ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

Δεν ξέρω αυτοί που μιλάνε διαρκώς για Δημοκρατία πώς τη φαντασιώνονται. Να μη βρέχει ποτέ; Να σκάμε όλοι από υγεία; Να τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια μας; Να φιλιώσουν όλοι με όλους; Να σταματήσουν οι απάτες; Να το βουλώσουν οι ψεύτες; Να μηδενιστεί το αστυνομικό δελτίο συμβάντων; Όποια κι αν είναι τα ευγενή οράματα καθενός, δεν έχουν καμιά σχέση με τη Δημοκρατία.

Δημοκρατία είναι, στο περίπου, αυτό που υπάρχει σήμερα στις δυτικές κοινωνίες. Καλή, κακή, στρεβλή και πουθενά τέλεια, πάντως αυτή είναι πάνω κάτω. Η Δημοκρατία σε ξεβρακώνει. Δεν είναι τόσο αθώο να λες ό,τι σου κατέβει. Δεν σε μπουζουριάζουν, αλλά εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα. Δείτε τους πολιτικούς πόσο αναξιοπρεπείς καταντάνε.

Η Δημοκρατία είναι απλώς το πλαίσιο. Επαφίεται σ’ εσένα να της δώσεις ποιότητα. Δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σου παρέχει την ελευθερία να γίνεις. Επειδή δεν δέχεται ταξικές διακρίσεις και θεωρούμαστε όλοι ίσοι, ως γνωστόν η Δημοκρατία εκτρέφει τη μνησικακία. Γιατί αυτός κι όχι εγώ;

Ξεχνάμε μια μικρή λεπτομέρεια: ίσοι ναι, ίδιοι όχι. Άλλος είναι πιο έξυπνος, πιο όμορφος, πιο ταλαντούχος, πιο τυχερός, πιο διαβασμένος, πιο γατόνι. Η Δημοκρατία φανερώνει το μπόι σου. Πώς χρησιμοποιείς τις ελευθερίες σου, είναι δική σου ευθύνη. Και βέβαια, για ό,τι συμβαίνει φταις εσύ.

Σου λένε πως όταν κυβερνάνε ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί. Όταν αναρριχώνται απατεώνες, φταίνε οι έντιμοι. Δηλαδή φταίνε οι επιλογές σου. Οι πολίτες που δεν ψηφίζουν σωστά. Γιατί στη Δημοκρατία υπάρχουν εκλογές. Έχεις ευθύνη. Ψηφίζεις. Διαλέγεις εσύ κυβέρνηση. Εξού και η γνωστή παπαριά «θα αποφασίσει ο λαός». Και πάει ο «λαός» στις κάλπες.

Τα λέω με αφορμή το θάνατο του χουντικού Παττακού, στις 8 Οκτωβρίου, το 2016. Και πως μου ήρθε η λάμψη αυτή να γράψω αυτό το κείμενο, ακούστε λοιπόν.

Ίσως κάποιοι θερμοί πατριώτες να μου κολλήσουν το αυτοκόλλητο του υμνητή της Χούντας, μα θα τους απαντήσω ότι όσο μπορώ να θυμώσω με μια κότα που δεν έχει μυαλό άλλο τόσο μπορώ να ασχοληθώ και μαζί τους.

Η Ιστορία γράφτηκε και δεν αλλάζει, και πλέον την ιστορία δεν την γράφουν μονάχα οι νικητές αλλά και οι κάθε εμπλεκόμενοι.

Δεν το καταλαβαίνω να μην μιλά κάποιος για πεπραγμένα ιστορίας παρελθόντων ετών μην τυχόν και του δοθεί η ρετσινιά!!! Ελεύθερος γεννήθηκα με νου και γνώση και ελεύθερος θα πορευθώ, μιας και δεν έχω να φοβηθώ κανένα έκτος του Θεού μου.

Επειδή σε αυτήν την χώρα τα ισοπεδώνουμε όλα και ιδιαιτέρως ότι καλό και αν έχει γίνει από κάποιους ηγέτες, Κυβερνήσεις, επειδή δεν είναι της αρεσκείας μας πρέπει να τα θάψουμε και να τα εξαφανίσουμε όλα. Εδώ μέσα στην χώρα μισούμε το πολίτευμα της Βασιλείας, τα παλάτια, τις αυλές, τους αυλικούς, αλλά έξω μάλιστα καμαρώνουμε όταν πηγαίνουμε σε χώρες του Εξωτερικού, και φυσικά μέσα στις περιηγήσεις των πόλεων αυτών συμπεριλαμβάνονται και επισκέψεις έστω και από έξω σε παλάτια και ιστοριολογία επί της Βασιλείας τους. Εκεί τα καλοδεχόμαστε και τα ακούμε και μετά την επιστροφή μας τα διαλαλούμε στην γειτόνισσα το πόσο ωραία περάσαμε και τι πολλά είδαμε. Εδώ αφήσαμε να καταστραφούν τα πάντα εν ονόματι ότι είμαστε ψευτοαλλεργικοί με ότι έχει να κάνει με την βασιλεία και τους Βασιλείς, αλλά την ζημιά από το χάσιμο εκατομμύριων επισκεπτών με ότι αυτό συνεπάγεται το αφήνουμε να περάσει απαρατήρητο. Την ζημιά αυτήν την πληρώνει όλος ο Λαός.

Το ίδιο και επί καθεστώτων δικτατορικών, ας πούμε τον Ιωάννη Μέταξα που τόσα πράγματα έκανε και τόσα μεγάλα έργα τέλειωσε, έτσι ώστε να αναγνωριστεί από μεγάλους της εποχής Ηγέτες. Τον φάγαμε λάχανο, και επίτηδες αγνοούμε τα έργα του και ότι προσέφερε, το ίδιο και με την Κυβέρνηση Εθνικής Επανάστασης ή όπως την ονομάζουμε Χούντα.

Ας ωριμάσουμε έστω και για μια φορά στην χώρα αυτή! Ας έχουμε μεγαλείο ψυχής και να μπορούμε να δούμε τα πράγματα σφαιρικά και ας μην είμαστε φρασταφρούστες, τουτέστιν ελαφρόμυαλοι και με κοντή μνήμη.

Από τις ελάχιστες Κυβερνήσεις του τόπου οπού μετά την πτώση της άφησε θετικό ισοζύγιο στην χώρα. Κανένας δεν ξεχνά τα έργα και τους δρόμους που έγιναν σε ολη την χώρα από την ΜΟΜΑ Στρατού, το ότι πηρέ ηλεκτρικό μέχρι και το τελευταίο σπίτι.

Το ότι Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε αυστηροί, ρε.

Δεν λέω σκληροί, λέω αυστηροί. Εμείς οι Έλληνες είμαστε μαλακοί. Ψιλομαλάκες. Μας πήδηξαν οι πολιτικοί που τους ψηφίζουμε για να φεσώσουν το κράτος. Μας πηδάνε σήμερα και οι «άλλοι», που στο παραμύθι δεν διαφέρουν από τους προηγούμενους.

Σας το λέω κατάμουτρα. Δεν είσαι αξιόπιστη κοινωνία. Αν ήσουν, τότε θα είχες στήσεις αγχόνες για τους πρωθυπουργούς και υπουργούς που σ’ έφεραν σ’ αυτή την κατοχή της Ελλάδος, 70 χρόνια μετά την γερμανική, το δε εναρκτήριο λάκτισμα το πήρα πάλι σήμερα.

Θα είχες καθαρό μυαλό για να βλέπεις ότι δεν μας αρέσει η Βασιλεία, αλλά οι μέχρι τώρα Ανώτατοι Άρχοντες Πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν περισσότερα έξοδα από ότι είχαν οι καταραμένοι Βασιλείς, εθελοτυφλούμε κακόπιστα με δόλο κοροϊδεύοντας και τον ίδιο μας τον εαυτόν.

Σήμερα χρειάστηκε να πάω μονοήμερη επίσκεψη στην Θάσο, νωρίς με το πουρνό πήρα το ferry-παντόφλα, μιας και με λίγο κυματισμό αρχίζεις και τραγουδάς το «έγια μόλα έγια λέσα είσαι θάλασσα μεγάλη μπαμπέσα», κάτι ήξερε ο Γιάννης Παπαϊωάννου όταν συνέθετε αυτό το τραγούδι.

Με το που βγήκα στεριά άμεσα ξύπνησαν μνήμες μιας και ο οδηγός του λεωφορείου νεαρός, ακούγοντας heavy metal μουσική για πρωινό, έλεγε σε κάποια γνώστη του επιβάτη ότι φέτος οι αφίξεις στο νησί ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Πριν τελειώσει την φράση του πέσαμε σε ένα μεγάλο σαμαράκι που μας ψιλοτίναξε.  Έτσι μπήκα στην συζήτηση αρπάζοντας την ευκαιρία, και τον ρώτησα τα κέρδη από τον τουρισμό, τα κέρδη του Δήμου και της Περιφέρειας από τις διαφορές χρήσεις τουριστικές, καταστημάτων, πεζοδρόμιων κλπ, πού πηγαίνουν και ένα έργο δεν γίνεται στο νησί, να ‘ναι καλά η ΜΟΜΑ που σας έφτιαξε τους δρόμους στο νησί, από τότε μήτε ένα κομματάκι δεν προστέθηκε, σε ένα δρόμο που σχεδιάστηκε για τις τότε ανάγκες αλλά εξυπηρετεί και τις σημερινές, μετά σου λένε μα η Χούντα; Σας πληροφορώ εάν δεν είχε ξεκινήσει η διάνοιξη δρόμου μετά τούνελ από το ορεινό χωρίο της Νήσου το Θεολόγο για να ενωθεί από την άλλη μεριά με την Παναγία, έτσι η διαδρομή προς Λιμένα θα ήταν πολύ κοντινή αντί της σημερινής που κάνεις τον γύρο του Νησιού για να φτάσεις, ακόμη δε ετοιμαζόταν και ένα μεγάλο αεροδρόμιο. Αυτά έτσι για την Ιστορία και φυσικά αυτά είναι καταγεγραμμένα από την νεωτέρα ιστορία αλλά προς τι η υπενθύμιση; Για ένα μόνο λόγο ότι μπορεί να δει ο καθένας μας και να συγκρίνει το όταν θέλει μια Κυβέρνηση να φτιάξει έργα και να βοηθήσει τον Λαό της τα φτιάχνει και δεν βρίσκει δικαιολογίες, έτσι και στην Θάσο πέρασαν χρόνια από την πτώση της Χούντας και ούτε ένα πετραδάκι δεν προστέθηκε από τους μεγάλους ευαγγελιζόμενους Δημοκράτες.

Διαβάστε μερικά ελάχιστα έργα προς το γενικό πληθυσμό.

Επέκτασης Οδικού Δικτύου: Εντός τού 1970 αποπερατωμένη εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών ως συνέχεια της εθνικής αρτηρίας Αθηνών – Κορίνθου, Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, Χανίων – Ηρακλείου, Θερμοπυλών – Ιτέας – Ναυπάκτου – Αντιππίου, Διδυμοτείχου – Ορεστιακός, Θεσσαλονίκης – Σερρών – Σιδηροκάστρου, Ξάνθης – Παρανεστίου – Δράμας, Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Πετριτσίου, Κυκλώματος – Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, Ηγουμενίτσας – Πρεβέζης, Ιωαννίνων – Τρικάλων, Κυπαρισσίας – Πύργου, Κυβερίου – Άστρους – Λεωνιδίου, Σπάρτης – Γυθείου – Αρεοπόλεως – Δυρού Γύρος Νήσου Θάσου και των επιμέρους χωρίων. κ.ά.

Βελτίωση και εκσυγχρονισμός λιμένων: Πολυάριθμα υπήρξαν τα έργα διά την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των πολυαρίθμων – λόγω τις γεωγραφικής της δομής – λιμένων της χώρας, ως της Ηγουμενίτσας, Πατρών, Βόλου, Μυτιλήνης, Καβάλας, Αλεξανδρουπόλεως, Ηρακλείου, Πρεβέζης, Μεσολογγίου, Κατάκολου, Ραφήνας, Χαλκίδος, Κυλλήνης, Σητείας, Αγίου Νικολάου, ΚΟ, Κιάτου, Καλύμνου, Ν. Μουδανιών, Αγίου Κηρύκιου, Ικαρίας, Μυρίνης, Λήμνου, Καλαμάτας, Σπετσών, Νάξου, Θεσσαλονίκης, τού διαύλου Σκαραμαγκά κ.α.

Μουγκά ο νεαρός οδηγός.

Φοροδιαφυγή, διαφθορά λαμογιά και στις πρώτες θέσεις οι Δήμοι, που να μείνει χρόνος για έργα, η μαστίχα λεφτά δεν έχουμε καλά κρατεί.

Όποιος έχει καθαρό μυαλό και δεν είναι κολλημένος με τις ταμπέλες της πολιτικής τρώει στη μάπα τα πιο εύκολα συμπεράσματα, όσα χαρίζει η διαδρομή των δικών μας Πολιτικών Άνανδρων.

Ας περιοριστούμε μονάχα στα ξερά γεγονότα. Η απομυθοποίηση του μεσιανισμού, του κάθε σωτήρα του λαού και η γελοιοποίηση του δημοκρατικού φρονήματος των μαζών. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

Τηλεφωνώ γύρω στις εννέα η ώρα το πρωί στον Δήμο Θάσου και ζητώ τον υπεύθυνο καθαριότητας, μου λένε θα έρθει σε μίση ώρα, μετά το χρονικό timing, ξανατηλεφωνώ και μου λένε σε άλλη μισή ώρα, οπότε ερώτησα τον υπάλληλο που σήκωσε το τηλέφωνο για ένα θέμα το οποίο είχε να κάνει με την υπηρεσία καθαριότητος και αυτός αρχίζει να γαζώνει μισώ γκαρίζοντας άκουσον άκουσον «τι ώρα είναι αυτή που παίρνεις τηλ., στον ύπνο σου μας είδες, δεν είχες πρωί να κάνεις άλλη δουλειά και έπιασες τα τηλεφωνά», δεν θέλω να σας περιγράψω το τι επακολούθησε αλλά αυτό ήταν το δεύτερο δέλεαρ για μένα να γράψω αυτό το κείμενο και να σας πω ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλη την χώρα με όλους τους ανίκανους και κακούς δημοσίους υπαλλήλους.

Αυτά συμβαίνουν στην πανέμορφη κατά τα αλλά Θάσο, όπου δυστυχώς ούτε έργα υποδομής δεν έγιναν επί χρόνια, αλλά και οι περισσότερες εκ των Δημαρχιακών Διοικήσεων κατηγορηθήκαν ότι έπραξαν μεγάλες ατασθαλίες. Δυστυχώς αυτή η χώρα σε πονά παντού μιας και με μια ματιά βλέπεις αχαλίνωτη λαμογιά, διαφθορά και πλήρη ατιμωρησία. Και μετά μας φταίνε ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδιστρίας, ο Βενιζέλος, ο Τρικούπης ο Μέταξας, οι Βασιλείς και η κακή επταετία. Ε ρε βρεγμένη σανίδα που θέλετε όλοι όσοι πρεσβεύετε αυτό το δόγμα της αποσύνθεσης, που διαλύσατε Παιδεία, ήθη και έθιμα του τόπου ώστε να μην υπάρχει αύριο για αυτήν την χώρα, αλητήριοι που διαλύσατε την χώρα δίχως να έχετε την παραμικρή συναίσθηση για ότι κάνετε.

Με λίγα λόγια σε αυτή την χώρα δεν μπορούμε να λύσουμε ούτε τα αυτονόητα, δεν μπορούμε δηλαδή να αποφύγουμε τον λαϊκισμό και την ψηφοθηρία και να πούμε ξεκάθαρα σε αυτούς που ζητάμε την ψήφο για να εκλεγούμε ωρέγοντας τον Θώκο, Και όμως ακόμα και τώρα κάποιοι τους κλείνουν πονηρά το μάτι και τους οδηγούν σε αδιέξοδους αγώνες που πλήττουν την δημόσια υγεία μιας κοινωνίας που βαρέθηκε να πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, όταν δεν τους κάνεις το μεγάλο χατίρι να τους μετατρέψεις τις συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου ως συνέβαινε εδώ και δεκαετίες.

Όμως λεφτά δεν υπάρχουν και εφόσον κάποιοι δήμαρχοι και Περιφερειάρχες μαζί με τους κατά τόπου Αντιπεριφερειάρχες λαϊκίζουν  και το κάνουν και εσκεμμένα για να καλύψουν την ανικανότητα που τους διακατέχει όσον αφόρα την άσκηση τον καθηκόντων τους. Έτσι έχουν τα πράγματα. Είμαι όμως και ο πρώτος που λέω πως τα ψέματα και αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές χρεοκόπησαν την χώρα, και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Επομένως ας σταματήσει επιτέλους να μας δουλεύει το πολιτικό σύστημα όλους μας.

Μάλιστα εάν οι Δήμοι δεν κάνουν καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που παίρνουν από το κράτος ή από τα ΕΣΠΑ θα οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερο κόστος επιβάρυνσης σε κάθε τομέα της άσκησης Πολιτικής του κάθε Δήμου.

Για να μην αδικώ και βάζω στο τσουβάλια όλους, υπάρχουν εξαιρέσεις και παραδείγματα προς μιμητή όπως είναι ο Δήμος του Παλαιού Φαλήρου και ο Δήμος Περιστερίου οι οποίοι δίχως λόγια αλλά με έργα προσπερνούν καθημερινές δυσκολίες και δίνουν λύσεις στην καθημερινότητας των Πολιτών. Γιατί άραγε οι υπόλοιποι δεν κοιτούν προς το σωστό παράδειγμα αλλά επιλέγουν ατραπούς παραπληροφόρησης και λαϊκισμού;