ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

  • «Δεν βολεύει τη χώρα να στηθεί μια καρικατούρα δικομματισμού και για αυτό πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Κατά την παρουσία του στην περιοχή, ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννη Κιτσουκάκη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου, ενώ επισκέφτηκε τα γραφεία της ΕΑΣ, όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

 

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά και αυτό το βιώνει καθημερινά η κοινωνία»

 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., στο Ξενοδοχείο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ», πλαισιωμένος από τη Βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου και τον Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Δράμας και εκπρόσωπο τύπου της Ν.Ε. Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κ. Παναγιώτη Χατζηγεωργίου, οι οποίοι τον καλωσόρισαν στη Δράμα.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι διανύουμε μια «κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά και αυτό το βιώνει καθημερινά η κοινωνία», ενώ ειδικότερα για τον αγροτικό κλάδο (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κιτσουκάκη, σημείωσε πως «έχει ξεχαστεί εντελώς ο αγροτικός κόσμος», αν και «είναι ένας τομέας, από τον οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε πλεονάσματα και όχι ελλείμματα». Ειδικότερα, επεσήμανε πως «ακολουθείται μια πολιτική που δυστυχώς έχει αποτύχει πλήρως», καθώς παραμένουν εγκλωβισμένα χρήματα στα συρτάρια και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι κτηνοτρόφοι και να αυξάνεται η ανεργία. «Έχει ξεχαστεί πλήρως η αγροτική ανάπτυξη, αλλά και η περιφερειακή ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί η χώρα αυτή να βγει από την κρίση, όταν έχει ξεχασμένες ολόκληρες περιοχές της χώρας», με τη Δράμα να είναι μια από τα περιοχές που «έχει ξεχαστεί από το κεντρικό κράτος».

Για το ασφαλιστικό και φορολογικό ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκε ότι το ΚΙΝΑΛ θα προχωρήσει σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση, καθώς μόνο με δίκαιο φορολογικό και δίκαιο ασφαλιστικό «μπορείς να καταπολεμήσεις τη φοροδιαφυγή και μπορείς να πετύχεις βιώσιμα πλεονάσματα στη χώρα μας». Αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων, κατηγόρησε για «υποκρισία και κοροϊδία»την Κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί «αποσπασματικά και προσπαθεί να παρουσιάσει επιτυχία, ενώ πρέπει να μιλήσουμε για τις αποτυχίες της».

Ακόμη, ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για «κυβερνητικό λαϊκισμό», θέτοντας ως παράδειγμα τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με την κυβερνητική θέση να περιλαμβάνει «επικίνδυνες προτάσεις για λαϊκά δημοψηφίσματα και αναπομπή νομοθετημάτων και για εθνικά θέματα, δήθεν δημοκρατικά, αλλά βαθιά αντιδημοκρατικά στην πράξη». Ένα άλλο παράδειγμα του κυβερνητικού λαϊκισμού, κατά τον κ. Θεοχαρόπουλο, είναι το θέμα των 10.000 κληρικών, οι οποίοι «δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα δίνει τα λεφτά το κράτος για τη μισθοδοσία τους, αλλά θα προσληφθούν και νέοι», σημειώνοντας: «Λες και υπάρχει άλλο πουγκί για να βγάζω χρήματα». Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «η απάντηση στο λαϊκισμό δεν είναι η ισοπέδωση των πάντων», προχωρώντας σε επίθεση και στη Νέα Δημοκρατία για τις προτάσεις τη στα εργασιακά δικαιώματα και στα κοινωνικά δικαιώματα και κατηγορώντας την ότι «επενδύει στη νέα αποσάθρωση». «Η λύση είναι μια ισχυρή προοδευτική παράταξη» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι «να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς σε κάθε περιοχή και συνολικά στη χώρα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι «το ελάχιστο να είμαστε τρίτη δύναμη», τονίζοντας ότι μετά τις εκλογές «πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη, η οποία θα επιβάλλει την επόμενη ημέρα και την εθνική συνεννόηση, αλλά και την πολιτική σταθερότητα».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Για τον ισχυρισμό ότι ««όλοι το ίδιο είναι», ανέφερε ότι «οδηγεί σε απολίτικα, αντιπολιτικά και επικίνδυνα μορφώματα πολλές φορές», θέτοντας ως παράδειγμα τους ΑΝΕΛ, τους οποίους κατηγόρησε ότι έχουν «ακροδεξιές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «δεν βολεύει τη χώρα να στηθεί μια καρικατούρα δικομματισμού και για αυτό πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ».

Για το θέμα που προέκυψε με τη διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν προέρχεται από το Πα.Σο.Κ. και για αυτό η γνώμη του έχει μεγαλύτερη σημασία. Όπως είπε, η αρχική του δήλωση για το θέμα ήταν ότι «Επιχειρούν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, δεν έχουν μάθει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία και αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες είναι ντροπή». Ως σημαντικά επιτεύγματα της περιόδου Πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη έθεσε την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. και ειδικά την πρώτη τετραετία τον εκσυγχρονισμό της χώρας. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή προεκλογικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάνει το χειρότερο δυνατό, όχι για την παράταξή του, αλλά για τη χώρα και για τη Δημοκρατία» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «συνεχώς πετάει μια λάσπη στον ανεμιστήρα απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους».

Για τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε πως ήδη κεντρικά η Επιτροπή Ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής λειτουργεί συγκροτημένα και υπογράμμισε ότι «τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής και στη Δράμα και σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι ψηφοδέλτια, τα οποία θα δείχνουν την εμπειρία, την ανανέωση, θα δείχνουν όλο αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε». Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι στις Περιφέρειες, που έχουν και πολιτικό μήνυμα, «στηρίζουμε ανθρώπους που είναι αξιόλογοι», ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Κωστή Σιμιτσή, αναφέροντας ότι «δεν είναι μόνο καλή κομματικά υποψηφιότητα, αλλά είναι καλή για την Περιφέρεια». Για τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι «χρειάζονται τοπικές πρωτοβουλίες», χωρίς να υπάρχει κομματική καθοδήγηση, καθώς ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι κομματικά χειραφετημένος. «Έχουμε αφήσει κάθε τοπική κοινωνία να προχωρήσει τη διαδικασία και να διαμορφώσει τις προτάσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν μπορεί, έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματα»

 

Στις δηλώσεις της η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Κεφαλίδου ανέφερε ότι «έχουμε μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, που έχουμε πάρα πολλές εξελίξεις». «Η Κυβέρνηση, αδυνατώντας να έχει ένα θετικό πρόσημο στο δικό της έργο, αδυνατώντας να δείξει ότι έχει κάτι να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, εξαντλεί όλες της τις δυνάμεις στη σκανδαλολογία, στο να ανοίγει μέτωπα, στο να διχάζει τον πολιτικό κόσμο και το Κοινοβούλιο» σημείωσε η κ. Κεφαλίδου και έθεσε ως παράδειγμα τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία, με βάση τη συζήτηση στη Βουλή, «ξεκίνησε και τελείωσε την ίδια ημέρα».

Η κ. Κεφαλίδου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «Κυβέρνηση που φαίνεται ότι πλέον δεν μπορεί» και η οποία «έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματα». Για αυτό, συνέχισε η Βουλευτής Ν. Δράμας, «όσα τρικ, όσα επιχειρήματα κι αν προσπαθήσει να βρει ο κ. Τσίπρας και αυτή η Κυβέρνηση, ο δρόμος της απαξίωσης έχει ανοίξει. Δεν έχει άλλες επιλογές. Και για αυτό πρέπει το συντομότερο να κλείσει αυτός ο κύκλος της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας και το ταχύτερο να προκηρυχθούν εκλογές».

 

Οι διεργασίες για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων

 

Για το ζήτημα της συγκρότησης των εθνικών και αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων τοποθετήθηκε και ο κ. Χατζηγεωργίου. Ειδικότερα για τις εθνικές εκλογές είπε πως μέσω της διαδικασίας της Νομαρχιακής Επιτροπής υπάρχουν 9 ονόματα, είτε μέσω πρότασης είτε μέσω αυτοπρότασης, ενώ σε αυτά θα προστεθούν και όσα θα προέλθουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ανοίξει. «Οι προτάσεις αξιολογούνται από την Κεντρική Επιτροπή Ψηφοδελτίων» σημείωσε ο κ. Χατζηγεωργίου και τόνισε: «Ο στόχος για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στη Δράμα θα είναι εφικτός».

Σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε πως ήδη έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση στη Δράμα με τον κ. Σιμιτσή και υπήρξε συζήτηση για να υπάρξει εκλογική επιτροπή που θα στηρίξει τον αγώνα του και η οποία θα συμβάλλει τόσο στη στελέχωση του ψηφοδελτίου τοπικά όσο και στη συγκρότηση του προγράμματος του παράταξης.

Όσον αφορά το Δήμο Δράμας, ο κ. Χατζηγεωργίου δήλωσε πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, παρουσία και του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Αρβανιτίδη, με παρατάξεις που κινούνται στον ευρύτερο δημοκρατικό – προοδευτικό χώρο. «Η Νομαρχιακή Επιτροπή θα αξιολογήσει» επεσήμανε ο κ. Χατζηγεωργίου και θα αποφασίσει «αν θα δώσει στήριξη ή να μην δοθεί στήριξη και το ΚΙΝΑΛ ή ο καθένας ξεχωριστά να στηρίξει υποψηφίους που θεωρεί άξιους, με μια παρότρυνση ότι στηρίζουμε προοδευτικές παρατάξεις με χαρακτηριστικά τα οποία προσεγγίζουν το δικό μας πολιτικό στίγμα».