ΑΡΘΡΟ

Της Χαράς Κεφαλίδου

Βουλευτού Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας

 

 

Βρισκόμαστε – εδώ και καιρό – σε περίοδο ευρωπαϊκών εκλογών. Ποιός το έχει καταλάβει στη χώρα μας; Σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, διεξάγονται σφοδρότατες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Στην Ελλάδα πάλι εξαντλούμαστε σε σφοδρότατες αντιπαραθέσεις για τις διακοπές του Πρωθυπουργού, για τις ύβρεις του υφυπουργού Υγείας, για τα «καθρεφτάκια» που θα μοιραστούν την τελευταία εβδομάδα προ Ευρωεκλογών.

Τα επιμέρους ζητήματα που τίθενται πανευρωπαϊκά, όπως η άνοδος του λαϊκισμού, η αποτυχία αντιμετώπισης της ανεργίας, η αδυναμία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, το όριο της ευρωπαϊκής οικονομικής υπευθυνότητας, η αντιμετώπιση της επισφαλούς εργασίας, οι αξιοπρεπείς εργασιακές συμβάσεις, η διαρκής λιτότητα, η αθέτηση της ευρωπαϊκής υπόσχεσης ευημερίας, η κλιματική αλλαγή, όλα είναι μικρά κομμάτια της μεγάλης εικόνας της Ευρώπης. Αυτής που δεν έχουμε αποφασίσει τη μορφή της. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και μας αφορούν, στη χώρα μας φάγαμε μια εβδομάδα πλύσης εγκεφάλου με συζητήσεις Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα ή ψήφος εμπιστοσύνης.

Εδώ η Ευρώπη φλέγεται και η Ελλάς χτενίζεται. Στις 15-5-19 πραγματοποιήθηκε το debate μεταξύ των κορυφαίων για την προεδρία της Κομισιόν. Ήταν μια τηλεμαχία που την περίμενε όλη η Ευρώπη. Πλην της Ελλάδας. Στα καθ’ ημάς το μόνο που περιμέναμε να ακούσουμε, ήταν τα αποτελέσματα των προκριματικών της Eurovision.

Ποιος φταίει για το νοσηρό κλίμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής; Οι πολίτες που είναι αδιάφοροι, η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση που κάνουν πρόβα τζενεράλε σε ένα ντέρμπι που νομίζουν ότι θα παιχτεί τον Οκτώβριο – ή νωρίτερα , πάντως όχι την επομένη εβδομάδα; Οι δημοσιογράφοι που «τσιμπάνε» σε όσα σερβίρονται; Το ερώτημα δεν έχει απάντηση, είναι σαν να ζητάμε απάντηση στο αν η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα.

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τώρα, βρίσκεται απέναντι σε υπαρξιακές προκλήσεις, η μόνη πραγματική επιλογή είναι περισσότερη Ευρώπη- μεγαλύτερη ενοποίηση. Οι κάθε τύπου ακραίες φωνές εθνολαϊκισμού, που ασυλλόγιστα υποστηρίζουν, την οπισθοδρόμηση στα περίκλειστα κράτη, στην πραγματικότητα είναι ο εφιάλτης που δεν θέλουμε να ζήσουμε.

Αυτή η περισσότερη Ευρώπη – που χρειαζόμαστε, δεν θα έρθει από τον ουρανό. Θα έρθει με τη δική μας ενεργό συμμετοχή και πάλη. Η ενοποίηση προϋποθέτει καλά επεξεργασμένο σχέδιο και οικοδόμηση του κατάλληλου συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων.

Η Ε.Ε. λειτουργεί ως πραγματική Ένωση, μόνο όταν πετυχαίνει να συνδυάσει ανταγωνιστική οικονομία με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνοχή. Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, οι ευρωπαίοι πολίτες οφείλουμε να δώσουμε τις απαντήσεις μας στην ανετοιμότητα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε να δουν την Ένωση πέρα από στενά οικονομικούς όρους. Σήμερα, το ζητούμενο της Ευρώπης και το δικό μας είναι ακριβώς αυτό: η σύγκλιση και η συνοχή. Είναι αυτή η ισορροπία που πρέπει να αποκατασταθεί και να δυναμώσει. Η Ευρωβουλή χρειάζεται δυνάμεις που θέλουν και πιστεύουν στην Ευρώπη, όχι στη διάλυσή της.

Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, οι τάσεις στη Δανία, τα αποτελέσματα στην Ισπανία, δείχνουν ότι παρά τις δυσκολίες, η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ενεργά στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής, είναι αυτές οι δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη, από Ευρώπη των αγορών σε Ευρώπη των Ευρωπαίων πολιτών.

Έχουμε αφτιά να τις ακούσουμε μέσα στη βοή σκανδάλων, παροχών και αλληλοεξόντωσης; Μακάρι να ακούμε, γιατί για όποιον δεν το κατάλαβε, δεν έχουμε εθνικές εκλογές, Ευρωεκλογές έχουμε.

 

*Το άρθρο της κ. Κεφαλίδου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» στις 18 Μαΐου 2019