Σε κυκλοφορία βρίσκεται το νέο βιβλίο του κ. Βασίλη Καραβάση με τίτλο «Η Καλλιθέα μου!». Όπως επισημαίνεται στο εξώφυλλο της έκδοσης, «το βιβλίο αυτό πρέπει να το διαβάσουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. ΜΟΝΟ! Αυτοί που ξέρουν την Καλλιθέα και όλοι όσοι… ΔΕΝ την ξέρουν».

Το βιβλίο αναφέρεται στην Καλλιθέα του Δήμου Προσοτσάνης και ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει για αυτό:

Καλλιθέα! Δήμου Προσοτσάνης… Νομού Δράμας.

Ένα μικρό, πανέμορφο χωριό ποίημα. Σαν… σαν χαϊκού!

Η κάλλιστη θέα προς τον κάμπο, την Προσοτσάνη και την Δράμα. Πραγματικά ανυπέρβλητη.

Έτσι ονομάστηκε το χωριό το 1921, αφού είχαμε απαλλαχθεί από τον τουρκικό ζυγό. Μέχρι τότε επικρατούσαν (σε όλα τα τοπωνύμια) τουρκικές και σλαβικές λέξεις. Έτσι κι ο άνω οικισμός, ο ορεινός θα λέγαμε -που φιλοξενούσε παλαιότερα τους κτηνοτρόφους κυρίως, λεγόταν στα τούρκικα «Εγρί Δερέ»!

Και φυσικά είχε πάρει το όνομα του από την αρχαιότερη ονομασία που του είχαν δώσει οι Σλάβοι, μιας και οι ρεματιές έληγαν σε «Ντολ», που σημαίνει λάκκος. Έτσι η σλαβική ονομασία του «στραβού λάκκου» του χωριού μας, από «Γκριφ ντολ» έγινε «Εγρί Δερέ»! Μιας και όχι ένας αλλά δύο μεγάλοι λάκκοι υπάρχουν εκατέρωθεν της πλατείας. Γεμάτοι από υπεραιωνόβια πλατάνια και άλλα δέντρα, λόγω των πολλών νερών του χωριού.

Ο αέρας ζεστός την ημέρα, μεταφέρει τους ήχους από τα (λιγοστά ακόμα) έντομα και τις μέλισσες, μαζί και τον κελαρυστό ήχο του νερού που τρέχει συνέχεια κάτω από την πλατεία και ανάμεσα στα πλατάνια και τα άλλα δέντρα και την πρασινάδα.

Οι σκιές απλώνονται από νωρίς στο χωριό μου και δη στην γειτονιά μου, μιας και βρίσκεται στην πλαγιά και στο κοίλωμα, στο κούφωμα, δύο λόφων και δίπλα από το δάσος των αιωνόβιων πλατάνων, που δεσπόζουν παντού με το μέγεθος τους.

Μένει βέβαια το φως, ψηλά στο λόφο, να δείχνει το σημείο όπου ο φλεγόμενος δίσκος του ήλιου ακούμπησε τον δυτικό ορίζοντα φωτίζοντας ακόμα -επί ώρες- τον κάμπο και τη Δράμα.

Το δειλινό, γεμάτο από μια αβρή και λεπτή μυρωδιά δένδρων (όπως μετά από μια ψιχάλα) ή ίσως των λουλουδιών στη γειτονιά, που μας υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι δεν αργοπορεί, μας προκαλεί και προσκαλεί για βόλτα και περπάτημα.

 

Μόνη «παραφωνία», μια ψυχρούλα μετά την δύση του ήλιου και τον ερχομό της νύχτας ή και πριν την ανατολή του!

Εεε μα ναι… Άνοιξη είναι ακόμα άλλωστε…

Γι’ αυτό το χωριό λοιπόν, θα γράψω κι εσείς θα διαβάσετε. Για να το γνωρίσετε όσο καλύτερα θελήσετε ή μπορέσετε. Γιατί αξίζει. (Όχι επειδή είναι το δικό μου βρε… αντικειμενικά μιλάω). Και θα γράψουμε όπως και θα μάθουμε, για αρχαίους ναούς, βυζαντινά κάστρα, χιονοδρομικά κέντρα, φαράγγια και ποτάμια της περιοχής μας, που συνθέτουν ένα σύνολο από τοπία μαγευτικής ομορφιάς. Και θα ταξιδέψουμε σε άλλες, πρότερες εποχές και καταστάσεις. Μιας και κάθε βιβλίο είναι κι ένα ταξίδι. Μεγάλο ή μικρό, όμορφο ή δύσκολο. Όπως τα ταξίδια έτσι και τα βιβλία. Διαβάζοντας (αλλά και γράφοντας το) επιλέγεις και το ταξίδι στον κόσμο που θέλεις να κάνεις. Πραγματικό ή φανταστικό. Αυτόν τον ίδιο που θέλεις να ζήσεις για λίγο. Γνωρίζοντας τον. Ή απλά να τον θυμηθείς. Αν σου έχει λείψει καθόλου.

Κρίμα μόνο που δεν είμαι ιστορικός για να ψάχνω, γράφω και να σας μαθαίνω κείμενα και καταγραφές γεγονότων -την ιστορία δηλαδή- που επηρέασαν την συνέχεια ή και την ύπαρξη ακόμα του τόπου ή του λαού μας και των κατοίκων της περιοχής. Και ότι δεν καταγράφεται, συνήθως μεταβάλλεται σε μύθευμα. Μιας και χωρίς ύπαρξη μνημείων, δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω έρευνας και μελέτης.

Όμως γράφω. Μου αρέσει πολύ που γράφω, αφήνοντας κάτι

για τους άλλους. Σκέψεις και ιδέες, γνώσεις κι απόψεις… κάτι από

εμένα και τον χρόνο μου.

Άλλωστε όλοι όσοι γράφουν -ή γενικά δημιουργούν, βάζουν κάτι από την ζωή τους. Πολλές φορές είναι η ίδια η ζωή τους μέσα από τα μάτια τους ή εδώ την πένα τους, κι όχι απλά, αποσπασματικά κομμάτια της.

Καλό σας ταξίδι λοιπόν.

Στην όμορφη Δράμα. Στην Καλλιθέα μου.

Με την ευχή κι ελπίδα να γίνει…Καλλιθέα ΜΑΣ!

 

Ο Βασίλης Καραβάσης

 

Ο Βασίλης Καραβάσης γεννήθηκε στην Καλλιθέα του νομού Δράμας τον Ιούλιο του 1965. Τελείωσε το λύκειο στην Προσοτσάνη και μετά την στρατιωτική του θητεία συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με την ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Από το 2005 είναι εμπορικός αντιπρόσωπος. Γράφει συνεχώς και πολύ. Κυκλοφορούν ακόμη τα βιβλία του «Έχεις Facebook? Ααα… σε θέλω “φίλη”» και «Αριστερά? Άσε μας κουκλίτσα μου».