ΑΡΘΡΟ

του Θέοφιλου Ξανθόπουλου

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας

 

Η χώρα διέρχεται μία πρωτοφανή κρίση. Η πανδημία που απειλεί την ανθρωπότητα επιβάλλει μορφές ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς εντελώς διαφορετικές απ’ ό, τι είχαμε συνηθίσει. Αυτονόητο είναι ότι και η Πολιτική πλέον πρέπει να αντιστοιχηθεί μ’ αυτήν την Κοινωνική Πραγματικότητα. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) αντικατέστησαν τη λειτουργία της Βουλής που συνεδριάζει με περιορισμένη σύνθεση.

Θα έπρεπε λοιπόν στις συγκεκριμένες συνθήκες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης να έχουν ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της Συνταγματικής Τάξης και να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία της Πολιτείας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Πανδημίας και τις δυσλειτουργίες που αυτή προκάλεσε. Δυστυχώς η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη πράττει εντελώς αντίθετα!!!! Και νομοθετήματα μείζονος σημασίας έρχονται σε μια Βουλή ελάχιστης παρουσίας.

Τη Δευτέρα εισήχθη στην «κατ’ επίφαση» Ολομέλεια το σχέδιο νόμου με τίτλο «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» Αποκαλύπτει την πρόθεση της να θυσιάσει χωρίς κανένα δισταγμό, τον ανεκτίμητο πλούτο της χώρας, το φυσικό της περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το νομοσχέδιο-έκτρωμα της Κυβέρνησης παραβιάζει κατάφωρα τις συνταγματικές διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας και θέτει σε κίνδυνο σημαντικές πτυχές του φυσικού μας περιβάλλοντος. Δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όλα γίνονται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, μετατρέπονται σε προσδοκία ευκαιριών και κερδοσκοπίας.

Ειδικά για την περιοχή της Δράμας, όπου υπάρχει το μοναδικό Δάσος του Καρά Ντερέ και λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

-Στην θέση των 36 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) συστήνονται 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) σε επίπεδο Τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ΦΔΠΠ χάνουν της αυτοτέλειά τους και καταλήγουν να γίνουν Τμήματα (καθαρά γραφειοκρατικού τύπου) γεγονός που αποτελεί μεγάλη υποβάθμιση για τους ΦΔΠΠ.

-Συστήνεται Οργανισμός Φορέων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και του παρέχεται η αρμοδιότητα όλων των γνωμοδοτήσεων για όλες τις περιοχές της Χώρας. Δημιουργείται λοιπόν ένα επί πλέον Αθηνοκεντρικό σύστημα αποφάσεων-γνωμοδοτήσεων χωρίς να υπάρχει γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού νοήματος η διαβούλευση μεταξύ των τοπικών φορέων. Με απλά λόγια, μια επιτροπή στην Αθήνα θα αποφασίζει για τα έργα και τις δραστηριότητες στο Δασικό Συγκρότημα της περιοχής μας.

-Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συγκεντρώνοντας το βάρος όλων των γνωμοδοτήσεων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, καθιστώντας το επιχείρημα της μείωσης του απαιτούμενου χρόνου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την οποία προσπαθεί να επιτύχει η ηγεσία του ΥΠΕΝ με αυτό το νομοσχέδιο, ουσιαστικά άκυρο.

-Καταργεί τα Δ.Σ. των ΦΔΠΠ και φυσικά και του Φορέα της περιοχής μας. Ουσιαστικά η ηγεσία του Υπουργείου αχρηστεύει την μεγάλη εμπειρία των Προέδρων και των μελών του Δ.Σ., που έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να κρατήσουν όρθιους του ΦΔΠΠ. Περισσότεροι από 250 επιστήμονες (Πρόεδροι και Δ.Σ.) που βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και μάλιστα αμισθί τους αντικαθιστά από τους αμειβόμενους Γενικούς Δ/ντες, Δ/ντες των υπό σύσταση νέων ΜΠΔΔ. Εδώ το Κράτος των Αρίστων ακολουθεί την Πάγια Πρακτική του δημιουργώντας καλοπληρωμένα στελέχη από τον Δημόσιο Προϋπολογισμό…

-Ειδικότερα, στην περιοχή μας η συγχώνευση των ΦΔ Οροσειράς Ροδόπης και Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας Ισμαρίδας δημιουργεί μία τεράστια περιοχή ευθύνης για τη νέα Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής (ΜΔΠΠ), που εκτείνεται σε τουλάχιστον τέσσερις Νομούς και πολυάριθμους Δήμους, στην ευρύτερη περιοχή από τη Θάσο μέχρι τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. H διαχείριση της περιοχής αυτής είναι πρακτικά αδύνατη, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί τεράστια σύγχυση στις τοπικές κοινωνίες.

-Ο ορισμός της έδρας της ΜΔΠΠ στο Πόρτο Λάγος, επαναφέρει μία παλιότερη απόπειρα να απομακρυνθεί η έδρα του Φορέα από το Μεσοχώρι Παρανεστίου, η οποία τελικά δεν τελεσφόρησε. Η Πολιτεία επανέρχεται για να διαπράξει το ίδιο λάθος. Η έδρα της Μονάδας στο Πόρτο Λάγος θα λειτουργήσει ετεροβαρώς και με δυσκολίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα περάσουν στην αρμοδιότητά της το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και όλες οι γύρω περιοχές NATURA (του Φαλακρού όρους, του Μενοικίου, του Όρβηλου και του Παγγαίου). Το γεγονός λειτουργίας παραρτήματος στο Μεσοχώρι Παρανεστίου μάλλον προσχηματικό φαίνεται παρά λειτουργικό και γίνεται για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους.

Ως Κοινωνία γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία του Δασικού Συγκροτήματος στην περιοχή μας. Αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της Περιοχής μας, είναι πόλος οικονομικής ανάπτυξης, καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης, είναι φυσικός πλούτος. Ως Κοινωνία απαιτούμε να έχουμε λόγο γι’ αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής μας. Απαιτείται συστράτευση ΟΛΩΝ. Πολίτες με οικολογική συνείδηση, η Οικολογική Κίνηση, πρωτίστως ο Δήμος Παρανεστίου αλλά και άλλοι φορείς της περιοχής οφείλουμε να βάλουμε φραγμό και να αποτελέσουμε εμπόδιο στα σχέδια του Υπουργείου. Γιατί το Δάσος αποτελεί εμβληματικό στοιχείο της περιοχής μας και η Διαχείρισή του πρώτα απ’ όλα αφορά εμάς, τους κατοίκους, τους Πολίτες.