Σε δεύτερο στάδιο περνούν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ για τη σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο, με πρωταγωνιστές τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και έναν μάγειρα πλοίου.
Τρία είναι τα σημεία-«κλειδιά» που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές για να διαπιστωθεί το βάθος της κατασκοπευτικής δράσης των φερόμενων ως κατασκόπων.
Το πρώτο αφορά στην έρευνα για το κατά πόσο ο μάγειρας λάμβανε χρήματα ή όχι για τις «υπηρεσίες» που προσέφερε τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως «δούλευε» αφιλοκερδώς υπέρ… πατρίδος (εννοώντας την Τουρκία). Οι ελληνικές Αρχές, ωστόσο, εξακολουθούν να εξετάζουν την εκδοχή ο μάγειρας να λάμβανε χρηματικά ανταλλάγματα. Και αυτό διότι σε περίπτωση που λάμβανε χρήματα, τότε μπορεί θα πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο η «διαδρομή» τους. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το «follow the money» είναι μία διαδικασία που σε τέτοιου είδους σοβαρές υποθέσεις μπορεί να φέρει αποτελέσματα και πολύτιμα στοιχεία.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκονται οι αρμόδιοι ερευνητές αφορά στο ρόλο του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου, ο οποίος σημειώνεται ότι αρνείται τις κατηγορίες. Η ΕΥΠ ερευνά το κατά πόσο μπορεί να είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα, πέραν του μάγειρα. Θα εξεταστεί ακόμα και η εκδοχή να είχαν στρατολογηθεί από δίκτυο τουρκικής επιρροής άτομα και σε άλλα νησιά που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία.
Το τρίτο σημείο-«κλειδί» είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα κατασχεθέντα βρίσκεται το λάπτοπ του γραμματέα του τουρκικού προξενείου. Πρόκειται για ένα λάπτοπ που χρησιμοποιούνταν από τον κατηγορούμενο για επαγγελματικούς λόγους και το οποίο το μετέφερε από το προξενείο στο σπίτι του. Το λάπτοπ χαρακτηρίζεται ως βασικό αντικείμενο έρευνας και κατασχέθηκε μαζί με κινητά τηλέφωνα από την οικία του υπαλλήλου του προξενείου στη Ρόδο.
Η Αστυνομία έκανε έρευνα και στην καμπίνα του πλοίου όπου ζούσε ο μάγειρας, όπου κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, usb και λάπτοπ, τα οποία επίσης εξετάζονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας θα απολογηθούν το πρωί της Δευτέρας στην Ανακρίτρια της Ρόδου. Οι κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος τους είναι σε βαθμό κακουργήματος.
Ο μάγειρας φέρεται να φωτογράφιζε πολεμικά πλοία και στρατιωτικές θέσεις και σκοπιές στο Καστελόριζο. Στη συνέχεια, έστελνε το υλικό στον 36χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου.
Οι έρευνες της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. για τον 36χρονο εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνικές Αρχές άρχισαν να τον παρακολουθούν, προσπαθώντας να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κατασκοπευτικό δίκτυο σε Ρόδο και Καστελόριζο. Στο τελευταίο ακριτικό νησί είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι «ύποπτες» κινήσεις, σε μία περίοδο τεταμένη στο Αιγαίο.
Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου προσπαθούσε, όπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις, να περνάει απαρατήρητος. Ο ίδιος γνώριζε ότι οι ελληνικές Αρχές θα εντείνουν τη προσπάθειά τους για να εντοπίσουν ύποπτους «πυρήνες» και έτσι έπαιρνε τα μέτρα του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κινητά του τηλέφωνα είχε εγκαταστήσει διάφορες εφαρμογές με κρυπτογράφηση για τις επικοινωνίες του. Οι μυστικοί αστυνομικοί παρακολουθούσαν ταυτόχρονα το μάγειρα που συνεργαζόταν μαζί του, ανεβαίνοντας για παρακολουθήσεις στο πλοίο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο.
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε εδώ και καιρό πληροφορίες ότι ο γραμματέας του προξενείου είχε προσεγγίσει τον 56χρονο μάγειρα τον Αύγουστο, γνωρίζοντας ότι λόγω της δουλειά του έχει «θέαση» σε πολεμικά πλοία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αυτό φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ο υπάλληλος του προξενείου, ο οποίος περιγράφεται ως ένα άτομο έξυπνο και με πειθώ. Εάν ισχύει μάλιστα η κατάθεση που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. ο μάγειρας, τότε ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου κατάφερε να κάνει κατάσκοπο ένα άτομο, χωρίς καν να τίθεται ως δέλεαρ το χρήμα. Ο μάγειρας κατέθεσε ότι πείστηκε να συνεργαστεί… υπέρ πατρίδος (εννοώντας φυσικά την Τουρκία).
Ο μάγειρας και ο γραμματέας του προξενείου χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές με κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες τους, ενώ ανά αραιά χρονικά διαστήματα βρίσκονταν διά ζώσης σε διάφορα σημεία της Ροδου (κυρίως σε καφέ την περίοδο προ του lockdown). Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ προέκυψε ότι ο 56χρονος εργάζεται στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο τα τελευταία δύο χρόνια. Η προσέγγισή του από τον γραμματέα του προξενείου έγινε τον Αύγουστο.
Ο μάγειρας υποστήριξε ότι ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο τον έπεισε να του στέλνει φωτογραφίες από πολεμικά πλοία και πληροφορίες για τις βάρδιες των Ελλήνων στρατιωτικών στο Καστελόριζο. Και οι δύο μεγάλωσαν στη Ροδόπη, ενώ και οι δύο είναι μουσουλμάνοι.
Όσον αφορά στο προφίλ του υπαλλήλου του προξενείου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει γεννηθεί στη Ροδόπη και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.
Νομικοί της Ρόδου τον θυμούνται να δίνει το «παρών» σε δικαστήρια είτε ως μάρτυρας υπεράσπισης είτε ως διερμηνέας Τούρκων που κατηγορούνταν για διακίνηση μεταναστών. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν γνώριμο των «ειδικών» υπηρεσιών που εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν τον ρόλο του ύποπτο. Στο παρελθόν ο 36χρονος είχε απασχολήσει για ανάρτησή του στο Facebook με εθνικιστικό (υπέρ της Τουρκίας) περιεχόμενο για τη Θράκη. Περισσότερο φως στις έρευνες θα ρίξουν τα αποτελέσματα από την εξέταση των λάπτοπ και των κινητών που βρέθηκαν στην καμπίνα του 56χρονου μάγειρα.
Πηγή: newsbomb.gr