Το Επιμελητήριο Δράμας διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριών του ξενοδοχείου Hydrama Grand Hotel, με θέμα «Ιστορία της επιχειρηματικότητας: το παράδειγμα των καπνεμπόρων Spierer». Στην εκδήλωση θα παραστούν απόγονοι της οικογένειας Σπήρερ, οι οποίοι θα έλθουν από την Ελβετία.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και την οικογένεια Σπήρερ:

«Το Επιμελητήριο Δράμας διοργανώνει την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου μια ιστορική εκδήλωση που έχει να κάνει με την οικογένεια Σπήρερ.

Η οικογένεια Σπήρερ, για όσους γνωρίζουν –και οι περισσότεροι το γνωρίζουν τουλάχιστον εδώ στη Δράμα-, είναι η οικογένεια η οποία λειτουργούσε ουσιαστικά την οικονομία του καπνού. Τα εργοστάσια καπνού, την επεξεργασία καπνού και τις καπναποθήκες. Είμαστε όλοι μάρτυρες, κάνοντας μια βόλτα στη Δράμα, αυτών των επιβλητικών κτηρίων, των καπνομάγαζων των λεγόμενων, όπου σήμερα κάποια από αυτά έχουν μετατραπεί από ιδιώτες και λειτουργούν με άλλη μορφή.

Θέλω να επισημάνω ότι η οικογένεια Σπήρερ είναι βραβευμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την ελληνική Πολιτεία κατ’ επανάληψη. Η αναφορά της στην περιοχή μας έχει να κάνει με την παρουσία της στον καπνό, το οικονομικό γίγνεσθαι στις αρχές του 20ου αιώνα με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα με την ανάπτυξη που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή μας, βασιζόμενη πάνω στην οικονομία του καπνού.

Επίσης η οικογένεια Σπήρερ είναι αυτή που ουσιαστικά βραβεύτηκε από την ελληνική Πολιτεία για τον φιλελληνισμό της και για την προσφορά της στη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν με τη χρήση της ελβετικής σημαίας μπόρεσε και έβγαλε από την κατεστραμμένη Σμύρνη πάρα πολλούς Έλληνες, οι οποίοι διωκόταν από το Κεμαλικό καθεστώς. Προσφέρανε στον Ελληνισμό πάρα πολλά και ταυτόχρονα βοήθησαν και την οικονομία των προσφύγων, όταν ήρθαν σε αυτές τις περιοχές.

Να επισημάνω ότι υπάρχει από την οικογένεια Σπήρερ η πρόθεση να έρθουν σε επαφή ξανά με τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν. Και στη Δράμα και στην Καβάλα και στη Ξάνθη και στον Βόλο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στη Σμύρνη και στη Σαμψούντα ακόμη, η δραστηριότητά τους ήταν τεράστια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αναμοχλεύοντας την Ιστορία και έχοντας εδώ τους απογόνους της οικογένειας Σπήρερ να ανοίξουμε και ένα δρόμο για το μέλλον.

Το Επιμελητήριο Δράμας καλεί όσους αγαπούν την ιστορικότητα, την επιχειρηματικότητα και θεωρούν πολύ σημαντική αυτή την εκδήλωση, να παραβρεθούν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο ξενοδοχείο HYDRAMA, στον χώρο συνεδριάσεων.

Είναι μια ιστορική εκδήλωση για τον φορέα μας, διότι οι εταιρείες της οικογένειας Σπήρερ ήταν και μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας διαχρονικά, σύμφωνα με τα μητρώα μας».