ΑΡΘΡΟ

Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Δράμας της Νέας Αριστεράς

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 συμμετείχε και το άγνωστο έως τότε κόμμα «Σπαρτιάτες». Έλαβε ποσοστό 4,68% και εξέλεξε 12 Βουλευτές αποτελώντας την πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας.

Ο Πρόεδρός του Βασίλης Στίγκας ευχαρίστησε δημόσια τον Ηλία Κασιδιάρη, που ήταν το καύσιμο, έδωσε την ώθησε και έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα και όταν τον άδειασαν όλοι οι Βουλευτές του, ο «Πρόεδρος» μίλησε για «Greek Mafia» και «Δον Κορλεόνε» στους κόλπους του κόμματός του.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2023 η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ανέλαβε η ίδια να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, για το αν υποκρυπτόμενος Αρχηγός των Σπαρτιατών ήταν ο Κασιδιάρης και αν διαπράχθηκε το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Τελικά η Εισαγγελέας του ΑΠ άσκησε ποινική δίωξη κατά των 11 Βουλευτών των Σπαρτιατών για συνέργεια σε εξαπάτηση εκλογέων. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος αποκλεισμού του κόμματος από τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Με απόφασή του το Α1 Πολιτικό Τμήμα του ΑΠ αποφάνθηκε πως ο Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης και κατά συνέπεια το εν λόγω κόμμα είναι συνέχεια της εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Μετά από τις άνω εξελίξεις είναι φανερό ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) οφείλει το συντομότερο να κρίνει τις εκκρεμείς ενώπιόν του ενστάσεις/προσφυγές κατά της εκλογής των Σπαρτιατών στη Βουλή. Με την αναμενόμενη απόφασή του επίκειται (σημ. το πιθανότερο) να κηρυχθεί «έκπτωτο» το κομματικό μόρφωμα και να εκπέσουν του αξιώματος τους οι Βουλευτές του.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή οι 12 έδρες των Σπαρτιατών είτε θα μοιραστούν αναλογικά μεταξύ των λοιπών Κοινοβουλευτικών κομμάτων (σημ. επιλογή όμως που ενέχει προσβολή της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας και άρα πιθανότατα θα αποφευχθεί), είτε θα προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις επίμαχες εκλογικές περιφέρειες για την κάλυψη των κενών εδρών του Κοινοβουλίου.

Και στην περίπτωση αυτή δύο είναι οι επιλογές της Αριστεράς/Κεντροαριστεράς:

Η μία να πορευθεί και πάλι κατακερματισμένη και αλληλοσπαρασσόμενη στις εκλογές αυτές, οπότε θα κερδίσει τις εν λόγω 12 έδρες/Βουλευτές η Ν.Δ.

Η άλλη να συνεργασθεί για να εκλεγούν άλλοι 12 Προοδευτικοί Βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό;

  1. Συμφωνώντας εκ των προτέρων σε κάθε μία από τις άνω εκλογικές περιφέρειες να κατέβει υποψήφιος ενός μόνο κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας), επιλογή όμως που ενέχει κινδύνους να μη στηρίξουν όλοι οι ψηφοφόροι των εν λόγω κομμάτων τους εν λόγω υποψηφίους, οπότε και θα αποτύχει παταγωδώς το εγχείρημα (σημ. το πιθανότερο).
  2. Προτείνοντας για κάθε μία από τις άνω εκλογικές περιφέρειες υποψήφιο κοινής αποδοχής. Μια τέτοια επιλογή είναι βέβαιο ότι θα τύχει της στήριξης όλης της πληθυντικής Αριστεράς/Κεντροαριστεράς, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και θα μπορούσε να συμφωνηθεί εκ των προτέρων πως οι εκλεγέντες τοιουτοτρόπως 12 νέοι Βουλευτές, να σχηματίσουν ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα ψηφίζοντας κατά συνείδηση στη Βουλή στη διάρκεια της θητείας της.

Ιδού λοιπόν η λύση, ιδού και η πρόκληση. Μπορούμε να εκλέξουμε επιπλέον 12 Προοδευτικούς Βουλευτές ή μπορούμε να τους χαρίσουμε στη Ν.Δ.

Μήπως οι θιασώτες των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών να ρωτούσαν και τους ψηφοφόρους τους για το τι δέον γενέσθαι;;