ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου στο χαιρετισμό της στο διαδικτυακό 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» ανέφερε τα εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες του 7ου Επιστημονικού Συμποσίου «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» που διεξάγεται από 21-23 Μαΐου 2021 και αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη μας.

Μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα μας λόγω της πανδημίας του Covid-19 που πλήττει όλες τις χώρες του πλανήτη και επηρεάζει πολυεπίπεδα και πολλαπλά την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, οικογενειακή αλλά και την επιστημονική καθημερινότητα στη χώρα μας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδήριτη ανάγκη: να ενισχύσουμε τόσο το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που οι εργαζόμενοί του βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση, όσο και να υποστηρίξουμε τη συσπείρωση της επιστημονικής και δη της ιατρικής κοινότητας για την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και συγκεκριμένα στην περίπτωσή μας, της Ογκολογίας στην Ελλάδα.

Επειδή ο Νομός μας και το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας στερούνται Ογκολογικού Κέντρου και του αντίστοιχου Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος και επειδή έχω πολλές φορές αναφερθεί στην εδώ και τώρα ανάγκη δημιουργίας τους, λόγω του μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών του Νομού μας, οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια ενημέρωσης, τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και του γενικού πληθυσμού για το μείζον ζήτημα των δυσχερειών πρόσβασης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας στις υπηρεσίες υγείας και ιδιαίτερα των ογκολογικών ασθενών.

Η δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου στη Δράμα αυτή την περίοδο της πανδημίας και της συνεπαγόμενης οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει τις ασθενέστερες ομάδες συμπολιτών μας, πρέπει να αποτελεί πλέον την απόλυτη προτεραιότητα, διότι υπό τις συνθήκες αυτές, έγινε ακόμα δυσκολότερη η άμεση πρόσβαση των καρκινοπαθών στις απαραίτητες εξετάσεις, θεραπείες και επισκέψεις τους στους θεράποντες ιατρούς τους. Σε πολλές περιπτώσεις η πρόσβαση σε δομές υγείας σε γειτονικές πόλεις που διαθέτουν Ογκολογικά Κέντρα γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και αυτό οδηγεί ογκολογικούς ασθενείς σε καθυστερημένη διάγνωση, με καταστρεπτικές συνέπειες και μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία τους.

Σε καιρούς κρίσεων απαιτείται κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας των οικονομικά ασθενέστερων και είναι ευθύνη όλων μας, της Κυβέρνησης, των ιατρών και του κάθε επαγγελματία υγείας, να συνδράμουμε καθοριστικά στην ορθή ιατρική φροντίδα και στην ουσιαστική υποστήριξη των ογκολογικών και όχι μόνο ασθενών.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 7ου Συμποσίου «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» και είμαι σίγουρη ότι αυτή η προσπάθεια θα συντελέσει να μπει ένα ακόμη νέο λιθαράκι στο επιστημονικό γίγνεσθαι. Το σημερινό Συμπόσιο ας γίνει η αφορμή αναζήτησης καινοτόμων προτάσεων και γιατί όχι και λύσεων που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την Ογκολογική κοινότητα, με γνώσεις και ερεθίσματα απαραίτητα για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο.