ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ Ο ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Την κοινή κάθοδό τους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσαν, μέσω συνέντευξης τύπου, την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» κ. Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης και ο κ. Ανέστης Τερζής. Επικεφαλής της παράταξης, η οποία θα διεκδικήσει τη ψήφο των Δραμινών, στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, θα είναι ο κ. Τερζής.

Όπως ανέφερε, λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης, «προέχει το συμφέρον της πόλης και του τόπου μας, για αυτό αποφασίσαμε από κοινού με τον Ανέστη Τερζή να συμπράξουμε για ό,τι καλύτερο πιστεύουμε όλοι μας για τη Δράμα». Μάλιστα, εξήγησε ότι «κάποιοι λόγοι επαγγελματικής κυρίως φύσεως με έκαναν να κάνω δεύτερες σκέψεις, γιατί προέχει πάνω από όλα η δουλειά μας και να παραχωρήσω τη θέση του επικεφαλής κατόπιν συμφωνίας και συνεργασίας στον Ανέστη Τερζή». Για τον κ. Τερζή, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης, σημείωσε: «Ασχολείται 30 χρόνια με τα αυτοδιοικητικά και προς τιμήν του δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι μεμπτό και επιλήψιμο εις βάρος του. Είναι προς τιμήν μας η συνεργασία με τον Ανέστη Τερζή. Θα ηγηθεί αυτού του σχηματισμού και ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά μας».

Στις δηλώσεις του ο νέος επικεφαλής της παράταξης κ. Τερζής ανέφερε ότι η απόφαση στήριξης του κ. Χατζηθεοδωρίδη και της παράταξης είναι «μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη» και πρόσθεσε: «Δεν είμαι μόνο ένας άνθρωπος που δουλεύει και ασχολείται πάντα με αυτό που αναλαμβάνει, είμαι ταυτόχρονα και ένας άνθρωπος που τιμά αυτό που συμβαίνει. Αυτή η στήριξη στο πρόσωπό μου, που είναι μια ιδιαίτερη τιμή, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δικαιώσει τους ανθρώπους αυτούς που αποφάσισαν να με στηρίξουν». Παράλληλα, έδωσε τη διαβεβαίωση προς τον κ. Χατζηθεοδωρίδη ότι «μέχρι την κάλπη που θα φτάσουμε μαζί και όχι μόνο, στιγμή δεν θα αναρωτηθείτε και δεν θα δυσκολευτείτε ποτέ για την επιλογή που κάνατε». «Αυτή η σύμπραξη, που ξεκινά από τη λογική του ίδιου του “Κλεισθένη”, μας λέει ότι αυτή την απλή αναλογική πρέπει να ψάξουμε ένα τρόπο όλοι μας να την κάνουμε ένα όχημα συνεννόησης και όχι ένα όχημα συναλλαγής, όπως λέω πολλές φορές» επεσήμανε ο κ. Τερζής και υπογράμμισε: «Συνεννοηθήκαμε, ομονοήσαμε και στοχεύουμε από κοινού προς το Δήμο της Δράμας, μέσω της λογικής του ίδιου του “Κλεισθένη”». Ακόμη, επεσήμανε πως «η Αυτοδιοίκηση θέλει ανθρώπους που έχουν όρεξη να φτιάξουν πράγματα. Κι όταν έχει όρεξη να φτιάξεις πράγματα και γνωρίζεις τον χώρο τον αυτοδιοικητικό, κερδίζεις πάρα πολύ χρόνο. Εμείς αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα ως παράταξη το κουβαλάμε», ενώ τόνισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της παράταξης, που θα είναι «ρεαλιστικές και ουσιαστικές για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα που ταλανίζουν το Δήμο». «Ο Δήμος όχι μόνο πρέπει να αλλάξει ρότα, ο Δήμος πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία και αντίληψη. Το έχει μεγάλη ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Τερζής και πρόσθεσε ότι πρώτη επιλογή είναι «να καταστήσουμε τους πολίτες του Δήμου μας ενεργούς. Πολίτες που θα συμμετέχουν σε ζητήματα μεγάλα που αφορούν το Δήμο. Πολίτες που θα καταθέτουν την άποψή τους πριν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για μεγάλα θέματα της Δράμας. Πολίτες που θα συμμετέχουν, ακόμη και με τη μορφή δημοψηφισμάτων, σε θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει να τα πάμε εκεί».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το αν θα υπάρξει προσπάθεια συνεργασίας και με άλλους υποψήφιους και παρατάξεις, ο κ. Τερζής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Θα το επιχειρήσουμε» είπε, τονίζοντας ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές». Ακόμη, σημείωσε πως «μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία, η Αυτοδιοίκηση μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει».

Για το λόγο που δεν συνεχίζει με την παράταξη του νυν Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, με την οποία εκλέχθηκε το 2014, ο κ. Τερζής ανέφερε κατ’ αρχήν ότι «η συνεργασία με τον κ. Μαμσάκο ήταν σε επίπεδο παρατάξεων». Ακόμη, δήλωσε: «Δεν μπορώ να συμφωνώ σε όλους και σε όλα όσον αφορά τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Όταν λειτουργείς σε ένα πλαίσιο θεσμικό, είσαι υποχρεωμένος εκ του θεσμικού σου ρόλου πολλές φορές να μην συμφωνείς και με αυτά τα οποία αναγκάζεσαι να ψηφίσεις, γιατί έτσι λειτουργεί η ίδια η Δημοκρατία». «Πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει εναλλακτικές στους Δραμινούς πολίτες και επίσης πιστεύω ότι είναι καλό όταν νιώθεις ότι ασφυκτιάς σε έναν πολιτικό χώρο να μην παραμένεις και να μην συνεχίζεις», σημείωσε ο κ. Τερζής. Όπως είπε, υπήρχε «απόσταση και στην πράξη» για να προσθέσει στη συνέχεια: «Νομίζω ότι το έβλεπε και όλος κόσμος ότι υπήρχε ένας Τερζής, ο οποίο έχει μείνει στον πολιτισμό και ασχολείται με τον πολιτισμό και τον τρίτο όροφέ χιε καιρό που τον εγκατέλειψε. Τον εγκατέλειψε γιατί κατ’ αρχήν υπήρχαν διαφωνίες και στον τρόπο λειτουργίας. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ αυτό το σύστημα. Είμαι μιας άλλη φιλοδοξίας και αντίληψης, και ιδεολογικής αν θέλετε, και συνεπώς επιθυμώ αυτή τη διαφορά να την μεταφέρω μέσω ενός ψηφοδελτίου ως τρόπο επιλογής στους Δραμινούς».

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων, τέθηκε το ερώτημα στον κ. Χατζηθεοδωρίδη γιατί αποφάσισε να κάνει πίσω τελικά, ενώ είχε ανακοινώσει πως θα είναι επικεφαλής παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος. Ο ίδιος ανέφερε ότι συζητούσε «με πολύ κόσμο και με άλλες παρατάξεις προσωπικά». «Εμείς κάναμε ένα βήμα πιο μπροστά», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η λογική του “Κλεισθένη” έχει ως βάση τις συνεργασίες και «εμείς διαλέξαμε από πριν να κάνουμε συνεργασίες». «Διαπίστωσα στην πορεία ότι με τραβάει όλο και περισσότερο χρόνο. Τον μισό χρόνο τον αφιέρωνα πάνω στο θέμα του Δήμου» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδωρίδης και πρόσθεσε: «Προτίμησα να πάρω την απόφαση αυτή. Να συνεργαστώ με τον Ανέστη Τερζή σε πρώτη φάση κι αύριο μεθαύριο μπορεί να προκύψουν κι άλλες συνεργασίες, χωρίς να προτάσσω το προσωπικό μου συμφέ