ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018
- Για άλλη μια φορά απασχόλησε το σώμα η μακροχρόνια εκμίσθωση έκτασης στο Μαυρόβατο
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου 2018. Ένα από τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό που αφορούσε τη ψήφιση κανονισμού για τη μοριοδότηση των Πολιτιστικών Συλλόγων και σε δεύτερη φάση την ψήφιση των επιχορηγήσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων από το Δήμο για το έτος 2018.
Το θέμα εισήλθε προς συζήτηση μετά από σχετική πρόταση της παράταξης «Project Δράμα 2020». Όσον αφορά τον κανονισμό μοριοδότησης, αυτός ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία από το σώμα, με τη Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» (με την προϋπόθεση να γίνουν στο μέλλον οι τροποποιήσεις που πρότεινε), «Project Δράμα» να ψηφίζουν θετικά και την παράταξη «πόλη+ζωή» να μειοψηφεί. Όσον αφορά το ζήτημα της επιχορήγησης των Πολιτιστικών Συλλόγων για δράσεις του 2018, αποφασίστηκε η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και να κληθούν εντός δεκαπενθημέρου οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να καταθέσουν νέες προτάσεις για χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο και έπειτα κάθε φορά που επιχειρήθηκε να ψηφιστεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν λάμβανε την απαιτούμενη πλειοψηφία σύμφωνα με τη νομοθεσία των 2/3 του σώματος κι έτσι μέχρι σήμερα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν έχουν επιχορηγηθεί για το 2018. Επίσης, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση των δράσεων των Συλλόγων μέχρι το τέλος του έτους να έχει ως αναφορά τα ποσά που υπήρχαν στην αρχική πρόταση χρηματοδότησης.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στο αδιέξοδο το οποίο υπήρξε όσον αφορά την επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων. Όπως είπε για τον κανονισμό «ενδεχομένως να είναι πρωτοποριακός για όλη την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι βασίστηκε σε αυτό που είχε δώσει η Δημοτική Αρχή, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις μετά από επαφές που υπήρξαν με Πολιτιστικούς Συλλόγους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ο κανονισμός θα κριθεί στην πράξη» και εφόσον υπάρξουν προβλήματα, τότε μπορεί να τροποποιηθεί.
Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού – Προγραμματισμού κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει τον κανονισμό, τονίζοντας, όμως, ότι «η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη της καθυστέρησης». Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση και ειδικά στην παράταξη «πόλη+ζωή» για την καθυστέρηση έγκρισης των επιχορηγήσεων, καλώντας τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης, επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή», στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι πρόκειται για προεκλογική περίοδο και μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους να χαϊδέψουν αυτιά. Αναρωτήθηκε με βάση ποια νομοθεσία γίνεται η εισήγηση, καθώς και αν ζητήθηκε η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας. Όσον αφορά το θέμα της μοριοδότησης, ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι αυτή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με βάση τις δράσεις κάθε Συλλόγου και όχι με τον αριθμό των μελών ή των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτούς. Πρότεινε να ξεκινήσει σε επίπεδο διαπαραταξιακής επιτροπής η διαδικασία για τν κατάρτιση της μοριοδότησης και με βάση το αποτέλεσμα της επιτροπής να γίνει η επιχορήγηση για το 2019.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να είναι λυμένα εδώ και χρόνια και ζήτησε από το σώμα «να είμαστε πιο ομονοούντες» και «να ξεπερνάμε θέματα αντιπαλότητας». Επίσης, επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για το ότι δεν έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα οι επιχορηγήσεις, καθώς από συγκεκριμένες συνεδριάσεις απουσίαζαν μέλη της και για αυτό δεν είχε επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3.
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «τον κανονισμό τον επιζητούσαμε ως παράταξη από την πρώτη στιγμή», προσθέτοντας ότι επιθυμία του είναι τα όσο δυνατόν περισσότερα αντικειμενικά κριτήρια. Ο κ. Ηλιόπουλος προχώρησε σε επιμέρους παρατηρήσεις σε άρθρα του κανονισμού μοριοδότησης, ζητώντας να υπάρξει, μεταξύ άλλων, οριοθέτηση και του τι είναι πολιτισμός, ώστε να χρηματοδοτούνται και οι ανάλογες δράσεις. Ακόμη ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε αυτό που θα ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να εφαρμοστεί και από τα νομικά πρόσωπα του Δήμου ή τις δημοτικές επιχειρήσεις που προχωρούν σε επιχορηγήσεις Συλλόγων.
Η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα αποτελείται από τους κ.κ. Γιάννη Καψημάλη, Μιχάλη Μλεκάνη, Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, Στέργιο Ηλιόπουλο και Αλέξανδρο Τσιαμπούση.
Για άλλη μια φορά θέμα η μακροχρόνια εκμίσθωση έκτασης στο Μαυρόβατο
Στα θέματα προημερησίας διάταξης (σε μια διαδικασία που με τη σύμφωνη γνώμη όλων συντομεύθηκε κατά το ήμισυ, λόγω της ώρας διεξαγωγής της συνεδρίασης) το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο ζήτημα της μακροχρόνιας εκμίσθωσης έκτασης 190 στρεμμάτων στο Μαυρόβατο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που επανέρχεται σε συνεδριάσεις είτε γιατί υπάρχει κάποιο σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είτε γιατί τίθεται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά αναφορά υπήρξε από τον κ. Μλεκάνη, επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» και από τον κ. Ηλιόπουλο, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών».
Ο κ. Μλεκάνης χαρακτήρισε την υπόθεση ως «σήριαλ» και ανέφερε πως έχει την πληροφορία ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, η έκταση δηλαδή, «έχει δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ πέρσι και έχουν εισπραχθεί επιδοτήσεις, ενώ έχει δηλωθεί και φέτος». Επίσης, τόνισε πως η δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημαίνει ότι «το ακίνητο δεσμεύεται πως θα χρησιμοποιηθεί για ό,τι δηλώθηκε, δηλαδή για αγρανάπαυση». Ο κ. Μλεκάνης κάλεσε από το σώμα, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να ζητήσει παρέμβαση Εισαγγελέα για την υπόθεση, «ειδάλλως η αντιπολίτευση οφείλει να προασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου».
Ο κ. Ηλιόπουλος, στη δική του τοποθέτηση, ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι κατέθεσε ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης κατά πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος (παράταση της μακροχρόνιας εκμίσθωσης) και κάλεσε το σώμα «όσο πιο γρήγορα μπορούμε να αναιρέσουμε την απόφαση αυτή».
Απαντώντας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης ανέφερε ότι «δουλειά του Δήμου είναι να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου» και στην προκειμένη περίπτωση, όπως επεσήμανε, υπάρχουν «κατά το δυνατόν περισσότερα έσοδα όσον αφορά την εκμίσθωση του χώρου». Ο κ. Σολάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκμίσθωσης της έκτασης από το Δήμο αναφέροντας ότι προηγήθηκαν συνολικά 5 άγονες δημοπρασίες (οι 2 με τίμημα 26 ευρώ το στρέμμα και οι 3 με 15 ευρώ το στρέμμα). Στη συνέχεια ο Δήμος εκμίσθωσε τη συγκεκριμένη έκταση, μετά από διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευσης, με την τιμή να καθορίζεται στα 17 ευρώ το στρέμμα. Πλέον, συνέχισε ο κ. Σολάκης, ο Δήμος λαμβάνει 40 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή «υπερδιπλάσια έσοδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», άρα «από οικονομικής άποψης προασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου». Όσον αφορά το γεγονός ότι η έκταση δηλώθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Σολάκης ανέφερε ότι είναι «αποκλειστική ευθύνη του επενδυτή» και ότι «θα το ψάξει η νομική υπηρεσία και θα πράξει τα ανάλογα».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος ανέφερε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση μέσα στο σώμα να υπερασπιστώ παρανομίες». Ακόμη, σημείωσε ότι εάν δεν υπάρχει νομιμότητα στην κίνηση του επενδυτή και αφού ερωτηθεί σχετικά η Νομική Σύμβουλος του Δήμου, τότε «εδώ είμαστε να πάρουμε απόφαση».