ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Αυτόν τον καιρό ακούμε λέξεις στα Αγγλικά από Βουλευτές, Υπουργούς, δημοσιογράφους, γράφονται υπότιτλοι από τα Μ.Μ.Ε. στην TV. Οι γονείς μας, αν και οι περισσότεροι έχουν φύγει βέβαια, αφού κι εμείς είμαστε αρκετοί μεγάλοι, μας ρωτούν ή εμείς ρωτούμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, αν είναι κοντά μας, την εξήγηση των λέξεων – φράσεων στα Ελληνικά. Εμείς στην εποχή μας μαθαίναμε μόνο Γαλλικά στο 6τάξιο Γυμνάσιο, διότι οικονομικά ήταν αδύνατο να πάμε στα ελάχιστα φροντιστήρια που υπήρχαν και άρα δεν γνωρίζουμε την Αγγλική κι ούτε χρήμα για φροντιστήριο Αγγλικών υπήρχε τότε. Σήμερα στρατηγική της Κυβέρνησης είναι η πρόσδεση της Εκπαίδευσης στις ανάγκες του Κεφαλαίου (Ι. Γκιόκας, Βουλευτής Κ.Κ.Ε.).

Λέξεις κατανοητές ελληνικές: εγκλεισμός και όχι lock down, τηλεμάθημα κι όχι e-learning, πάνω – κάτω και όχι up – down, κορωνοϊός και όχι covid-19 κ.α.

Ελληνικές λέξεις, αγγλικές από την γενιά που θα μας αντικαταστήσει.

Για αντικατάσταση συμφωνώ! Να γίνει αμέσως όλων των οδών ανά την Ελλάδα που φέρουν ονόματα ξενόφερτων βασιλικών οικογενειών που καταδυνάστευσαν την Ελλάδα ή δικτατόρων με τους οποίους υπέφερε ο λαός. Να μπουν στη θέση των αντικατασταθέντων ονόματα αρχαίων μας, ονόματα άγνωστων ευεργετών, ονόματα ανθρώπων που διέπρεψαν, ανθρώπων δημοκρατικών, αγωνιστών, ηρώων που δεν μπήκαν σε οδούς μας κ.α. πολλά.

Αλήθεια όποιος ξέρει και όποιος χρησιμοποιεί την Αγγλική φαίνεται προηγμένος; Προηγμένος είναι ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας που στην Λέρο σε επίσκεψή του στο Θεραπευτήριο και όταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών προσπάθησε να του θέσει τα αιτήματά τους, του επιτέθηκε φραστικά με απαράδεκτες εκφράσεις όπως: «εμείς θα τα πούμε έξω», «εσύ μου έκανες άσχημη εντύπωση από την αρχή γιατί μιλάς συνδικαλιστικά» (Ημεροδρόμος).

Αναγνώστες, ας μαθαίνουμε από όλους, ας συμπεραίνουμε, ας κρίνουμε και ας αποφασίσουμε για το ποιος πρέπει να μας διοικεί, εμάς τον φτωχό λαό κι όχι αυτοί που στηρίζουν το Κεφάλαιο και οι ίδιοι τους παίρνουν παχυλούς μισθούς, χωρίς να σκέπτονται τον λαό.