ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’. ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ – Άρθρο 21 – Σκοπός

  1. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σωματειακής μορφής.
  2. Σκοπός των Ιατρικών Συλλόγων είναι η μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού από επιστημονικής και ηθικής απόψεως να εξυπηρετεί με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία, τους ασθενείς και την εναρμόνιση των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των μελών τους και όλα αυτά προς το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας.
  3. Οι σκοποί αυτοί επιδιώκονται ιδιαίτερα μέσω:

α) Της εποπτείας της τήρησης των κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας και της προαγωγής των ηθικών και δεοντολογικών κανόνων του ιατρικού επαγγέλματος στην περιφέρειά τους.

β) Της προβολής θέσεων και απόψεων επί ζητημάτων που αφορούν στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση των ιατρών και την ιατρική δεοντολογία στην περιοχή της ευθύνης τους.

γ) Της παρακολούθησης της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην περιφέρειά τους.

Κλπ., κλπ….!!!

Η συζήτηση για τη διαφθορά στον ιατρικό τομέα περιορίζεται συνήθως στις συνέπειες της οικονομικής επιβάρυνσης των ταμείων υγείας και του κράτους χωρίς να επισημαίνεται η μεγάλη βλάβη που αυτή επιφέρει στην ποιότητα των προσφερομένων ιατρικών υπηρεσιών και επομένως στην υγεία του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, όπως και υψηλά ιπτάμενα πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα, συνδυάζουν σχεδόν πάντα την ιατρική διαφθορά με οικονομικές βλάβες των ταμείων υγείας, των νοσοκομείων αλλά και του κράτους. Ποτέ η ιατρική διαφθορά δεν συσχετίσθηκε με την ποιότητα της προσφερόμενης ιατρικής.

Να ληφθεί υπόψη ότι η ιατρική διαφθορά υπάρχει σε όλα (σχεδόν) τα κράτη, στην Ελλάδα όμως έχει φτάσει (με πλήρη ατιμωρησία) ακραία επίπεδα τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ιατρική κουλτούρα. Πρέπει, επίσης, να συνειδητοποιηθεί ότι το μέγεθος της διαφθοράς δεν εξαρτάται μόνο από το ατομικό επίπεδο ηθικής αλλά και από τις δυνατότητες εκμετάλλευσης που έχει ο γιατρός.

Άρα ποιος είναι ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων έκτος των προφανών δομών που επιφέρουν την δημιουργία τους;

Είναι να κλείνουν συναδελφικά, συνδικαλιστικά, συντροφικά τα μάτια σε χιλιάδες παρανομίες που συντελούνται από μέλη τους; Είδατε ποτέ εσείς έκτος ελαχίστων περιπτώσεων να απολογούνται ή να δίνουν λόγο για τα κακώς τεκταινόμενα στον χώρο της Υγείας;

Πρόσφατο είναι το συμβάν φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης, όπου μέσα συνυπάρχουν ιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι που δουλεύουν στον χώρο της υγείας με παρασκευή και μείωση δραστικών ουσιών σε σκευάσματα για καρκινοπαθείς. Η Νοβάρτις ποιους άραγε έκτος των πολιτικών αφορούσε; Μήπως την ένωση ραπτών, μήπως την ένωση μουσικών ή μήπως την ένωση εκδιδόμενων γυναικών;

Άκρα του τάφου σιωπή, ποτέ καμιά δήλωση αλλά και επίτευξη στόχου πάταξης της διαφθοράς από τα μέλη τους, μονάχα ευχολόγια και αντιπολίτευση σε κάθε Κυβέρνηση, ιδιαιτέρως της σημερινής. Άραγε γιατί κόπηκε η πολύ μάσα;

Αλλά πείτε μου, κύριοι κύριοι, έχετε το δικαίωμα έναντι των μερικών να στιγματίζονται χιλιάδες εργάτες της Ιατρικής Θεραπαινίδας, επειδή εσείς ως συλλογικά όργανα κάνετε ή θέλετε να αναδείξετε τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου; Μπορείτε να ενδιαφέρεσθε μερικώς και κατά όπως σας βολεύει και όχι για το σύνολο παροχών Δημοσίας και Ιδιωτικής Υγείας, αλλα πάντοτε κατά το δοκούν;

Σας υπενθυμίζω εδώ στην Δράμα κατά την εκδήλωση προ ολίγων ημερών από τον Διοικητή και Υποδιοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. κυρίων Πλωμαρίτη, Θεοδωρίδη οι οποίοι μεταξύ άλλων εξήγγειλαν την δημιουργία ΤΟΜΥ και στην Δράμα, και από την άλλη ο τοπικός οικείος Ιατρικός Σύλλογος δεν φάνηκε να είναι και στο πλευρό της Δημοσίας Υγείας από τις τοποθετήσεις του. Ήμουν παρών σε αυτήν την ημερίδα ενημέρωσης ως Πολίτης που ενδιαφέρεται να γνωρίζει πράγματα και προγράμματα παροχών Υγείας που αφορούν τον τόπο του.

Επίσης είχα παρευρεθεί και στο συνέδριο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή και είχα την δυνατότητα τότε να ακούσω και τους δυο Υπουργούς Υγείας, αλλά και τους Διοικητές και Διευθυντές Υγείας, αλλά και Προέδρους των Ιατρικών Συλλογών των όμορων Νομών και η εντύπωσή μου από την τοποθέτηση πολλών εξ αυτών ήταν μια τραυματική εμπειρία για τις θέσεις τους όσο και για την πολίτικη αντιπολίτευση που είχαν αναλάβει.

Σκοπός των Ιατρικών Συλλόγων είναι η μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού από επιστημονικής και ηθικής απόψεως να εξυπηρετεί με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία, τους ασθενείς και την εναρμόνιση των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των μελών τους και όλα αυτά προς το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας.

Καθώς και της παρακολούθησης της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην περιφέρειά τους.

Τελικά οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο παίζουν εκάστοτε πολιτικά παιχνίδια με αμεσότητα το πώς και το κατά πόσο θίγονται τα ιατρικά τους κέρδη;

Αυτό αποκομίζω ως πολίτης και οφείλω να πω ότι αυτό αδικεί τους τίμιους εργάτες της Ιπποκράτειας Τέχνης, εν αντιθέση με τα αρπαχτικά τα οποία τελειώνουν και θέλουν εύκολο βίον και πλούσια τσέπη το ταχύτερο δυνατόν. Η εναντίωση αυτού του δόγματος, η απάντησή τους είναι ότι ξόδεψαν πολλά χρόνια στο να τελειώσουν τις σπουδές τους και τους αξίζουν τα πάντα. Η δίκη μου απάντηση σε δαύτους είναι το εάν σας πίεσε κάποιος να ακολουθήσετε την επιστήμη αυτή, το εάν σας είπαν ότι είστε οι επιούσιοι ή το άλας της γης, και γι’ αυτο θα πρέπει να σας δοθεί γη και ύδωρ.

Ας πάμε στο τι και σε πόσα στάδια έγκειται η ιατρική διαφθορά.

Είδη ιατρικής διαφθοράς (Ιατρική διαφθορά: συνέπειες για την ποιότητα των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών –  Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος).

Χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες -πρόκειται για τη συνηθέστερο και πιο διαδεδομένο είδος διαφθοράς. Η λήψη των χρημάτων συναρτάται από την ποσότητα (και την τιμή) των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ανάλογα με τη συμφωνία, τα ποσοστά μπορούν να αντικατασταθούν ή και να συμπληρωθούν από ταξίδια, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.

Ποσοστά από διαγνωστικά κέντρα -αυτά χορηγούνται σχεδόν 1 από όλα τα διαγνωστικά κέντρα, ανάλογα με τον τζίρο των εξετάσεων για τις οποίες παραπέμπει ο γιατρός αλλά και από μεμονωμένα ιατρεία-εργαστήρια βιοπαθολόγων (μικροβιολόγων) και βιοχημικών ή ακτινολόγων. Ορισμένα εργαστήρια χρησιμοποιούν υπαλλήλους οι οποίοι κλείνουν (προφορική) συμφωνία με γιατρούς, ενώ άλλα αποστέλλουν τα ποσοστά αυτομάτως, άνευ προηγηθείσας συμφωνίας. Ακραία περίπτωση: η (κατόπιν συνεννοήσεως γιατρού-εργαστηρίου) μη διενέργεια όλων των εξετάσεων και η αποστολή φανταστικών τιμών (άκρως επικίνδυνο για τον ασθενή αλλά και για τον θεράποντα γιατρό), με χρέωσή τους βέβαια στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Ποσοστά μεταξύ γιατρών -δυστυχώς και αυτά είναι πολύ διαδεδομένα: από χειρούργους προς γιατρούς οι οποίοι παραπέμπουν ασθενείς και από ακτινολόγους ή βιοπαθολόγους για τον ίδιο λόγο. Ποτέ δεν μπόρεσα να αποδεχθώ και να καταλάβω πώς αυτοί οι γιατροί αισθάνονται όταν συναντώνται σε συνέδρια και εκδηλώσεις.

Ποσοστά από ιδιωτικές κλινικές προς γιατρούς -ως αμοιβή για την παραπομπή ασθενών μερικές κλινικές μάλιστα δίνουν και μέρισμα ανάλογα με τις ημέρες παραμονής του ασθενούς. Έχει διαπιστωθεί -όχι σπάνια, αλλά δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί η συχνότητα- ότι «ασθενείς» δηλώνονται ως θεραπευόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να ανευρίσκονται εκεί (πλασματική «θεραπεία»), ενώ το ταμείο τους πληρώνει την παραμονή και, ασφαλώς, και διάφορες ιατρικές πράξεις και υλικά. Την είσοδο αυτών των «ασθενών» την καθορίζουν και πιστοποιούν γιατροί. Αυτό το οποίο δεν έχει διαπιστωθεί είναι, εάν και ο «ασθενής» συμμετέχει στα κέρδη. Πάντως αδυνατώ να πιστέψω ότι και οι ελεγκτές-γιατροί των ταμείων είναι αναμεμιγμένοι σε τέτοιες υποθέσεις.

Φαρμακευτικές εταιρείες αμείβουν, με σοβαρά ποσά, γιατρούς οι οποίοι σε διαλέξεις τους και σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας αναφέρουν ονόματα ιδιοσκευασμάτων (φαρμακευτική ουσία με το εμπορικό της όνομα) της εταιρείας. Είναι γνωστό ότι φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες ιατρικών υλικών (π.χ. τεχνητών αρθρώσεων-αρθροπλαστικών) διοργανώνουν τέτοιες ομιλίες ή στρογγυλά τραπέζια ή λειτουργούν ως χορηγοί σε συνέδρια επιστημονικών εταιρειών, με θέματα ιατρικής διαφθοράς σχετιζόμενα με τα προϊόντα τους. Επειδή οι χρηματικά υποστηριζόμενες ομιλίες έχουν σημαντικό έλλειμμα αξιοπιστίας και επειδή είναι δυνατόν να παραπλανήσουν άλλους γιατρούς ως προς την ποιότητα των προϊόντων, ο ιατρικός σύλλογος των ΗΠΑ έχει εκδώσει ένα δεκάλογο οδηγιών με τις οποίες ο ακροατής γιατρός μπορεί να καταλάβει εάν ο ομιλητής βρίσκεται στην υπηρεσία εταιρειών. Για τον ίδιο λόγο μεγάλα επιστημονικά περιοδικά απαιτούν από επιστήμονες, οι οποίοι αποστέλλουν μελέτες προς δημοσίευση, υπεύθυνη δήλωση στη οποία πιστοποιούν εάν και ποιο είδος σχέσης έχουν με φαρμακευτικές ή άλλες εταιρείες ιατρικών υλικών. Δυστυχώς, σκόπιμα παραποιημένα αποτελέσματα ερευνών δεν είναι καθόλου σπάνια. Οι αιτίες είναι δύο: χρηματικό όφελος (π.χ. από εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν φάρμακα αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας) ή/και φιλοδοξία.

Επανειλημμένα, αναγνωρισμένοι επιστήμονες αλλά και κάτοχοι βραβείου Νομπέλ έχουν αναγκαστεί να αποσύρουν μελέτες τους, μετά από αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων τους και αποκάλυψη «ελαττωματικών» πρωτοκόλλων έρευνας. Αυτό το είδος επιστημονικής διαφθοράς, αν και επικίνδυνο, δεν είναι αρκετά γνωστό και δεν εκλαμβάνεται καν ως διαφθορά. Από μελέτη αξιολόγησης ανακλήσεων ουσιών, τις οποίες δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το 54% των ανακληθεισών φαρμακευτικών ουσιών αποσύρθηκε 15-25 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία, μετά από δεκάδες επιστημονικών μελετών οι οποίες αποδείκνυαν, με στατιστικές αξιολογήσεις, την αποτελεσματικότητα αλλά και την έλλειψη σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών. Δεν υπάρχει έτος κατά το οποίο να μην ανακαλούνται φάρμακα λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, παρά τις διθυραμβικές μελέτες οι οποίες οδήγησαν στην χορήγηση άδειας κυκλοφορίας τους. Αυτή η κατάσταση θέτει δύο σημαντικά ερωτήματα: είναι η μεθοδολογία αξιολόγησης φαρμάκων αναξιόπιστη ή είναι η ηθική των γιατρών ελαστική; Στο όχι και τόσο απώτερο παρελθόν, εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα κατασκεύαζαν «μελέτες» για φάρμακα τις οποίες χρησιμοποιούσαν στα διαφημιστικά τους φυλλάδια ως απόδειξη καταλληλότητας των προϊόντων τους -οι «μελέτες» αυτές οποίες υπογράφονταν από γιατρούς σε εθνικό επίπεδο. Ελπίζω αυτή η οπωσδήποτε ανήθικη αλλά και χονδροειδής τακτική να έχει σταματήσει.

ΥΓ. (Ιατρική διαφθορά: συνέπειες για την ποιότητα των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών – Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος).

Οι συνέπειες της διαφθοράς στην ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών. Η λήψη ποσοστών από κάθε πηγή διαφθοράς οδηγεί στην αναγραφή πληθώρας μη αναγκαίων εξετάσεων, φαρμάκων οι οποίες είναι δυνατόν να έχουν συνέπειες

Έτσι ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι η απαράβατη υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου μέσα σε έννομες οδούς και η μη διασπάθιση κάθε ανωμάλου και κεντρικού αφηγήματος.

Είναι δε επίσης η στήριξη τόσο του Δημοσίου χαρακτήρα Υγείας αλλά και άλλο τόσο του Ιδιωτικού και ουχί μονομερώς κλείσιμο του ματιού με καθαρά συνδικαλιστικό τρόπο. Διότι εάν θέλετε να λέγεστε και λειτουργοί θα πρέπει να το αποδεικνύετε καθημερινά στην πράξη, μιας και εκεί ταχθήκατε…