ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ. ΣΚΡΕΚΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 1 Ιουλίου στη Ξάνθη, η εκδήλωση εγκαινίων του έργου επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, του Πρόεδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) κ. Βασίλη Κοτρώνη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Μάριου Τσάκα, παρουσία των Μητροπολιτών Ξάνθης και Κομοτηνής, Υπουργών, Βουλευτών, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων της Α.Μ.Θ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εκδήλωση ξεκίνησε με το συμβολικό άναμμα της φλόγας του φυσικού αερίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα.
Το έργο, το οποίο αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., καθώς το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί και στις πέντε πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων που την αποτελούν (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη), αλλά και στην πόλη της Ορεστιάδας, υλοποιείται με την καθοριστική συμβολή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. Συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό των 61,8 εκ. ευρώ, τα 29,6 εκ. ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ουσιαστικά, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Πολιτική Συνοχής συμβάλλει οικονομικά περίπου κατά το ήμισυ, ενώ οι υπόλοιποι πόροι του έργου προέρχονται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ ή δανειακά κεφάλαια.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις ομιλίες τους, στάθηκαν στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει πως «έχει και ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, τόσο σημαντικό εδώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις, τονώνει τελικά τις τοπικές οικονομίες» και τον κ. Μέτιο να κάνει λόγο για «το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».
Με το έργο της επέκτασης του φυσικού αερίου στην Α.Μ.Θ. θα κατασκευαστεί δίκτυο χαμηλής πίεσης, δίκτυο μέσης πίεσης, καθώς και σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης της πίεσης. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 496 χιλιόμετρα και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, στην παροχή φυσικού αερίου. Έτσι, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, «θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία, να συνδεθούν με το φυσικό αέριο». Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.
Βέβαια, πέρα από τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του έργου, στο πλαίσιο των ομιλιών, παρουσιάστηκε και ο πολυσήμαντος χαρακτήρας του, καθώς αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη και να συμβάλλει σε πολλούς τομείς της τοπικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, «είναι και μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο καθώς προσφέρει στον πολίτη όχι μόνο καθαρότερη, αλλά και φθηνότερη ενέργεια. Εκτιμώ ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να εξοικονομήσει παραπάνω από 25% από τους λογαριασμούς θέρμανσης εφόσον επιλέξει να μεταπηδήσει στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, φυσικά, θα προσφέρει και πολλές νέες δουλειές». Από τη δική του πλευρά, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος επεσήμανε: «Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά. Πρώτα από όλα, το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειωθεί σημαντικά. Δεύτερον, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Και τρίτον, το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας και η χρήση της θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος».
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου είναι αρκετά σημαντικό, καθώς πέρα από την υποστήριξη από το φυσικό αέριο της σταδιακής μετάβασης της χώρας σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων, αποτελεί μια υποδομή που μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για την περαιτέρω διείσδυση νέων πηγών, φιλικών προς το περιβάλλον. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. θα δημιουργηθούν και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα, αφού η εταιρεία ετοιμάζει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα και τη διανομή του ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.
Στην πράσινη μετάβαση, συνδυαστικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχιας στάθηκε στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας: «Η νέα αυτή σημαντική επένδυση εκκινεί σχεδόν ταυτόχρονα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”. Προτεραιότητα του Σχεδίου αυτού αποτελεί η πράσινη μετάβαση. Το σχέδιο το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει σημαντικότατους πόρους για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση πράξη και είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο θα κληθούμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια το οποίο έχει στον πυρήνα του -και θέλω να το τονίσω αυτό- την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Κανένα νοικοκυριό, κανένα νοικοκυριό στην πατρίδα μας δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλές ως προς την πρόσβασή του στο βασικό αγαθό της ενέργειας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί το πρώτο μιας σειράς αντίστοιχων έργων και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, με στόχο από πλευράς ΔΕΔΑ την επέκταση του δικτύου παροχής σε 34 πόλεις της χώρας. Οι επόμενες Περιφέρειες, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν έργα, είναι αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Από πλευράς ΔΕΔΑ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μιας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000. «Σε πρώτη φάση έξι πόλεις -όπως είχαμε δεσμευτεί- Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, αλλά και Ορεστιάδα, θα συνδεθούν με αγωγούς σχεδόν 500 χιλιομέτρων -496 για την ακρίβεια. Και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Και αυτή, είναι μόνο η αρχή. Γιατί τελικά, με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων, θα ενώσει 34 ακόμα πόλεις. Είναι ένα έργο το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει συνολικά στην Περιφέρεια σχεδόν 6.000 νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.