ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ OPEN DAYS ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ LAB.40 ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τις δράσεις της Δομής, το πρόγραμμα Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης «Lab.40 Accelerator», τη διαδικασία συμμετοχής σε αυτό καθώς και να ξεναγηθεί στους χώρους της Δομής

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Παρασκευή 3 έως την Παρασκευή 10 Ιουνίου οι Open Days στη Δομή Στήριξης της Επιχειρηματικότητας Lab.40 του Επιμελητηρίου, στο ισόγειο του κτηρίου του Επιμελητηρίου.

Για μια εβδομάδα, η Δομή Lab.40 έχει ανοίξει τις πόρτες της στο ευρύ κοινό, ώστε αυτό να ενημερωθεί για τις δράσεις της, το πρόγραμμα Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης «Lab.40 Accelerator», τη διαδικασία συμμετοχής σε αυτό, καθώς και να ξεναγηθεί στους χώρους της. Το ωράριο των επισκέψεων είναι από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00.

Η συμμετοχή στη Δομή είναι δωρεάν και προσφέρει στους συμμετέχοντες Mentoring / Συμβουλευτική Καθοδήγηση, πρόσβαση και χρήση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της Δομής, πρόσβαση σε εκδηλώσεις και δικτύωση. Το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης startups «Lab.40 Accelerator» απευθύνεται σε άτομα ή ομάδες που έχουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και βρίσκονται σε ένα αρχικό στάδιο σχεδιασμού και παραγωγής πρωτότυπου προϊόντος ή υπηρεσίας. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης, οι ωφελούμενοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους σκεπτικό, με στόχο ένα επιτυχημένο λανσάρισμα στην αγορά. Οι μέντορες, εκπαιδευτές και σύμβουλοι της Lab.40 υποστηρίζουν τις ομάδες, μειώνοντας τόσο το χρόνο, όσο και τις πιθανότητες λάθους σε αυτό το λανσάρισμα, προφυλάσσοντάς τους έτσι από μια μελλοντική αποτυχία και διευκολύνοντάς τους σε πιθανή εκθετική ανάπτυξη.

Η εκδήλωση έναρξης των Open Days της Δομής Lab.40 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε: «Στη Δομή Lab.40 ξεκίνησαν οι Open Days, επτά ημέρες ανοιχτές για το κοινό της Δράμας, για να γνωρίσει το τι γίνεται εδώ σε αυτό τον χώρο του Επιμελητηρίου, που έχει συσταθεί με στόχο την καινοτομία, την ανάπτυξη και ουσιαστικά τις startups, κατά κύριο λόγο τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή λαμβάνουν μία επιτάχυνση για τα θέματα των ιδεών τους, τα οποία έχουν αναπτύξει.

Σε αυτές τις επτά ημέρες δεχόμαστε μεγάλη επισκεψιμότητα από οργανωμένες επισκέψεις του κόσμου. Ειδικότερα από ανθρώπους που έχουν δείξει ένα ενδιαφέρον για να ενταχθούν ουσιαστικά στο υποσύστημα της Δομής. Εμείς είμαστε εδώ, ώστε ο κόσμος να μπορεί να μας επισκεφθεί. Είναι ένας χώρος που παράγει έργο. Έχουμε αυτή τη στιγμή 35 νεοφυείς ομάδες που πέρασαν τους τρεις κύκλους επιτάχυνσης. Σε λίγο θα έχουμε τη θερμοκοιτίαση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τέλειωσε η περίοδος covid και μπορούμε πλέον να έχουμε τον κόσμο μέσα στον χώρο μας λειτουργικά.

Φυσικά με τα στελέχη της Δομής προχωράμε και υλοποιούμε συνολικά το πρόγραμμα το οποίο έχουμε μπροστά μας, με απώτερο στόχο να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η δικτύωση, που ουσιαστικά έχουμε δημιουργήσει και με άλλες αντίστοιχες δομές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν είναι μεμονωμένο έργο. Εντάσσεται στο πλαίσιο του ΒΑΑ του Δήμου Δράμας. Προσθέτει στον αστικό ιστό. Δίνει τη διαφορετικότητα στο έργο του ΒΑΑ, της βιοκλιματικής ανάπτυξης. Νομίζω ότι το κτήριο του Επιμελητηρίου πλέον και με την ενεργειακή αναβάθμιση, την οποία έχουμε κάνει, είναι ένα από τα πράσινα δημόσια κτήρια της πόλης της Δράμας και φυσικά είμαι χαρούμενος γιατί αυτό ανήκει στα μέλη μας, ανήκει στις επιχειρήσεις, στις μικρές, στις πολύ μικρές, στις μικρομεσαίες, που έχουμε στη Δράμα κατά κόρον».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η κα Φωτεινή Δημίου, Διευθύντρια της Δομής Lab.40, σημείωσε: «Η Δομή ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2021. Η πρώτη δράση που ξεκίνησε ήταν ο επιχειρηματικός επιταχυντής, όπου βοηθάμε και υποστηρίζουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια πρωτόλεια επιχειρηματική ιδέα, που είναι στη βάση της. Τους υποστηρίζουμε με εκπαίδευση και με συμβουλευτική και mentoring, στο πως να την υλοποιήσουν, πώς να φτιάξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Βλέπουμε που υπάρχουν εμπόδια, που υπάρχουν τυχόν ευκαιρίες, έτσι ώστε όταν το επιχειρηματικό σχέδιο είναι έτοιμο, να είμαστε κατά κάποιον τρόπο σχετικά βέβαιοι ότι η επιχείρηση θα είναι βιώσιμη και ότι έχει μια επενδυτική ετοιμότητα στο να υλοποιηθεί.

Από τον Μάρτιο του 2021 έως σήμερα έχουμε διανύσει και έχουμε ολοκληρώσει τους δύο πρώτους κύκλους επιχειρηματικής επιτάχυνσης, όπου μετά από ένα εξάμηνο του κάθε κύκλου, ολοκληρώνεται με το λεγόμενο demo day, όπου οι ωφελούμενοι που παίρνουν μέρος σε κάθε κύκλο, παρουσιάζουν μπροστά σε μια έγκριτη επιτροπή αξιολόγησης τα επιχειρηματικά τους σχέδια και αξιολογούνται. Επίσης τους δίνεται ανατροφοδότηση πως τα πάνε και πως μπορούν να κινηθούν στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή διανύουμε τον τρίτο κύκλο. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 4 κύκλους και διαρκεί 2 χρόνια. Στα μέσα Ιουλίου θα έχουμε το demo day, την παρουσίαση των επιχειρηματικών σχεδίων των ωφελούμενων του τρίτου κύκλου. Έως τώρα έχουν λάβει μέρος γύρω στις 35 ομάδες. Δηλαδή σε κάθε κύκλο έχουμε πάνω από 10 ομάδες που συμμετέχουν. Βέβαια καταλήγουν στο demo day να έχουν μια σχετική ετοιμότητα περίπου οι μισοί από αυτούς».

Η κα Δημίου απεύθυνε πρόσκληση προς τους πολίτες «να έρθουν και να μας δουν όλη αυτή την εβδομάδα που θα είμαστε ανοιχτά για το κοινό, για να ενημερώσουμε, να ξεναγήσουμε το κοινό στον χώρο και να τους εξηγήσουμε με τι τρόπο μπορούν κι αυτοί να συμμετέχουν, όσοι έχουν στα σκαριά ή σκέφτονται να επιχειρήσουν μια νέα επιχείρηση εδώ στη Δράμα».

Όπως είπε η κα Δημίου στη Δομή Lab.40 μπορεί να απευθυνθεί κάθε πολίτης με οποιαδήποτε ιδέα ή ακόμη και χωρίς ιδέα. «Μπορεί να έρθει εδώ στο να συζητήσουμε μαζί ποια ιδέα θα μπορούσε, να υπάρχει μια τάση στην αγορά που να μπορεί να εξυπηρετήσει η ιδέα του αυτή την τάση της αγοράς, την ανάγκη της αγοράς, το κενό ή κάποιο πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά και χρειάζεται να λυθεί» επεσήμανε.

Ακόμη, η κα Δημίου αναφέρθηκε και στις ιδέες που υπήρξαν στους μέχρι τώρα κύκλους στον Επιταχυντή. Όπως είπε, «είχαμε ιδέες που αφορούν την αγροδιατροφή. Είχαμε ιδέες που αφορούν την ανακύκλωση. Είχαμε αρκετές έξυπνες εφαρμογές, δηλαδή τεχνολογία. Είχαμε και ομάδες που αφορούσαν και αφορούν ακόμη και σε αυτόν τον κύκλο τον πολιτισμό. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση προς γυναικεία επιχειρηματικότητα, την οποία θέλουμε να υποστηρίξουμε και θα έχουμε και μια ημερίδα αρχές Ιουλίου πάνω στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με ιδέες που αφορούν την ενδυνάμωση και την προστασία της γυναίκας από γυναίκες».