ΑΡΘΡΟ

Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

«Homo homini lupus est». Οι άνθρωποι πάντοτε επιδείκνυαν ενίοτε εγκληματική συμπεριφορά. «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος» κατά το γνωστό λατινικό ρητό. Ιδιαίτερα στη διάρκεια του πολέμου ξυπνά συχνά μέσα του αυτό το θηρίο. Μετεξελίσσεται τότε πολλές φορές σε αιμοδιψή, αποτρόπαιο, στυγνό εγκληματία.

Όσον αφορά τα άτομα, όταν οι κοινωνίες οργανώθηκαν υπήρξαν νόμοι που ρύθμιζαν τις σχέσεις μεταξύ τους. Για τους παραβάτες υπήρχαν δικαστήρια, ποινές.

Όσον αφορά όμως τις διακρατικές σχέσεις έπρεπε να περάσουν πάμπολλα χρόνια μέχρι την ίδρυση αρχικά της Κοινωνίας των Εθνών και μετέπειτα του ΟΗΕ, για να επιχειρήσει η ανθρωπότητα να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές μεταξύ των κρατών.

Ο πόλεμος, οι διώξεις, τα βασανιστήρια θεωρούνταν έως και τον 20ο αιώνα «θεμιτά». Οι βιαιότητες αναμενόμενες, «αποδεκτές». Όχι μόνο από τους βαρβάρους του Ξέρξη, του Αλάριχου, του Τζένγκις Χαν. Αλλά και από πολιτισμένους, όπως οι Αθηναίοι, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί. Όχι μόνο κατά αλλοεθνών ή αλλόθρησκων, αλλά και κατά ομόθρησκων ή και κατά των ίδιων των υπηκόων τους.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Οι Αθηναίοι κατέστρεψαν τη Μήλο, έσφαξαν όλους τους ενήλικες άνδρες, πούλησαν δούλους τα γυναικόπαιδα. Οι Ρωμαίοι κατέκαψαν την Καρχηδόνα, έστειλαν στα σκλαβοπάζαρα όλους τους Καρχηδόνιους. Κυνήγησαν, βασάνισαν, σκότωσαν Χριστιανούς. Ο Ιουστινιανός κατάσφαξε 35.000 στασιαστές. Ο Βουλγαροκτόνος έστησε πύργο με τα κεφάλια αιχμαλώτων. Οι Αγγλοαμερικάνοι ισοπέδωσαν τη Δρέσδη για να παραδοθεί η Γερμανία άνευ όρων. Στο Λίβανο Χριστιανοί παραστρατιωτικοί έσφαξαν στη Σάμπρα και Σατίλα χιλιάδες άμαχους Παλαιστίνιους. Οι Νατοϊκοί μήνες βομβάρδιζαν και πολιτικούς στόχους στη Γιουγκοσλαβία για να συνθηκολογήσει. Οι Δυτικοί επέβαλαν εμπάργκο στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 500.000 χιλιάδες παιδιά. Στην Υεμένη έχουν χαθεί εκατομμύρια άνθρωποι (κατά τον ΟΗΕ η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή).

Μετά τις φρικαλεότητες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θεσπίστηκε στη Συνθήκη των Βερσαλλιών ο όρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ». Έκτοτε κάθε προσβολή ηθικής, διεθνών νόμων, συνθηκών, συμβάσεων, που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια του πολέμου (σημ. και εμφυλίου), χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου. Θα έπρεπε να τιμωρούνται από αρμόδιο ποινικό δικαστήριο. Προβλέφθηκε μάλιστα ως κύριο Δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, αρμόδιο για την εκδίκασή τους το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ορίστηκε ότι, αν οι βιαιότητες στη διάρκεια συγκρούσεων δεν είναι μεμονωμένα και σποραδικά γεγονότα, αλλά συστηματική πολιτική και ευρεία πρακτική θηριωδιών κατά αμάχων, εθνικών η θρησκευτικών μειονοτήτων είτε σε πόλεμο είτε και σε καιρό ειρήνης, συνιστούν εφεξής «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ».

Στο Δ.Π.Δ. της Χάγης μπορούν να προσφύγουν μόνο κράτη. Για να επιληφθεί μιας υποθέσεως θα πρέπει να συμφωνούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Καθώς αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, συστήθηκαν κατά καιρούς Ειδικά Ποινικά Δικαστήρια για να εκδικάσουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (δίκη Νυρεμβέργης για εγκλήματα Ναζί, Δ.Π.Δ. για Γιουγκοσλαβία, Δ.Π.Δ. για Ρουάντα).

Προφανώς και η ύπαρξη του ΟΗΕ και των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων δεν απέτρεψαν πλήρως ούτε τους πολέμους, ούτε τα εγκλήματα πολέμου. Για πρώτη φορά όμως ο πόλεμος, όπως και η απειλή πολέμου ως μέσο επίλυσης διαφορών θεωρήθηκε μη νόμιμος. Οι βιαιότητες και φρικαλεότητες, που πάγια γίνονται στη διάρκειά του θεωρήθηκαν εγκλήματα. Για πρώτη φορά λειτούργησαν Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια. Εκδίκασαν παρόμοιες υποθέσεις. Καταδίκασαν εγκληματίες πολέμου.

Έχουν καταγραφεί στην Ιστορία πάμπολλες περιπτώσεις φρικιαστικών εγκλημάτων πολέμου, τα περισσότερα των οποίων παρέμειναν ατιμώρητα. Τι να θυμηθεί κανείς:

-ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής για εκδίκηση μετά από απόπειρα δολοφονίας του Αντιβασιλέα επί 3 ημέρες βίαζαν και σκότωσαν περί τις 30.000

-ΝΤΙΕΡ ΓΙΑΣΙΝ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Παραστρατιωτικοί του Ισραήλ εκτελούν αμάχους

-ΓΚΑΡΝΤΕΛΕΓΚΕΝ: Τα SS δολοφονούν 1016 κρατούμενους κυρίως Πολωνούς

-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΔΙΣΤΟΜΟ, ΚΟΚΚΙΝΙΑ: Οι Γερμανοί κατακτητές προχωρούν σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση του λαού μας

-Στη ΔΡΑΜΑ και τα χωριά της ΔΟΞΑΤΟ, ΧΩΡΙΣΤΗ, ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ, οι Βούλγαροι προβαίνουν σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών

…αλλά και…

-ΝΤΑΧΑΟΥ: Σφαγή των Γερμανών που το παρέδωσαν. Οι Αμερικανοί αντικρίζοντας φρικαλεότητες τους εκτέλεσαν για τιμωρία (σημ. οι συγκεκριμένοι είχαν σταλεί λίγο νωρίτερα για να παραδώσουν δίχως αντίσταση το στρατόπεδο…)

-ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ: Μετά την απόβαση των συμμάχων χιλιάδες Γερμανοί αιχμάλωτοι εκτελέσθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες

-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μετά την ήττα εκατομμύρια Γερμανίδες βιάστηκαν

-ΧΙΡΟΣΙΜΑ, ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ: Το μεγαλύτερο βεβαίως έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι η ρίψη ατομικών βομβών από τους Αμερικανούς

-ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ: Ακόμη και πριν από λίγα χρόνια 8.000 άμαχοι Βόσνιοι δολοφονήθηκαν από Σέρβους

Η ζωή θα ήταν διαφορετική αν όλα αυτά τα εγκλήματα είχαν παραπεμφθεί σε δίκη. Αν τιμωρούνταν οι ένοχοι. Αν Εισαγγελείς δημοκρατικών χωρών προέβαιναν σε διώξεις εγκληματιών πολέμου, αυταρχικών ηγετών, δικτατόρων. Όπως η δίωξη που άσκησε κατά του Πινοσέτ Ισπανός Δικαστής και συνελήφθη αυτός στο Λονδίνο.

Δυστυχώς συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε κάθε πόλεμο τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα. Το είδαμε και σε άλλους πολέμους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιώνουμε και πάλι με τον χειρότερο τρόπο στην πολύπαθη Ουκρανία. Με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας. Με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ημερήσια διάταξη.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως με την ύπαρξη του ΟΗΕ και τη λειτουργία των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ίσως αποφευχθεί πολεμικές συγκρούσεις, έχουν ίσως περιοριστεί τέτοια εγκλήματα.

Ο νομικός όρος ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ καθιερώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφορά περιπτώσεις συστηματικής δίωξης ενός έθνους ή μιας φυλής με στόχο την ολική ή μερική εξαφάνισή της. Χαρακτηρίζονται έτσι εγκληματικές πράξεις μόνο όταν αποτελούν πρωταρχικό σκοπό και πυρήνα των σχετικής εφαρμοστέας πολιτικής.

Χαρακτηρίστηκε ως γενοκτονία το ολοκαύτωμα. Η πολιτική των Ναζί με στόχο την εξολόθρευση Εβραίων.

Η ανθρωπότητα δυστυχώς και στον 21ο αιώνα συνεχίζει να ανεβαίνει στο Γολγοθά της.

Να βιώνει ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ… Ελπίζοντας σε ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΛΥΤΡΩΣΗ!!!