ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

Καθηγητή

Πρ. Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης

 

 

Το Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 108 προβλέπει πως είναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για τον απόδημο Ελληνισμό. Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια ελεύθερου και δημοκρατικού βίου στη χώρα μας το πολιτικό σύστημα δεν κατόρθωσε να συνεννοηθεί προκειμένου να ψηφίσει ένα νόμο, με τον οποίο να δίνεται η δυνατότητα στους συμπατριώτες μας που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής των.

Το ζήτημα είναι εθνικό και όχι κομματικό ή μικροκομματικό. Έτσι πρέπει να το δουν τα κόμματα της Ελλάδος και να ψηφίσουν την διάταξη με 200 τουλάχιστον ψήφους στη Βουλή που χρειάζονται.

Πρόκειται για ένα ζωντανό κομμάτι ο απόδημος Ελληνισμός, που κατά καιρούς στο διάβα της ιστορίας μας έχει αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα εμπράκτως. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται για ένα θέμα ανταποδοτικό αλλά για ένα ζήτημα ενότητας και συνοχής του οικουμενικού Ελληνισμού.

Σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει δικαίωμα ψήφου στους συμπατριώτες τους στον τόπο διαμονής τους. Και εδώ η Ελλάδα, κινούμενα τα κόμματα με στενή αντίληψη περί Έθνους και Δημοκρατίας, αποτελεί εξαίρεση. Ακόμη και η Τουρκία έχει δώσει το δικαίωμα αυτό.

Χρειάζεται υπέρβαση των κομμάτων. Δεν χρειάζεται για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων συνταγματική αναθεώρηση. Να αντιληφθούν πως ο απόδημος Ελληνισμός δεν είναι διασπορά όπως μερικοί θέλουν να τον ονομάζουν, αλλά είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του πολιτισμού μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα είναι η στιγμή, πριν τις επόμενες εκλογές οι συμπατριώτες μας να αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα. Δεν είναι πολίτες μιας άλλης χώρας. Είναι το αίμα μας, είναι η ιστορία μας είναι η ψυχή μας.

Το δικαιούνται.

Τα κόμματα όλα να το τολμήσουν.