της Δώρας Αυγέρη*

Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου. Αυτό είναι το τρίπτυχο των αξιών που συνήθως καλούμε «ευρωπαϊκές», αν και δεν χαρακτηρίζουν μόνο τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και τις τρίτες χώρες, αλλά κάθε σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία οπουδήποτε στον πλανήτη.

Μια πρώτη και πολύ σημαντική παρατήρηση είναι ότι οι αρχές αυτές συνιστούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η συνταγματική τάξη στη χώρα μας μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι αξίες για τις οποίες γενιές δημοκρατών αγωνιστών διώχθηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, ακόμα και έχασαν τη ζωή τους. Εξάλλου, δεν επιτρέπεται σε κανέναν πλέον να αγνοεί και να αρνείται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ορθής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, της συνταγματικής διάκρισης των εξουσιών, των κανόνων του κράτους δικαίου.

Η υπόθεση των παράνομων υποκλοπών και το έγκλημα των Τεμπών είναι τα δύο πιο έντονα συμπτώματα μιας δομικής παθογένειας που συνδέεται άμεσα με τη νοοτροπία και τις πρακτικές της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αλλά όχι τα μόνα. Και παρά την περίτεχνη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας, πως όλα βαίνουν καλώς και ότι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη είναι ένα υποδειγματικό ευρωπαϊκό κράτος, έρχονται οι ίδιοι οι θεσμοί και τα όργανα της ΕΕ να αποκαλύψουν, ακόμα και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης, την πραγματικότητα.

Με αλλεπάλληλες συζητήσεις και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με χαρακτηριστικό το πιο πρόσφατο, που περιγράφει με μελανά -αλλά δυστυχώς αληθινά- χρώματα την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και τις συστάσεις του ΕΚ για τις υποκλοπές στην Ελλάδα. Με τις παρεμβάσεις της Ευρωβουλής και τη συνεχιζόμενη έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα πάνω στο έγκλημα των Τεμπών. Αλλά και με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων πάνω σε μια σειρά από παραβιάσεις της Ελλάδας.

Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η ΕΕ δεν είναι κάποιος από μηχανής θεός που θα επέμβει για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη, τη λειτουργία των θεσμών και το κράτος δικαίου στη χώρα μας, παρότι διαθέτει τους μηχανισμούς για την παρακολούθηση και καταγραφή. Όμως στις δημοκρατίες, αυτό είναι δουλειά του δημοκρατικού πολιτικού τόξου με την υποστήριξη του λαού. Αυτή είναι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όμως, η Ευρώπη και, ειδικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο, είναι ένα πολύτιμο θεσμικό εργαλείο που μπορούμε να πρέπει να αξιοποιήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι, τελικά, η ΕΕ το αποκούμπι για τους λαούς της Ευρώπης, όταν οι ηγεσίες δεν ανταποκρίνονται στις αξίες της Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όταν δεν πληρούνται οι ελάχιστες θεσμικές εγγυήσεις. Για αυτό και είναι εξόχως σημαντική η εκπροσώπηση της χώρας στις Βρυξέλλες.

 

*Η Δώρα Αυγέρη είναι Δημοσιογράφος – Νομικός και υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ