ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

 

Σε μια έκτακτη κατάσταση όπως αυτή που βιώνει τώρα ολόκληρος ο πλανήτης, το κράτος έχει υποχρέωση να είναι κοντά στον πολίτη. Δεν είναι δυνατόν μια ζωή ο πολίτης να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και τώρα που τα εισοδήματά του είναι σχεδόν μηδενικά να μην έχει κοντά του το κράτος. Στην Ελλάδα το κράτος κάνει πολλά. Όμως χρειάζεται να κάνει περισσότερα. Αυτό που ζούμε δεν έχει προηγούμενο. Είναι η εστίαση, ο τουρισμός, όλα τα επαγγέλματα. Ποιος θα πάει να αγοράσει κάτι με αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει; Είναι προτιμότερο να επιβιώσουν οι άνθρωποι παρά οτιδήποτε άλλο.

Άνθρωποι, συμπολίτες μας, που επένδυσαν σε μια δουλειά, βλέπουν μηδενικά έσοδα. Ωραία αναστέλλονται οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις. Μετά όμως πως θα πληρωθούν; Χρειάζεται να παγώσουν οι υποχρεώσεις όσων πλήττονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσα χρόνια είναι απούσα από τα κοινωνικά ζητήματα είναι καιρός να πάρει γρήγορα μέτρα και ας αφήσει τις θεωρίες περί ελλειμμάτων και δημοσιονομικών κενών.

Βρισκόμαστε σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Κρίση υγειονομική και κρίση οικονομική που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Οι οικογένειες πρέπει να ζήσουν. Τα παιδιά πρέπει να σπουδάσουν και να χαρούν την ηλικία τους. Δεν χρειαζόμαστε πάντοτε το κράτος. Τώρα όμως είναι απαραίτητο.

Ο Πρωθυπουργός να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, αντιγραφειοκρατικές αλλά ανθρώπινες. Να εκπέμψει ένα ρεαλιστικό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας με άμεση οικονομική ρευστότητα χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις σε όσους πλήττονται.