ΠΑΡΟΝΤΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Β. ΚΑΡΔΑΣΗΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΣ, Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 

 

  • Β. Καρδάσης, Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου: «Η επίσκεψη απηχεί τη βούληση όλων και την αισιοδοξία μας ότι τα πράγματα θα πάνε κατ’ ευχήν και σύντομα, υπό την έννοια του χρόνου αποκατάστασης του κτηρίου, θα ξεκινήσουν και οι λειτουργίες πια της Σχολής Κνηματογράφου»
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Υπάρχει μια πρώτη συζήτηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτηθεί στο έπακρο όλο αυτό το κτήριο και να ξεκινήσει η ανακατασκευή της Καπναποθήκης»
  • Α. Παπαδόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: «Προσδοκούμε, δεν ελπίζουμε πια, ότι σε μερικά χρόνια, πολύ λίγα, θα μπούμε σε αυτό το σπίτι, κι εμείς ως Φεστιβάλ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επίσκεψη στην Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου 2018 κλιμάκιο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Καρδάση και με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου. Παρόντες ήταν ακόμη ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, καθώς και μέλη των κριτικών επιτροπών της φετινής διοργάνωσης, τα οποία ξεναγήθηκαν στο χώρο. Άλλωστε, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος είναι ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Καρδάσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα θα ανακατασκευαστεί, έτσι ώστε να φιλοξενήσει τόσο τη Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ όσο και τις δράσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, μαζί με Μουσείο Κινηματογράφου, Ερευνητικό Κέντρο κ.α.. Στο πλαίσιο αυτό εκπονείται ήδη μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται από την εταιρεία Raycap, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες επαφές με στελέχη Υπουργείων για εύρεση χρηματοδότησης της ανακατασκευής. Εξάλλου,  την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, στη Δράμα, είχε υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Δήμου Δράμας και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Βασίλη Καρδάση για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων στη Δράμα.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Τρίτης 187 Σεπτεμβρίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Μια μικρή ξενάγηση στους επισήμους μας, που τους ενδιέφερε πάρα πολύ αυτά που άκουσαν στις επίσημες ανακοινώσεις την Κυριακή (σ.σ. κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ) και τους ξεναγούμε στο μελλοντικό μας σπίτι, στο μελλοντικό Μέγαρο του Κινηματογράφου. Προσδοκούμε, δεν ελπίζουμε πια, ότι σε μερικά χρόνια, πολύ λίγα, θα μπούμε σε αυτό το σπίτι, κι εμείς ως Φεστιβάλ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η συνέργεια του ΕΑΠ, του Δήμου και όχι πια ενός Υπουργείου, αλλά δύο τριών Υπουργείων, που έσπευσαν να βοηθήσουν, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό το έργο πολύ σύντομα».

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι πρόκειται για «επιβλητικό κτήριο», το οποίο «έχει πάρει πορεία για κατασκευή». Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε: «Ήδη έχουμε μια ευχάριστη εξέλιξη σε αυτή την προσπάθεια. Η Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού πανεπιστημίου πήρε ομόφωνη απόφαση για την ίδρυση Παραρτήματος στη Δράμα και κινούνται όλες οι διαδικασίες πλέον για να βγει η ΦΕΚ. Από την άλλη παρών είναι και ο Πρόεδρος του ΕΑΠ μαζί με τις τεχνικές και διοικητικές του υπηρεσίες για να δουν το κτήριο και σε συνεργασία με το μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει από τη Raycap να συντάξουμε την τελική μελέτη για να χρηματοδοτηθεί όλο αυτό το κτήριο. Και μάλιστα υπάρχει μια πρώτη συζήτηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτηθεί στο έπακρο όλο αυτό το κτήριο και να ξεκινήσει η ανακατασκευή της Καπναποθήκης Περδίκκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλάζουμε, λοιπόν, σελίδα στη Δράμα και προχωρούμε δυναμικά».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Καρδάσης τόνισε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο και σημείωσε ότι η επίσκεψη «απηχεί τη βούληση όλων και την αισιοδοξία μας ότι τα πράγματα θα πάνε κατ’ ευχήν και σύντομα, υπό την έννοια του χρόνου αποκατάστασης του κτηρίου, θα ξεκινήσουν και οι λειτουργίες πια της Σχολής Κινηματογράφου, με όλα τα συμπεριλαμβανόμενα, που σημαίνει Μουσείο, σημαίνει Ερευνητικό Κέντρο και τα σχετικά». Επίσης, ο κ. Καρδάσης ανέφερε: «Από την πλευρά μας, ως Πανεπιστήμιο, ήδη έχουμε διαμορφώσει και σχεδιάσει τις εξελίξεις, στο βαθμό που η απόφασή μας για την ίδρυση Παρατήματος που είναι προϋπόθεση για να είμαστε εδώ. Δεύτερο, το γεγονός ότι έχει συσταθεί ήδη Ακαδημαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμορφώνει το πρόγραμμα, γιατί δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Θα πρέπει να δουλέψουν κάμποσους μήνες, προκειμένου να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του τι πρέπει να γίνει και στο τεχνικό, αλλά και στο επίπεδο της επιστημονικής γνώσης. Άρα, λοιπόν, εκτιμώ ότι τα πράγματα πηγαίνουν όπως είχαμε σχεδιάσει εξ αρχής, αλλά και συντομότερα. Αν θυμηθώ πότε έγινε η συμφωνία των τριών μερών εδώ στη Δράμα, έχουμε κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα. Συνεπώς αισιοδοξία».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το αν η έναρξη λειτουργίας Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα απαιτεί και την ανακατασκευή του κτηρίου ή αν θα ξεκινήσει να λειτουργεί προσωρινά σε άλλο κτήριο, ο κ. Καρδάσης επεσήμανε ότι «αυτά απαιτούν μια δαπάνη και σε εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό και ένα σχεδιασμό που δεν επιτρέπεται να τον κάνουμε στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο».