Επιστολή, με την οποία ζητά την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας στο σύστημα χαλαζοπροστασίας με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε

Όπως γνωρίζετε, τα έντονα και με συχνότητα φαινόμενα ισχυρών καταιγίδων με χαλαζόπτωση εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις και μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη η συχνότερη εμφάνιση αυτών των φαινομένων, μιας και η επιστημονική κοινότητα μέσα από έρευνα ήδη έχει αποφανθεί ότι ο μόνος τρόπος πρόληψης & αντιμετώπισης των επιπτώσεων, είναι να παρθούν εγκαίρως μέτρα με την χρήση σύγχρονων μέσων και μεθόδων.

Η Π.Ε. Δράμας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική οινοπαραγωγό περιοχή, με μεγάλη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα υψηλής ποιότητας οίνου. Τα οινοποιεία της περιοχής έχουν επενδύσει τόσο δε υποδομές όσο και καλλιέργειες ποικιλιών αμπέλου τα οποία και κατατάσσονται στα καλύτερα της χώρας.

Η ιδιαίτερα ψηλή προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την οινοποίηση των ποικιλιών αμπέλου ήδη έχει πληγεί από τα συχνά φαινόμενα χαλαζοπτώσεων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρος ο κλάδος του οίνου και των αποσταγμάτων στην Π.Ε. Δράμας. Επιπρόσθετα η Π.Ε. Δράμας σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία είναι σημαντικά ψηλά σε αποζημιώσεις για το χαλάζι στο σύνολο της χώρας.

Είναι επιβεβλημένο πλέον λόγω των προαναφερθέντων, ολόκληρη η Π.Ε. Δράμας να ενταχθεί στο σύστημα χαλαζοπροστασίας με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ. Παρακαλώ να υπάρξει ενόψει του νέου σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ικανοποίηση του αιτήματός μας.

 

Με εκτίμηση

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας