για τη Δράμα, με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, με αντικείμενο συζήτησης την σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία μέσω του οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη, παρουσία και του Προέδρου της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» κ. Απόστολου Αντωνούδη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά τη συνάντηση, από πλευράς των εκξπορσώπων της Δραμινής κοινωνίας, ο Υπουργός επιβεβαίωσε τα όσα ο κ. Αντωνούδης είχε δηλώσει και δεσμευθεί στην ενημερωτική ημερίδα της 4ης Μαρτίου 2018 στη Δράμα, περί ολοκλήρωσης των μελετών για το ανωτέρω έργο, έως το τέλος του 2018, κατόπιν σχετικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τμηματική δημοπράτηση του έργου θα ξεκινήσει εντός του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι 13 φορείς της Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, το Εργατικό Κέντρο Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Δράμας, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, ο Αδέσμευτος Αγροτικός Σύλλογος Ν. Δράμας, η Ένωση Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ν. Δράμας και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Α.Μ.Θ., έχουν ιδρύσει τη «Συνεργασία Επιχειρηματικών, Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων για την Προώθηση Αναπτυξιακών Θεμάτων για τη Δράμα» και η πρώτη εκδήλωση αυτής της σύμπραξης ήταν η πραγματοποίηση ανοιχτής ενημερωτικής ημερίδας με θέμα: «Η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό στην Αμφίπολη», την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε». κ. Απόστολος Αντωνούδης και η Διευθύντρια Ανάπτυξης Έργων και Εμπορικής Πολιτικής της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» κ. Δέσποινα Καραρήγα.

Τα όσα ανέφερε στις αρχές Μαρτίου, στην ημερίδα στη Δράμα, ο Πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» κ. Αντωνούδης έλαβαν διπλή επιβεβαίωση, τόσο από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη, στα μέσα Μαρτίου, όσο και από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στα τέλη Μαρτίου. Αυτονόητο είναι ότι πλέον μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν η παρούσα Κυβέρνηση παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και τις υλοποιήσει και φυσικά θα κριθεί θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τις εξελίξεις…