ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Κοινωνιολογία = σύντροφος (Λατινικά) socius – λόγος (αρχαία) ομιλία

Είναι σχετικά νέα επιστήμη που αναπτύχθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Βέβαια εμφανίστηκε κατά την Γαλλική Επανάσταση (1789) και την βιομηχανική επανάσταση στην Αγγλία (1760-1860).

Η Κοινωνιολογία είναι η μελέτη της κοινωνίας, δηλαδή κοινωνικής συμπεριφοράς, της προέλευσης, της ανάπτυξης, της οργάνωσης και των θεσμών της. Διερευνά την κοινωνική ζωή διακριτών ατόμων, ομάδων και κοινωνιών. Εξετάζει τους κοινωνικούς κανόνες που συνδέουν και διαχωρίζουν τους ανθρώπους, όχι μόνο ως άτομα, αλλά και ως μέλη ομάδων, οργανώσεων και θεσμών και άρα ενδιαφέρεται για την συμπεριφορά ατόμων ως κοινωνικά όντα τόσο στην μεταξύ τους επικοινωνία ως την ανάλυση παγκόσμιων κοινωνικών διαδικασιών (ότι πρέπει το μάθημα για τον Άδωνι και τον Μπογδάνο!!!).

Το 1982 ήταν μάθημα Δέσμης ως το 2014. Το 2015-2016 ήταν μάθημα κατεύθυνσης ανθρωπιστικών σπουδών. Τώρα η Κυβέρνηση θέλει να διδάσκεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας και να καταργηθούν τα Λατινικά με «μαινόμενο ταύρο» τον Άδωνι. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αφού παλαιότερα είπε ότι σιχαίνεται και μισεί τους κομμουνιστές, αφού μίλησε για τον ήρωά μας απαξιωτικά, λέγοντας για τον Κολοκοτρώνη ότι αυτός ήταν υποστηρικτής της Ρωσίας, τώρα είπε: Στην πυρά η Κοινωνιολογία, βάζουν Κοινωνιολογία για να κάνουν τα παιδιά αριστερά. Ξέχασε φαίνεται ότι ο αρχηγός του Κυριάκος Μητσοτάκης σπούδασε στο εξωτερικό Κοινωνικές Επιστήμες, αλλά δεν έγινε αριστερός.

Η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα του έδωσε μια ειρωνική απάντηση: κ. Άδωνι μάθετε στα παιδιά σας Λατινικά μην καταστραφεί η ζωή τους, όπως των δικών μας που δεν διδάχτηκαν. Ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος έκανε μια εύστοχη ανάρτηση: Η Κοινωνιολογία τα παιδιά τα κάνει αριστερά. Για να γίνουν κομμουνιστές θα πρέπει να παρέμβει και η Βιολογία που τα κάνει άθεα…

Στο ίδιο μήκος κύματος κατά της Κοινωνιολογίας και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Απαξίωσε το μάθημα γιατί μετατρέπει, λέει, το άτομο σε μάζα.

Δίνω απαντήσεις, σχόλια του κοινωνιολόγου κ. Παπουτσάκη στο Liberal:

Όχι δεν θα ρίξουμε στην πυρά την Κοινωνιολογία. Εχθρός είναι η προκατάληψη, ο σκοταδισμός και σύμμαχος η λογική (στην εποχή μου κάναμε Λογική στο 6τάξιο Γυμνάσιο). Άρα Λογική – Κοινωνιολογία είναι η επιστήμη διαφωτισμού που ταιριάζει με την Στατιστική και τα Μαθηματικά. Είναι η ριζοσπαστική Κοινωνιολογία αυτή που υποστηρίζει ότι η Ιστορία των κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων και είναι μία από τις σπουδαιότερες καινούργιες θεωρήσεις. Οι νέοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την Κοινωνιολογία, παρά για τα Λατινικά. Άλλωστε την κοινωνιολογία την φίμωσε ο Χίτλερ!!! Τα λέω εγώ, είπε ο κ. Παπουτσάκης, που δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε δεξιός.

Ας βγάλει ο καθένας μας τα συμπεράσματά του και όσο για τον Άδωνι, κάνει μόνο κακό στο κόμμα του, που ονειρεύεται εξουσία, αλλά ο λαός πρέπει να ξέρει ποιους ψηφίζει.