ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 28 ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

 

Αργά το βράδυ της Τρίτης 24 Μαρτίου και νωρίς το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου κυκλοφορούσε διαδικτυακά η είδηση ότι ιδρύονται 28 νέες δομές σε ολόκληρη τη χώρα για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ανάμεσα στις 28 περιοχές που αναφέρονταν ήταν και η Δράμα (η αποθήκη Νο 3 στη Βιομηχανική Περιοχή περιλαμβάνονταν στα 28 σημεία), όπου βέβαια ήδη υπάρχει δομή η οποία βρίσκεται σε λειτουργία. Βέβαια, η εφημερίδα «Εργασία… συν», μετά από έγκυρο και αξιόπιστο ρεπορτάζ, φρόντισε να ξεδιαλύνει άμεσα την κατάσταση και να ενημερώσει το κοινό, μέσω της ιστοσελίδας της, www.ergasia-press.gr. Η πραγματική, λοιπόν, είδηση ήταν ότι καμία δομή προσφύγων, πέραν αυτών που ήδη υπάρχουν, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στη Δράμα, αλλά και στις υπόλοιπες 27 περιοχές που αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2020 κυκλοφόρησε το ΦΕΚ Β’, αρ. φύλλου 1016, το οποίο περιλαμβάνει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Σύσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία». Σε αυτό αναφέρεται πως συστήνονται 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, ως Περιφερειακές Υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ γίνεται αναλυτική αναφορά σε αντίστοιχες περιοχές της χώρας. Με το δεύτερο άρθρο της ΚΥΑ καθορίζεται το ύψος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών Διοικητή Δομής Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας σε 3.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν» η ΚΥΑ είχε καθαρά διοικητικό περιεχόμενο, δηλαδή να περάσουν οι 28 αυτές δομές στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να μπορούν να τοποθετηθούν διοικητές σε αυτές και εν συνεχεία να γίνει και πρόσληψη του ανάλογου προσωπικού. Σε πρακτικό επίπεδο, δηλαδή, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμία νέα δομή στη Δράμα και δεν πρόκειται να επεκταθεί η ήδη υφιστάμενη. Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα «Εργασία… συν» με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη τέθηκε το ερώτημα αν στην πρόσφατη απόφαση που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνεται η Δράμα ως νέα δομή ή ως κέντρο ταυτοποίησης μόνο (αν δηλαδή θα έρθουν και άλλοι πρόσφυγες ή μετανάστες στη Δράμα) και ο ίδιος απάντησε πως «δεν γίνεται μέχρι στιγμής καμία ταυτοποίηση στην ενδοχώρα», τονίζοντας πως «δεν φέρνουμε περισσότερο κόσμο».

Άλλωστε, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τόσο η σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και η αναφορά του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «σε ό,τι αφορά τις 28 δομές που υπάρχουν στην ενδοχώρα, επέρχεται μια σημαντική διοικητική μεταβολή. Πλέον ο διοικητικός έλεγχός τους περνά στο Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς εντάσσονται στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό την διεύθυνση νέων διοικητών. Ακολουθεί, εντός των προσεχών, ημερών προκήρυξη για την τοποθέτηση διοικητών, καθώς και προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα τις στελεχώσει». Επίσης, ο κ. Πέτσας, κατήγγειλε δημόσια «όλους όσοι φρόντισαν να διασπείρουν fake news ότι δήθεν φτιάχνουμε “28 νέες δομές”» και κάλεσε τους πολίτες «να επιλέγουν προσεκτικά τα Μέσα από τα οποία ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπόψη τους την επίσημη ενημέρωση».